Dit heb je nodig voor de Chai naked cake:
Cake
• 250 g roomboter, op kamertemperatuur
• 200 g fijne kristalsuiker
• 150 g lichte basterdsuiker
• 4 eieren
• 260 g bloem
• 60 g gemalen amandelen
• 2 tl bakpoeder
• ½ tl baking soda
• ½ tl zout
• 2 tl kaneel
• 1½ tl gember-poeder
• 1 tl gemalen kardemom
• ½ tl gemalen kruidnagel
• ½ tl gemalen nootmuskaat
• 150 ml volle melk
• 50 ml sterke chai-thee, afgekoeld
• 1 tl vanille-extract
• rasp van1 sinaasappel
Frosting
• 250 g roomboter, op kamertemperatuur
• 400 g roomkaas, op kamertemperatuur
• 300 g poedersuiker
• 2 tl vanille-extract
• evt. 1 tl kaneel
Decoratie
• verse vijgen, gehalveerd
• kaneelstokjes
• steranijs
• bramen
• besjes
• walnoten of pecannoten
• karamelglazuur
“Door de taart niet helemaal te bestrijken, krijg je het naked cake-effect”
Zo maak je het
- 1.
Verwarm de oven voor op 175 °C. Vet 2 bakvormen 20 cm (Ø) in en bekleed de bodem met bakpapier.
- 2.
Klop de boter met de kristalsuiker en basterdsuiker luchtig. Voeg de eieren een voor een toe.
- 3.
Meng bloem, gemalen amandelen, bakpoeder, baking soda, zout en alle specerijen in een aparte kom.
- 4.
Voeg het bloemmengsel, de melk en de chai-thee afwisselend toe aan het boter-suikermengsel en meng.
- 5.
Roer vanille-extract en sinaasappelrasp erdoor.
- 6.
Verdeel het beslag over de bakvormen en bak 25-30 minuten in de oven. Laat volledig afkoelen.
- 7.
Klop voor de frosting de boter romig. Voeg roomkaas toe en mix glad.
- 8.
Doe poedersuiker, vanille-extract en eventueel kaneel erbij. Klop tot een stevige frosting.
- 9.
Halveer de cakelagen overdwars. Stapel de vier lagen cake met steeds een dunne laag frosting ertussen.
- 10.
Bestrijk de buitenkant licht met de frosting, zodat je het naked cake-effect krijgt.
- 11.
Versier de taart met decoraties naar keuze.
LEES OOK:
Recept voor zoet geluk: cannelés de Bordeaux, krokant vanbuiten en zacht vanbinnen
Bron: vtwonen Landelijk KERST 10-2025 | styling Sanne Ketelaar | fotografie Sjoerd Eickmans