Leverkruid Eupatorium Maculatum

beeld vtwonen Beeld

Wat voor bloemen heeft leverkruid?

Het leverkruid Eupatorium maculatumAtropurpureum‘ vormt zeer brede purperroze bloemschermen.

Lees verder onder de advertentie

De geschiedenis van het leverkruid

Leverkruid is een van de vele namen waaronder dit plantengeslacht bekend is. Deze vaste planten of struiken zijn genoemd naar de kleur van de bloemen of als foutieve vertaling van Eupatorium (het lijkt op het Griekse ‘hepar’ dat lever betekent) of omdat het lever- en andere buikklachten zou genezen. Andere namen zijn in het Nederlands koninginnekruid en in het Engels ‘Joe-Pye weed’, naar een Indiaanse medicijnman die met dit kruid ook al mensen genas. Het tweede deel van de Amerikaanse naam ‘weed’ (onkruid), geeft het al een beetje aan: de meeste soorten, er zijn er honderden, kunnen behoorlijk woekeren. Slechts een paar mooie soorten worden graag in de tuin toegepast. Een aantal andere wordt in homeopathische geneesmiddelen gebruikt vanwege hun vermeende geneeskrachtige werking. Dit was al in zwang voor het begin van onze jaartelling bij een Perzische koning genaamd Eupator, de naamgever aan de Latijnse naam van dit geslacht.

Wanneer bloeit leverkruid?

Eupatorium maculatum, dat gevlekt betekent en verwijst naar de roodgevlekte stengels, is een van die mooie soorten voor in de tuin. Het is een twee meter hoge plant, die laat in het seizoen bloeit in schermen met een bijzondere lichtpaarse leverachtige kleur. Door zijn late bloei is hij op dat moment een goede voedselbron voor insecten, met name vlinders. Als de bloem is uitgebloeid, behoudt hij een prachtig silhouet in winter.

Wat is een goede bodem voor Eupatorium maculatum ‘Atropurpureum’?

Voor leverkruid dient de grond vochtig te zijn. Bij voorkeur moet de bodem ook wat kalk bevatten. Een zonnig plekje is belangrijk.

Lees verder onder de advertentie

Wanneer kan ik leverkruid snoeien?

Het beste kun je de oude stengels pas in het voorjaar weer afsnijden, zij zijn namelijk nog erg sierlijk in de winter. Door zijn lengte kan hij wel omwaaien bij najaarsstormen. Je kunt hem dan het beste steunen. Na vier tot vijf jaar kunt u de plant het beste rooien, scheuren en de jonge delen opnieuw uitplanten. Zo houd je een vitale plant.

Bestel de plant direct.

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Eupatorium 'Atropurpureum'

Cult

'Atropurpureum'

Familie

leverkruid

Latijnse familie

maculatum

Lees verder onder de advertentie

Onderhoud

Verzorging

Om de vier tot vijf jaar scheuren. Steun tijdens de groei.

Snoeien

In voorjaar stengels afknippen.

Bemesting

In januari kalk. Geen mest.

Winterhard

zeer goed

Bodem

gewone tuingrond, liefst met wat

Vochtigheid

groot

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Maximaal

250

Beschrijving

tot 2,5 meter

Lees verder onder de advertentie

Kleuren

Eerste kleur

Lila

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

purperroze

Bloeitijd

Begin

Augustus

Eind

Oktober