Tuinbestrating: met deze handige video’s kun je zelf de tuin bestraten

Tuinbestrating met tuintegels Beeld Pixabay
Beeld Pixabay

Zelf je tuin bestraten is een tijdrovende klus, maar met een goede voorbereiding is het goed zelf te doen. In deze video’s zie je welk gereedschap je voor tuinbestrating nodig hebt en hoe je stap voor stap een terras legt waar je jaren plezier van gaat hebben.

Lees verder onder de advertentie

Wat heb je nodig voor tuinbestrating?

Naast de tuintegels heb je goede gereedschappen nodig voor de bestrating van je terras of oprit. Een checklist zodat je zeker weet dat je alles in huis hebt:

In deze video wordt het boodschappenlijstje uitgelegd:

Lees verder onder de advertentie

Stap 1: fundering leggen

Een stevige fundering is de basis voor mooie tuinbestrating. Gebruik hiervoor geen gewoon zand, want dit is niet schoon genoeg. Het beste is een mengsel van gebroken en rond grind dat speciaal is ontwikkeld voor de ondergrond van terrassen en opritten, dit kun je samen met de tegels bestellen. Lees meer over het aanleggen van een fundering.

Stap 2: legverband van tuintegels kiezen

Het patroon waarin de tuintegels wordt gelegd is niet alleen belangrijk voor de uitstraling, maar ook voor de stevigheid. Voor het bestraten van een terras maakt het legverband niet veel uit, maar gaat het om een oprit waar een auto op komt te staan dan is het belangrijk om voor een stevig verband te kiezen. In deze video’s over legverbanden geven we je inspiratie en tips over tuinbestrating in verschillende patronen.

Lees verder onder de advertentie

Stap 3: tuintegels vervoeren

Wanneer je tuintegels hebt besteld, worden ze meestal voor de deur op een pallet bij je bezorgd. Hoe zorg je er nu voor dat ze ongeschonden op de plek belanden waar je ze gaat leggen? Bekijk hiervoor even de video over tuintegels vervoeren, want je kunt op een eenvoudige manier schade aan de tegels en de rest van de tuin voorkomen.

Stap 4: de tuin bestraten

Vroeger hadden stenen allemaal een andere hoogte, wat het moeilijk maakte om bestrating recht te leggen. Tegenwoordig hebben bijna alle beton- en natuurstenen dezelfde dikte, waardoor de tuin bestraten een stuk sneller en makkelijker gaat.

Hieronder bekijk je een video over het leggen van natuurstenen tuinbestrating:

Lees verder onder de advertentie

Twee gouden tips voor tuinbestrating:

  1. Leg de tegels nooit koud tegen elkaar aan, want daardoor kunnen ze beschadigen. Bovendien ziet een bestrating met strakke voegen er mooier uit.
  2. Om tussen alle tegels dezelfde afstand te krijgen, gebruik je afstandshouders of tegelkruisjes. Deze zijn verkrijgbaar in een dikte van vijf en tien millimeter. Niet alleen maakt het je bestrating mooier, je tegels blijven ook op hun plek liggen als je er tijdens het bestraten overheen loopt.

Stap 5: bestrating aantikken

Tik elke tegel met een rubberhamer met een paar tikken goed aan. Doe dit niet te vaak en niet op de hoeken van de tegel, anders gaat hij wiebelen.

Lees verder onder de advertentie

Stap 6: bestrating schoonhouden

Let er tijdens het bestraten goed op dat er geen cementresten op je bestrating terechtkomen. Houd daarom altijd een waterslang in de buurt en spuit de tegels regelmatig schoon. Lees meer over tegels schoonmaken.

Kosten voor tuinbestrating

De kosten voor het bestraten van tuin of terras zijn afhankelijk van de keuze voor de siersteen, het legverband en de staat van de grond. Hoe exclusiever je smaak, hoe hoger de prijzen voor tuintegels zullen uitkomen. En is de grond flink verzakt? Dan zul je ook extra zakken ophoogzand of -grind nodig hebben.

Lees verder onder de advertentie

Ga je zelf met de tuinbestrating aan de slag, dan ben je grofweg tussen 35 en 85 euro per vierkante meter kwijt. Wanneer je tuin laat bestraten door een stratenmaker ben je gemiddeld 15 euro per vierkante meter extra kwijt. Kies je voor een ingewikkeld legverband, dan kan het nog weleens zo zijn dat de stratenmaker zijn kosten per uur berekent, hierdoor kom je nog wat hoger uit.