Tips voor zelf een kruidentuin aanleggen

beeld vtwonen Beeld

Kook je graag met verse kruiden? Dan kun je zelf een kruidentuin aanleggen in de tuin. Lees alles voor zelf een kruidentuin aanleggen, inclusief tips voor een ontwerp voor een kruidentuin in de volle grond in geometrisch patroon en wanneer een kruidentuin aanleggen handig is. 

Lees verder onder de advertentie

Wanneer een kruidentuin aanleggen?

Je kunt het best een kruidentuin aanleggen in september. Dit is de ideale tijd voor kruiden in de tuin planten, omdat de grond nog warm is en de planten alvast kunnen wortelen voordat de groeiperiode start. De planten zijn dan al wat sterker en kunnen in het voorjaar mooi gaan uitlopen. Als je zelf kruiden gaat zaaien, kijk dan naar de verpakking wanneer de beste periode is om de kruiden te zaaien.

Kruiden kiezen voor een kruidentuin

Voor een kruidentuin kun je heel veel soorten kruiden kiezen. Kijk naar de kruiden die jij nu al gebruikt in de keuken en regelmatig koopt in de supermarkt. Het is het makkelijkst om voor vaste planten te kiezen voor een kruidentuin. De kruiden salie, rozemarijn, tijm, bonenkruid verdorren in de winter, maar lopen allemaal weer uit in het voorjaar. Bieslook en oregano sterven bovengronds helemaal af in de winter, maar kunnen ook weer gaan bloeien in het voorjaar. Salie is matig winterhard en zal na een strenge winter wel eens vervangen moeten worden. Wil je er zeker van zijn dat planten echt goed gaan groeien? Kijk dan ook de grondsoort in de tuin en de bijbehorende planten, mediterrane kruiden doen het bijvoorbeeld goed op zandgrond. Lees alles over soorten kruiden.

Welke plek voor een kruidentuin?

Geef de kruidentuin een zonnige plek in de tuin, dan kunnen de kruiden goed groeien. Bij een grote tuin is het natuurlijk het handigst om een kruidentuin vlakbij het huis of de keuken aan te leggen. Een kruidentuin aanleggen op het terras kan, bijvoorbeeld in een verhoogde moestuinbak. Veel kruiden ruiken heerlijk, daar kun je lekker van genieten op het terras. Vanaf het terras kun je dan ook zo een bundeltje verse kruiden meenemen.

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

Nodig voor een kruidentuin in geometrisch patroon

Met dit stappenplan leg je een kruidentuin aan met een geometrisch patroon van een buxushaag. Je kunt natuurlijk ook gewoon een hekje om het tuintje zetten, of hem zonder patroon maken. Dit heb je nodig:

 • Stukje grond van 4,50 x 2 meter
 • Compost en biologische mest
 • 100 stuks Buxus sempervirens van 20-30 cm hoog
 • Touw en stokjes voor het uitzetten van de buxushaagjes
 • 7 soorten kruidenplanten, ongeveer 16 planten
Lees verder onder de advertentie

Kruidentuin aanleggen ontwerp in geometrisch patroon

Het vak voor de kruidentuin meet 4,50 bij 2 meter en wordt door middel van een buxushaag in een geometrisch patroon onderverdeeld in 7 vakken. In feite bestaat het patroon uit twee iets krommende V’s die elkaar kruisen, waardoor in het midden een soort wiebertje ontstaat.

 1. Bereid de grond eerst goed voor. Verwijder stenen, puin en pollen, meng er biologische mest door en breng een laag compost aan.
 2. Als eerste wordt de buxushaag geplant. Voor de haagjes heb je per krommende V ongeveer 50 buxusplanten nodig.
 3. Zet het patroon uit met touw en stokken, verdeel de kruidenplanten in potten (of met kale wortels) langs de lijn.
 4. Kijk of het patroon vloeiend is en graaf dan de geul.
 5. Kruidenplanten erin, water in de plantgeul, even intrekken en dan de geul dichtmaken en goed aanstampen.
 6. Snoei de haag lichtjes aan de bovenkant.
 7. Verdeel de kruidenplanten in hun pot over de zeven vakken (2 en 3) en kijk of de verdeling goed is. Houd een onderlinge afstand aan van ongeveer 30 cm. In elk vak komt één soort kruid.
 8. Zet de kruidenplanten in de grond en geef royaal water.

Kruiden verzorgen en kruiden oogsten

Lees bij kruiden kweken hoe je de planten het best kunt verzorgen. Gebruik voor het knippen van kruiden altijd schoon en scherp snoeigereedschap voor je kruidentuin.

Lees verder onder de advertentie

Andere kruidentuin aanleggen ideeën

Er zijn ook andere soorten kruidentuintjes die je kunt aanleggen, waaronder ook ideeën voor een kleine kruidentuin. Denk bijvoorbeeld aan: een hangende kruidentuin, mini-kruidentuin of een kruidentuin in de keuken. Kruidentuin aanleggen op een balkon? Dan is een hangende kruidentuin of verticaal tuinieren een goed idee.

Kruiden kopen voor een kruidentuin

Gelijk aan de slag met een kruidentuin aanleggen? Bestel gelijk zaadjes om aan de slag te gaan met kruiden zaaien.

Lees verder onder de advertentie

Bron: Fotografie: Timo Sorber | Idee: detuinvantrix.nl