Folievijver aanleggen

Folievijver aanleggen Beeld Vijver aanleg
Beeld Vijver aanleg

De vijver is een verrijking van de tuin, mooi om te zien en tegelijkertijd lok je er kikkers en libellen mee. Je kunt een voorgevormde vijver of een folievijver aanleggen. Het fijne aan een folievijver is dat je zelf de vorm en diepte bepaalt. Zelf een folievijver aanleggen doe je zo.

Lees verder onder de advertentie
Stap voor stap folievijver aanleggen Beeld Stap voor stap folievijver aanleggen
Beeld Stap voor stap folievijver aanleggen

Wanneer en waar?

Het aanleggen van een folievijver kan het best gebeuren in april, mei. De vijver heeft dan tijdens het groeiseizoen de kans om in biologisch evenwicht te komen. Ook het najaar (september tot oktober) is geschikt, maar wacht dan met beplanten tot het voorjaar. Voor beplanten is mei het beste. Een folievijver is ongeschikt voor een tuin met een hoge grondwaterstand. Een natuurlijke vijver zonder folie is in dat geval wel mogelijk. Kies een plek met minimaal zes tot acht uur zon per dag. Leg een vijver niet te dicht bij bomen of struiken. Wortels kunnen de folie beschadigen en er moeten kilo’s herfstbladeren opgevangen worden om te voorkomen dat ze in het water terecht komen.

Folievijver aanleggen

Afhankelijk van de grootte van de vijver kan de aanleg een hele klus zijn, zeker het graven en egaliseren van de (onder)grond. Bepaal wat mogelijk is: huur een graafmachine of schakel (professionele) hulp in. Bepaal van te voren vast de diverse plantdieptes, bedoeld om verschillende moerasplanten te kunnen onderbrengen. De moeraszone heeft bijvoorbeeld een diepte van twintig centimeter, de plantmandenzone veertig centimeter en de diepwaterzone minimaal tachtig centimeter. Deze diepte maakt de vijver geschikt voor overwinterende vissen en waterplanten. Je kunt een folievijver zelf aanleggen, aan de hand van deze vijf stappen.

Lees verder onder de advertentie

Stap 1: contouren aangeven

Ga je een folievijver aanleggen? Bepaal dan eerst met een touw of tuinslang de contouren en de grootte van de folievijver. Doe dit net zo lang tot het naar je zin is. Sla paaltjes om de definitieve contouren aan te geven.

Stap 2: uitgraven

Begin met het uitgraven van het diepste deel en werk van binnen naar buiten. Zorg dat de vijver twintig centimeter dieper wordt dan de uiteindelijk gewenste diepte. Deze ruimte is bedoeld voor een laagje vulzand en vijversubstraat. Verwijder meteen stenen en plantenwortels die de folie zouden kunnen beschadigen. Maak de wanden en bodem glad. Laat de wanden niet steil, maar in een hoek van circa 45 graden aflopen. Controleer met een lat en waterpas of de rand van de vijver rondom waterpas is. Check met een lat en stok of de vijver in het midden overal even diep is.

Stap 3: vliesdoek plaatsen

Breng een laag (vul)zand in de hele vijverkom aan. Druk het zand goed aan en spreid veiligheidsvlies (vliesdoek) in de kom uit. Laat een flink eind over de randen steken. Strijk de plooien er zoveel mogelijk uit. Leg en modelleer de folie in het uitgegraven gat. De folie wordt later door het water vastgedrukt en mag daarom niet te strak gespannen zijn. Snijd het teveel dat over de vijverrand steekt niet af, maar verzwaar het bijvoorbeeld met stenen.

Lees verder onder de advertentie

Stap 4: beplanten en vullen

Breng een laag van tien toe vijftien centimeter vijversubstraat of vijveraarde op de folie aan. Vul de diepwaterzone met water en zet vijverplanten in vijvermanden en beplant de bodem. Nu kan de rest van de vijver gevuld worden met kraanwater. Zodra de vijver gevuld is, kunnen ook de andere, ondiepere zones beplant worden. Wacht nu twee dagen voordat de folie zich naar vijver heeft gevormd.

Stap 5: afwerken

Graaf een geul rond de folievijver om de overstekende rand van de folie in te leggen en maak ’m weer dicht. Steekt er echt heel veel folie uit, dan kun je een stuk afknippen. Bedek het geheel rondom de vijver met grond en maak het af met vijverplanten of stenen.

Voorgevormde vijver aanleggen

Nog makkelijker dan een folievijver aanleggen, is de voorgevormde vijver: een kant-en-klare, veelal polyester bak die zo in de grond geplaatst kan worden. Een kwestie van ruimte uitgraven, de bak plaatsen en met water vullen, bodemmateriaal aanbrengen en planten uitzetten.

Lees verder onder de advertentie

Vijver onderhouden

Het technische deel zit erop, maar de vijver is nog niet klaar om vissen in uit te zetten. Het duurt één tot twee maanden voordat het water een biologisch evenwicht bereikt. Test gedurende deze tijd regelmatig de kwaliteit van het water. Hiervoor zijn speciale setjes in de handel (o.a. bij tuincentra). Zuurstofplanten houden het zuurstofgehalte van het water op peil. Ga uit van vijf bosjes zuurstofplanten per duizend liter water (1 kubieke meter). Een goede zuurstofplant is glanzend fonteinkruid (Potamogeton lucens). Plaats daarnaast een vijverpomp met een mechanisch filter én een biologisch filter, om het water helder en zoveel mogelijk algenvrij te houden. Het mechanisch filter haalt zwevende deeltjes uit het water, het biologisch filter bevat bacteriën die plantaardige afvalstoffen afbreken. Meer hierover lees je bij vijver helder houden.

Meer over een folievijver aanleggen

Bron: Fotografie: Ubbink Garden.

Lees verder onder de advertentie