Bieslook

beeld vtwonen Beeld

Het tot 30 cm hoge bieslook, Allium schoenoprasum, behoort tot de groep die bedoeld is voor de keuken. Dit is zelfs de meest algemene en wijdverbreide kruidui. Hieronder lees je alles over bieslook verzorgen, bieslook kweken en bieslook gebruiken.

Lees verder onder de advertentie

Is bieslook eetbaar?

Deze bieslook produceert nauwelijks bollen en wordt eigenlijk alleen om z’n holle bladeren gekweekt, hoewel ook de violetblauwe bloemen (mei-juli) mooi én eetbaar zijn. Vanwege de bloemen worden de planten graag langs randen van perken gekweekt. De smaak van het blad is zacht kruidig. Bieslook wordt vooral vers gebruikt omdat de smaak bij het koken verloren gaat.

Welke soorten uien zijn er?

Er bestaat een groot aantal Allium-soorten (uien). De meeste soorten zijn sieruien, omdat ze zo mooi bloeien, andere zijn voor de keuken bedoeld. Sommige soorten zijn ook bij ons inheems, maar de meeste stammen uit Oost-Europa en West-Azië. Rond uien heerst(e) enorm veel bijgeloof. Dat gold vooral de sterk geurende soorten, zoals knoflook, maar bijvoorbeeld de soort Allium victorialis heette onkwetsbaar te maken en de overwinning in de strijd te geven. In het Duits heet deze soort ‘Allermannsharnisch’: het harnas voor de gewone man. Bij de oude Egyptenaren waren de ‘rokken’ van de ui symbool voor de eeuwigheid. Daarom werden op de graven uien afgebeeld. Denk niet dat zo’n streng gevlochten knoflook’bollen’ alleen als decoratie bedoeld was. Ze werden oorspronkelijk opgehangen om huis en haard tegen onheil, heksen, ziekten en vooral ‘het boze oog’ te beschermen. Nuchter bekeken zijn het allemaal bolgewassen die min of meer winterhard zijn. Lees ook eens meer over andere tuinkruiden.

Waar kan ik bieslook zaaien?

Wil je zelf bieslook zaaien? Alle sieruien houden van zon en voldoende voedzame grond. Op vette klei groeien de meeste uien het best. Als je tuin een zandgrond heeft, kun je bijmesten als het loof begint te ontwikkelen. Je hoeft de bollen niet zoals tulpenbollen te rooien na de bloei. Lees meer over kruiden kweken.

Lees verder onder de advertentie

Hoe kan ik bieslook kweken?

Bieslook kweken is helemaal niet moeilijk. Bieslook heeft namelijk nauwelijks verzorging nodig. Goede, voedzame grond en een zonnige plek zijn het belangrijkste. Tijdig water geven tijdens droogte is ook belangrijk om het blad mooi groen te houden. In het najaar vergeelt het langzaam. De plant gaat dan zijn winterse rusttijd in.

Wanneer kan ik bieslook bemesten?

Geef in het voorjaar organische mest en doe dat in juni (tijdens de bloeiperiode) nog eens. Als de planten bloeien, kan het blad wat taaier worden, vandaar dat de bloemen wel worden verwijderd. Je kunt ze dan culinair gebruiken.

Hoe kan ik bieslook vermeerderen?

De niet woekerende pollen worden vermeerderd door ze te scheuren en de delen op een andere plaats (in verse grond) uit te planten. Dat kan in feite het hele jaar door, maar het is handig dat met één plant in het najaar te doen en een deel ervan binnen in een pot voor het keukenraam te zetten; 20 graden Celsius is een goede kweektemperatuur. De plant groeit dan door en je hebt steeds vers blad onder handbereik.

Lees verder onder de advertentie

Bestel de plant direct.

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Allium schoenoprasum

Familie

bieslook

Latijnse familie

schoenoprasum

Onderhoud

Verzorging

Zorg dat de grond steeds voldoende vochtig blijft.

Snoeien

Verwijder bloemen voor meer blad.

Bemesting

Geef in het voorjaar en in juni organische mest.

Winterhard

matig

Bodem

gewone tuingrond

Vochtigheid

vochtig

Lees verder onder de advertentie

Licht

Type

Zon

Beschrijving

volle zon

Hoogte

Minimaal

30

Maximaal

30

Beschrijving

30 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Paars

Tweede kleur

Blauw

Kleurbeschrijving

violetblauw

Lees verder onder de advertentie

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Juli