Vijver aanleggen
Een vijver is een echt sfeerelement in de tuin. Als je een vijver gaat aanleggen, moet je eerst een aantal keuzes maken. In dit artikel helpen we je op weg naar een mooie vijver.
Kosten vijver
De kosten van een vijver hangen van de grootte en de constructie af, daardoor is er moeilijk een indicatie te geven. Als je zelf handig bent, kun je een folievijver aanleggen. Een voorgevormde vijver is iets duurder. Heel degelijk maar erg kostbaar is een vijver met betonnen vloer en gemetselde muren. Bij een hovenier kun je altijd een vrijblijvende offerte aanvragen voor een vijver.
Soort vijver kiezen
Als je een vijver wilt aanleggen bedenk dan eerst wat voor soort vijver je wilt hebben. Wil je bijvoorbeeld een voorgevormde vijver, een folievijver, een verhoogde vijver, een zwemvijver of een bassin tegen de muur? Je kunt daarnaast kiezen voor ronde of hoekige vormen. Denk ook altijd aan de veiligheid, zeker als er kinderen in de tuin spelen. In dat geval is een verhoogde bak veiliger.
Kies de plek
Let bij het ontwerpen altijd op de plaats in je tuin. Zorg dat er geen bomen in de buurt staan om te voorkomen dat er bladeren in de vijver terechtkomen. Bepaal ook hoeveel schaduw er in de tuin is. Plaats de vijver niet op een plek waar altijd schaduw is, want er is halfschaduw of zon nodig voor een goede ontwikkeling van planten en voor de dieren die in en rondom de vijver leven. Een winderige plek is niet geschikt, want de vaak tere waterplanten kunnen door de wind beschadigd worden. Houd er rekening mee dat wanneer je verlichting in de vijver wilt, er ook elektriciteit moet worden aangelegd.
Natuurlijk of kunstmatig?
Er zijn natuurlijke vijvers (zonder folie of afdichting) en kunstmatige vijvers (van folie of met afdichting). In een natuurlijke vijver blijft het water vanzelf staan, zo’n vijver kan echter alleen gemaakt worden in een tuin met een hoge waterstand en op de laagste plek van de tuin. Meestal wordt gekozen voor een kunstmatige vijver, die afgedicht moet worden omdat het water er anders uitloopt. Voor de particuliere tuin komen folievijvers en voorgevormde vijvers het meest in aanmerking, gevolgd door vijvers van beton.
Randafwerking vijver
Werk de randen van een vijver goed af voor een mooi effect. Bij de gebruikelijke vijverconstructie met een houten rand aan paaltjes wordt de folie meestal tussen twee flexibele hardhouten latten geklemd. Lees daar meer over bij vijver aanleggen. Ligt er een vlonder naast de vijver, laat die dan een stukje over het water steken. Je kunt ook een (natuur)stenen vijverrand langs de vijver maken voor het mooiste effect.
Wanneer de vijver aanleggen?
Het najaar is de beste tijd om een vijver aan te leggen en in te richten. Omdat de temperatuur dan niet zo hoog is en er minder zonuren per dag zijn, is er weinig algengroei. Hierdoor krijgt de vijver de kans een bacterieel evenwicht op te bouwen. Dit evenwicht is belangrijk voor een goede ontwikkeling van het natuurlijke leven in de vijver.
Heb je gekozen welke vijver je wilt? Ga dan naar vijver aanleggen voor een stappenplan.
Bron: vtwonen TUIN 3 | styling Fietje Bruijn | fotografie Alexander van Berge