Hoe moet je bamboe planten?

beeld vtwonen Beeld

Bamboe blijft het hele jaar groen, groeit vaak razendsnel en heeft veel variatie in bladvormen en kleuren. Er is voor elke standplaats wel een passend soort te vinden. Lees alles over bamboe planten in de tuin, inclusief een goede tip voor woekerende bamboe planten.

Welke maand bamboe planten en waar in de tuin?

Bamboe planten kan eigenlijk het hele jaar, wanneer de vorst maar uit de grond is. Houd in principe aan dat bamboe planten kan vanaf februari tot aan de herfst. De bamboe is winterhard. Zet de bamboe op een plek in de tuin waar de grond niet te vochtig wordt, anders gaan de wortels rotten.

Hoe werkt het planten van bamboe in de tuin?

Het planten van bamboe is niet moeilijk, het is wel een beetje afhankelijk van welke bamboe soort je hebt. Lees het stappenplan en bekijk het in de video nog eens.

  1. Graaf een plantgat dat twee keer zo groot is als de kluit.
  2. Zet een eventuele wortelbegrenzer in de grond.
  3. Doe wat compost of tuinmest in het gat.
  4. Zet de bamboe in het gat, zet hem nooit dieper dan hij stond.
  5. Vul het gat verder op met aarde en duw goed aan, zorg dat de plant recht staat.
  6. Geef flink water.
  7. Bij een haag: herhaal het planten tot de gewenste breedte van de haag er staat.
Lees verder onder de advertentie

Niet woekerende bamboe planten

Naast de woekerende bamboe soorten, bestaan er ook veel niet woekerende bamboe (Bamboe Fargesia), die nieuwe scheuten maken naast de oude en niet gaan lopen in de tuin. Deze zijn ideaal om in grote bakken te zetten. Kies in bakken voor fijnbladige soorten zoals Fargesia murieliae ‘Bimbo’.

Wortelbegrenzer voor woekerende bamboe

Om een grote woekerende bamboe (Bamboe Phyllostachys) binnen de perken te houden, kun je gebruik maken van een wortelbegrenzer. Bij het planten van de woekerende bamboe, graaf je er een rhizoombegrenzer omheen. Dit is een strook plastic die je tot zestig centimeter ingraaft, de wortels van woekerende bamboesoorten botsen hier tegenaan. Ze wortelen oppervlakkig en zullen niet onder het scherm door gaan groeien.

Lees verder onder de advertentie

Tips voor bamboe snoeien

Bamboe is een soort gras, je kunt het snoeien of maaien. Het loopt hierna weer fris uit en zal vertakken. Hagen van bamboe blijven mooi smal en worden goed dicht. Bamboe kan ook in blokken gesnoeid worden, snoei de boven en zijkanten terug. Snoeien doe je in juni, en nogmaals in augustus. Lees meer bij bamboe snoeien.

Bamboe kopen voor de tuin

Gek op bamboe? Denk dan ook eens aan tuinmeubels of schuttingen van bamboehout.

Lees verder onder de advertentie

Bron: Beeld: Canva