Herfstaster Snowsprite

beeld vtwonen Beeld Shutterstock / Iva Vagnerova
Beeld Shutterstock / Iva Vagnerova

Wat zijn eigenschappen van de Aster ‘Snowsprite’?

De herfstaster Aster ‘Snowsprite’ bloeit met helderwitte, halfgevulde bloemen aan hoge stelen. De hoogte van de plant ligt tussen de 20 en 45 centimeter. De Aster ‘Snowsprite’ behoort tot de Dumosus-groep en groeit kussenvormig. De kussenaster zoals deze daarom wel wordt aangeduid, bloeit soms zo rijk dat de hele plant onder de bloemen schuilgaat. Deze bloei begint in augustus en kan aanhouden tot in oktober.

Lees verder onder de advertentie

Wat voor een bloemen heeft de Aster ‘Snowsprite’?

De bloemhoofdjes van de Aster ‘Snowsprite’ zijn vrij klein en bestaan uit twee delen. De schijf bestaat uit buisbloempjes in de kleur geel tot geelbruin. Hieraan zitten de lintbloempjes, die verschillende kleuren hebben, afhankelijk van de cultivar: roze, rood, blauw in allerlei tinten en wit. De bloemen worden druk bezocht door vlinders. Oorspronkelijk groeien kussenasters in Noord-Amerika. Bij ons zien we hem ook wel in potten. De ‘Snowsprite’ is een fraaie kussenvormende plant die zich langzaam uitbreidt. Het is een prima rotsplant en snijbloem. Door zijn kleur brengt deze plant rust in de border.

Soorten asters

Asters staan altijd vrolijk: in de tuin waar ze veel vlinders en hommels trekken of binnen op de vaas. Er bestaan wel 600 soorten asters met grote onderlinge verschillen. Er is een grote diversiteit aan kleuren, hoewel geel zeldzaam voorkomt. De groeihoogte varieert van vijfentwintig centimeter tot wel twee meter en de bloeitijden lopen van mei tot oktober. Er is een onderverdeling die gebaseerd is op de bloeitijd. We kennen daarmee voorjaars-, zomer- en herfstasters.

Waar moet ik de Aster ‘Snowsprite’ planten?

Het overgrote deel van de soorten groeit uitstekend in normale tuingrond. Een zonnige standplaats heeft de voorkeur maar iets schaduw wordt getolereerd. Ze verdragen ook wel enige droogte. Hoge asters kunt u het best wat steun geven, omdat ze anders omvallen bij harde wind of regen.

Lees verder onder de advertentie

Hoe kan ik meeldauw bestrijden bij de Aster ‘Snowsprite’?

De kussenaster heeft soms last van meeldauw. Meeldauw bestrijden kan. Een zonnige plaats met bij voorkeur wat wind maakt de kans hierop kleiner.

Hoe kan ik de Aster ‘Snowsprite’ verplanten?

Als de bloemen wegblijven, dan kun je de wortels delen en de houtachtig geworden delen verplanten. De planten verouderen snel en moeten daarom regelmatig worden gedeeld om ze in goede conditie te houden. Neem om de 3 à 4 jaar de planten op, scheur ze en plant ze opnieuw uit. Doe dit in het voorjaar. Knip de planten af in het voorjaar.

Bestel de plant hier.

Lees verder onder de advertentie

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Aster 'Snowsprite'

Cult

'Snowsprite'

Familie

herfstaster

Onderhoud

Verzorging

Om de 3-4 jaar delen

Snoeien

Afsnijden in voorjaar

Bemesting

Geen mest

Winterhard

goed

Bodem

normale tuingrond

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Lees verder onder de advertentie

Hoogte

Minimaal

40

Maximaal

40

Beschrijving

40 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

Augustus

Eind

Oktober

Lees verder onder de advertentie