Alles over Sporkehout

beeld vtwonen Beeld

Sporkehout of gewone vuilboom, Latijnse naam Rhamnus frangula, is een struik die populair is bij de citroenvlinder. Niet schrikken dus als deze plant onder de rupsen zit, dat is juist een goed teken. Dit is een van de weinige planten in ons land waar de citroenvlinder haar eitjes op afzet. De kleine rupsjes leven van het Sporkehout blad en verpoppen zich aan deze plant. Hierdoor kun je vrijwel het gehele jaar deze vlinders zien.

Lees verder onder de advertentie

Waar komt de naam Sporkehout vandaan?

Sporkehout komt al van oudsher bij ons in de natuur voor. De Nederlandse naam dankt deze struik aan de takken die makkelijk afbreken en werden gesprokkeld om vuur mee te maken. Maar ook de wetenschappelijke naam verwijst hiernaar, Rhamnus – tak en frangula – breekbaar. Het sprokkelen leverde overigens wel erg vieze handen op en zorgde voor een tweede naam, ‘vuilboom’. De schors scheidt namelijk een stinkende substantie af. Kennelijk zat men daardoor met de handen in het haar, want het schijnt een probaat middel geweest te zijn tegen hoofdluis. Ook werd de schors gebruikt om medicijnen met laxerende werking van te maken.

Voor wat voor tuin is de Sporkenhout geschikt?

In de tuin is het geen spectaculaire struik, maar hij staat goed in de wilde of natuurtuin. Ook wordt hij wel geplant als een zogenaamde vulheester die een stuk tuin of openbaar groen dient op te vullen. Dat lukt prima omdat sporkehout kan uitgroeien tot een struik van vier tot vijf meter hoog. Hij bloeit pas in de zomer met kleine groenwitte bloempjes, waarna rode naar zwart verkleurende bessen verschijnen waar vogels dol op zijn.

Wat voor bodem en plek is geschikt voor Rhamnus frangula?

Sporkehout gedijt eigenlijk overal, maar heeft van nature het liefst iets zure en natte bodem. Een plek in de zon of halfschaduw is perfect voor deze struik. Deze typische plant voor de wilde tuin, kun je prima laten groeien, zonder enig onderhoud eraan te verrichten.

Lees verder onder de advertentie

Hoe moet je de Sporkehout snoeien?

De Sporkehout snoeien is vooral om de groei in toom te houden. Snoeien kan aan het einde van de winter, in februari of maart, de sapstromen zijn dan nog niet goed op gang, waardoor de boom niet zal gaan bloeden. Snoei de dikste takken van de Rhamnus frangula weg.

Zelf een wilde tuin creëren? Wellicht is de voorbeeldtuin natuurlijke tuin een bezoekje waard.

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Rhamnus frangula

Familie

sporkenhout

Latijnse familie

frangula

Lees verder onder de advertentie

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Niet nodig, kan in voorjaar.

Bemesting

Geen mest.

Winterhard

goed

Bodem

neutraal tot zuur

Vochtigheid

matig tot vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot halfschaduw

Hoogte

Minimaal

400

Maximaal

500

Beschrijving

4-5 meter

Lees verder onder de advertentie

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Juli