Zo verwijder je groene aanslag van tegels en terras

beeld vtwonen Beeld

Groene aanslag in de tuin komt helaas veel voor. Regelmatig schoonmaken van het terras of de bestrating in de tuin is daarom nodig. Met deze handige tips verwijder je groene aanslag van tegels en terras en geniet je nog meer van het buitenleven in de tuin of op het balkon.

Lees verder onder de advertentie

Wat is het?

Groene aanslag is een groei van algen, mossen en dieren op plekken waar het lang vochtig is geweest en waar weinig zonlicht komt. Dit is ook de reden dat de groene aanslag vooral voorkomt in de herfst-en wintermaanden. In deze periode valt er veel regen en zijn de dagen donkerder.

Groene aanslag voorkomen

Preventief tegels schoonmaken is niet moeilijk. Voor een mooie en schone bestrating veeg je de tegels het beste elke week met een bezem schoon. Zo veeg je oude bladeren weg die vlekken veroorzaken en onkruidzaden die van bovenaf op de tegels neerdalen.

Groene aanslag verwijderen

Zelfs al heb je groene aanslag op de sierbestrating, dan nog hoef je geen moeilijke stappen te ondernemen. Je kunt altijd eerst proberen de groene aanslag met alleen heet water schoon te maken. Groene vlekken op de bestrating of groene tegels maak je het beste schoon met groene zeep. Los dit op in een emmer heet water en verdeel het met een bezem over de tegels. Laat het inwerken en spoel het daarna met water weg. Het is de beste manier om groene aanslag te verwijderen en ideaal voor zowel betontegels als natuursteen. Om het verwijderen van groene aanslag nog makkelijker te maken, gebruik je een speciaal schoonmaakmiddel voor groene aanslag. Lees op de verpakking hoe je deze het beste gebruikt.

Lees verder onder de advertentie

Tip: gebruik Biotex om groene aanslag te verwijderen. De enzymen erin vernietigen de algen en mossen in de groene aanslag. Verdun de Biotex met lauw water en giet dit over het terras.

Wanneer groene aanslag verwijderen?

Het verwijderen van groene aanslag in de tuin doe je het beste aan het einde van de winter tijdens een paar droge dagen. De zon van het voorjaar en minder kans op regen zorgen ervoor dat er niet kort daarna weer groene aanslag ontstaat. Je kunt ook aan het einde van de zomer of het begin van het najaar alvast preventief schoonmaken. Hiermee verklein je de kans op algengroei.

beeld vtwonen Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock
Lees verder onder de advertentie

Wateroverlast in de tuin?

Heb je vaak plassen water op de bestrating en worden ze daardoor snel vies? Leg dan een drainage aan. Hier voer je het water makkelijk mee af.

MEER TIPS VOOR EEN MOOIE TUIN?
Volg de vtwonen college cursus: Droomtuin

Niet doen: met de hogedrukspuit schoonmaken

Maak het terras met sierbestrating nooit schoon met een hogedrukreiniger. Je bent dan wel snel klaar met het onderhoud, maar je beschadigt de tegels er ook mee. De sierbestrating wordt poreus, waardoor algen en vuil meer kans krijgen en groene aanslag moeilijker te verwijderen wordt. Gebruik ook nooit chloor of zout, want die verbleken de tegels.

Lees verder onder de advertentie

Bekijk de video met tips voor het verwijderen van groene aanslag

Aan de slag!