Hoe houd je bamboe in bedwang?

beeld vtwonen Beeld vtwonen tuin special 2020 01
Beeld vtwonen tuin special 2020 01

Bamboe geeft beweging en beschutting aan tuin of terras. Zonder ingewikkelde gebruiksaanwijzing zorgt het al snel voor een lekkere bos groen. Keerzijde van deze supersterke grassoort is dat ie niet alleen flink de hoogte in gaat – volgens het Guinness Book of Records groeit één soort zelfs bijna een meter per dag! – maar groeit hij ook flink in de breedte. Zo zorg je ervoor dat bamboe niet gaat woekeren.

Lees verder onder de advertentie

Niet-woekerende soort kiezen

Er is een bamboesoort die niet woekert en daarom vaak wordt gekozen: de Fargesia. Hij wordt ongeveer drie meter hoog en is wintergroen. Doordat deze bamboe geen worteluitlopers aanmaakt zal hij netjes op zijn plek blijven en niet gaan woekeren. Ideaal als je op zeker wilt spelen.

Wortelbegrenzer gebruiken

Ben je niet gecharmeerd van de kleine bladeren van de Fargesia, dan val je zonder pardon in de categorie van wel-woekerende bamboesoorten. Maar dit betekent niet meteen einde verhaal, want door de wortels van bamboe in te pakken met een speciale folie – ook wel bamboeremmer of wortelbegrenzer genoemd- kun je de drang tot uitbreiding bedwingen. Soms wordt trouwens zelfs bij de Fargesia het advies gegeven om deze folie te gebruiken. Puur voor de zekerheid.

In een pot zetten

In de volle grond doet bamboe het prima en met een wortelbegrenzer houd je de plant dus in toom. Het is zo een goed alternatief voor bijvoorbeeld een beukenhaag. Het wuivende en ruisende bamboe geeft extra charme aan de vaak wat saaie erfafscheiding. Wil je zeker zijn dat bamboe niet gaat woekeren, dan kun je ze ook kuipbakken of bloempotten planten. De niet-woekerende Fargesia is hier de beste soort voor, de andere soorten hebben te sterke wortels voor de pot.

Lees verder onder de advertentie

Net als alle planten moet je bamboe goed vertroetelen als ie niet in de volle grond staat. Uitdrogen door wind of zon ligt op de loer, maar te veel water is ook niet goed. Zorg daarom voor een pot die twee keer zo groot is als de kluit en let op dat het overtollige water kan weglopen door een gat. Leg onderin de pot eerst wat hydrokorrels en doe daar bovenop verse potgrond. Zie je dat de aarde helemaal droog is? Geef de bamboeplant dan een flinke scheut water.

Tip: tuinman Jurgen Smit laat je in deze video zien hoe je bamboe planten moet.

Lees verder onder de advertentie

Lees ook

beeld vtwonen Beeld

tuininspiratie Groene erfafscheiding

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

Planten Hoe moet je bamboe planten?

beeld vtwonen Beeld

Planten Deze tropische planten overleven ook de winter

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

Tuin Dit zijn dé tuintrends van 2021

Bron: beeld: vtwonen tuin special 2020-01

Lees verder onder de advertentie