vtwonen Landelijk

Chai naked cake: hét recept dat elke kerst tot een hoogtepunt maakt

Chai naked cake met vijgen & winterse kruiden vtwonen Landelijk KERST 10-2025 | styling Sanne Ketelaar | fotografie Sjoerd Eickmans
vtwonen Landelijk KERST 10-2025 | styling Sanne Ketelaar | fotografie Sjoerd Eickmans
Leestijd 2 minuten
Lees verder onder de advertentie

Dit heb je nodig voor de Chai naked cake:

Cake
• 250 g roomboter, op kamertemperatuur
• 200 g fijne kristalsuiker
• 150 g lichte basterdsuiker
• 4 eieren
• 260 g bloem
• 60 g gemalen amandelen
• 2 tl bakpoeder
• ½ tl baking soda
• ½ tl zout
• 2 tl kaneel
• 1½ tl gember-poeder
• 1 tl gemalen kardemom
• ½ tl gemalen kruidnagel
• ½ tl gemalen nootmuskaat
• 150 ml volle melk
• 50 ml sterke chai-thee, afgekoeld
• 1 tl vanille-extract
• rasp van1 sinaasappel
Frosting
• 250 g roomboter, op kamertemperatuur
• 400 g roomkaas, op kamertemperatuur
• 300 g poedersuiker
• 2 tl vanille-extract
• evt. 1 tl kaneel
Decoratie
• verse vijgen, gehalveerd
• kaneelstokjes
• steranijs
• bramen
• besjes
• walnoten of pecannoten
• karamelglazuur

“Door de taart niet helemaal te bestrijken, krijg je het naked cake-effect”

Zo maak je het

  1. 1.

    Verwarm de oven voor op 175 °C. Vet 2 bakvormen 20 cm (Ø) in en bekleed de bodem met bakpapier.

  2. 2.

    Klop de boter met de kristalsuiker en basterdsuiker luchtig. Voeg de eieren een voor een toe.

  3. 3.

    Meng bloem, gemalen amandelen, bakpoeder, baking soda, zout en alle specerijen in een aparte kom.

  4. 4.

    Voeg het bloemmengsel, de melk en de chai-thee afwisselend toe aan het boter-suikermengsel en meng.

  5. 5.

    Roer vanille-extract en sinaasappelrasp erdoor.

  6. 6.

    Verdeel het beslag over de bakvormen en bak 25-30 minuten in de oven. Laat volledig afkoelen.

  7. 7.

    Klop voor de frosting de boter romig. Voeg roomkaas toe en mix glad.

  8. 8.

    Doe poedersuiker, vanille-extract en eventueel kaneel erbij. Klop tot een stevige frosting.

  9. 9.

    Halveer de cakelagen overdwars. Stapel de vier lagen cake met steeds een dunne laag frosting ertussen.

  10. 10.

    Bestrijk de buitenkant licht met de frosting, zodat je het naked cake-effect krijgt.

  11. 11.

    Versier de taart met decoraties naar keuze.

LEES OOK:
Recept voor zoet geluk: cannelés de Bordeaux, krokant vanbuiten en zacht vanbinnen

Lees verder onder de advertentie

Bron: vtwonen Landelijk KERST 10-2025 | styling Sanne Ketelaar | fotografie Sjoerd Eickmans