Sering
Wat voor bloemen krijgt de Sering?
De sering, Syringa vulgaris, bloeit bijzonder uitbundig. We noemen dit ook wel een pronkbloeier, een beetje een praatjesmaker onder de seringen. De Syringa vulgaris maakt dat wel waar, door de grootste bloemen van alle seringen te geven die ook nog tot de sterkst geurende behoren. Een nostalgische struik, de sering. Hij hoort thuis in de oude boerentuin. De sering wordt erg gewaardeerd om zijn mooie bloemen die in sterk vertakte trossen zitten, waardoor er niet één, maar verscheidene trossen tegelijkertijd bloeien. Daarnaast geuren seringen heerlijk. De meeste soorten zijn in mei in bloei en een boeket seringen brengt de lente dan echt in huis.
Hoe kan ik de Syringa vulgaris snoeien?
De Syringa vulgaris heeft last van wilde scheuten uit de stam. Snoei deze direct weg omdat ze de heester de benodigde voedingsstoffen afnemen. Verwijder elk jaar de bloemen na de bloei zodat de bloeikwaliteit van het volgende jaar goed is. Mocht een sering te groot worden dan zie je de mooie bloemen bijna niet meer. Je kunt ze dan sterk terugsnoeien. Als je alle takken in een keer wegsnoeit, krijg je dat jaar geen bloemen. Pas daarom bij grotere seringen een geleidelijke snoei toe. Na het snoeien bloeit de Syringa vulgaris uitbundig.
Hoe bestrijd ik ziektes op de Sering?
Bemest de sering elk voorjaar met organische mest. De sering kan last hebben van het seringenmotje. De rupsen van dit motje vreten het blad aan. De toppen van de bladeren worden opgerold. Indien er weinig bladeren zijn aangetast, kun je deze weghalen. Spuit anders met een middel op basis van pyrethrum (milieuvriendelijk) of deltamethrin (insecticide). Meer informatie over het bestrijden van ziekten en plagen is te vinden op onze site.
Is de sering geschikt voor een boerderijtuin?
Zoals gezegd staat de sering prachtig in een boerderijtuin. Het sleutelwoord in een boerderijtuin is combineren. Zo is de sering te combineren met de vlinderstruik en de hortensia. Maar ook de pioenroos, salvia, boerenjasmijn en hosta zorgen voor een landelijke, boerse sfeer, zeker als je al deze planten door elkaar neerzet.
Kenmerken:
Benaming
Naam
bladverliezend
Latijnse naam
Syringa
Familie
gewone sering
Latijnse familie
vulgaris
Onderhoud
Verzorging
Geen speciale verzorging nodig.
Snoeien
Verwijder uitgebloeide bloemen (juli) en worteluitlopers (groeiseizoen).
Bemesting
In voorjaar goed bemesten met humusrijke grond.
Winterhard
goed
Bodem
normaal tot kalkrijk
Vochtigheid
matig vochtig
Licht
Type
Zon
Beschrijving
zon
Hoogte
Minimaal
400
Maximaal
500
Beschrijving
4 -5 meter
Kleuren
Eerste kleur
Paars
Tweede kleur
Wit
Kleurbeschrijving
donkerpaars
Bloeitijd
Begin
Mei
Eind
Juni