Bergamotplant Prärienacht

beeld vtwonen Beeld

De naam bergamot komt van de Italiaanse stad Bergamo, waar de olie van deze plant voor de eerste maal verkocht werd. Deze etherische olie wordt gebruikt voor het maken van parfum maar ook bij de bereiding van allerlei likeuren. De bladeren worden ook gebruikt om er thee van te maken. Deze thee verlaagt koorts, verbetert de spijsvertering en is slijmoplossend. In de aromatherapie wordt bergamotolie gebruikt tegen depressies en om infecties tegen te gaan.

Lees verder onder de advertentie

Uiterlijke kenmerken van de Monarda ‘Prärienacht’

De bergamotplant Monarda ‘Prärienacht’ heeft lilakleurige bloemen en wordt ruim 1 meter hoog. Bergamot valt in de tuin op vanwege de eigenaardig gevormde in kransen staande bloemen. Vrij speciaal daaraan is dat er vanuit het midden van zo’n bloemenkrans een stengeltje omhoog kan schieten waarop een kleinere krans met bloemen zal verschijnen. De sterk geurende bloemen van de Bergamotplant trekken veel insecten aan zoals vlinders, bijen en vliegen.De bergamotplant is een vaste plant met kruisgewijs tegenoverstaande, ovale tot langwerpige bladeren. De bladranden zijn veelal iets gezaagd. De bergamot planten groeien rechtop en zijn stevig. De lipbloemen zijn in schijnkransen rond de stengels geplaatst. De schutbladeren zijn veelal opvallend gekleurd.

De bergamot combineren met andere planten

Monarda-cultivars zijn een kruisingsproduct van vooral Monarda didyma en Monarda fistulosa (beide Noord-Amerika). Het zijn prachtige borderplanten, die goed samen gaan met Campanula lactiflora, Astilbe (vooral witte) en Veronica longifolia.

Hoe onderhoud ik de bergamot?

Droge, zanderige, goed doorlatende grond en in de volle zon. Onder (te) natte omstandigheden in de winter vallen er soms veel bergamotplanten weg. Scheuren is goed mogelijk. Helaas zijn de meeste bergamotplanten gevoelig voor meeldauwziekte. Tot op heden is er nog maar slechts één cultivar die meeldauwresistent is en dat is de rode Monarda ‘Gardenview Scarlet’. Bij al de andere soorten kunt u het beste preventief spuiten als u uw planten vrij willen houden van meeldauw.

Lees verder onder de advertentie

Bestel de plant direct.

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Monarda 'Prärienacht'

Cult

'Prärienacht'

Familie

bergamotplant

Onderhoud

Verzorging

Behandel de plant uit voorzorg tegen meeldauw.

Snoeien

Verwijder de bloemen na de bloei.

Bemesting

Geef organische mest in het voorjaar.

Winterhard

goed, maar 's winters vooral nie

Bodem

zandgrond

Vochtigheid

matig

Lees verder onder de advertentie

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

120

Maximaal

120

Beschrijving

120 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Lila

Kleurbeschrijving

lila

Lees verder onder de advertentie

Bloeitijd

Begin

Juli

Eind

Augustus