WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Vlinders lokken

Vlinders zie je minder dan vroeger. Een vlindervriendelijke aanleg en inrichting van je tuin kunnen de natuur een handje helpen. Met nectarrijke planten kun je vlinders lokken naar je tuin.

Vlinders lokken - rode zonnehoed

Vlinders lokken

Vlinders komen graag in een zonnige tuin om hun lijfje en vleugels op te warmen. Zelf hebben ze bloemen nodig waar ze hun voeding, nectar, met hun roltong uit kunnen zuigen.

Vlinderplanten

Vlinders hebben ze een voorkeur voor vaste planten, roze en paarse bloemen die zoet geuren, heesters en hagen. Nachtvlinders zijn ook dol op tuinen met een gevarieerde beplanting. Met deze vlinderlokkende planten kun je vlinders lokken naar je tuin. Je kunt ook een compleet bloemenmengsel voor vlinders kopen.

Waardplanten

Het vrouwtje legt haar eitjes alleen op het blad van bepaalde planten; de zogenoemde waardplanten. Voor veel vlinders is dat de brandnetel. Ook klimop, hulst, rolklaver, damastbloem, pinksterbloem en kool zijn goede waardplanten, de vuilboom is de beste. Wanneer de rupsen uitkomen, eten ze het blad.

Meer over vlinders lokken

Meer weten? Bij De Vlinderstichting kun je o.a. het boekje ‘Vlinders in de tuin’ en een vlinderherkenningskaart met afbeeldingen en beschrijvingen van de vlindersoorten bestellen. Op een andere manier vlinders lokken  naar je tuin? Hang een vlindervoeder op of maak een vlindertafel.

nog meer: tuinieren