Zo plaats je zonnepanelen op een plat dak

beeld vtwonen Beeld Unsplash
Beeld Unsplash

Wil je een stap maken richting duurzaam wonen, dan zijn zonnepanelen een slimme keuze. Heeft het huis een plat dak? Dan heb je geluk! Met een plat dak bepaal je namelijk zelf de ideale stand van de zonnepanelen. Voordat je zonnepanelen aanschaft is het belangrijk om op een aantal zaken te letten. Ontdek waar je rekening mee moet houden bij het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak.

Lees verder onder de advertentie

De voor- en nadelen van zonnepanelen op een plat dak

Met zonnepanelen verduurzaam je het huis op een relatief eenvoudige manier. Je wekt namelijk je eigen groene stroom op. Zonnepanelen zijn niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Dankzij zonnepanelen hoef je, als er genoeg wordt opgewekt, niet meer voor elektriciteit te betalen en het teveel aan energie dat je opwekt kun je terugleveren aan het stroomnetwerk. Hier krijg je een vergoeding voor. Ook zorgen zonnepanelen ervoor dat het energielabel van het huis hoger wordt, waardoor de waarde van de woning stijgt. Hoewel de gemiddelde kosten voor zonnepanelen vrij hoog liggen, bestaan hier verschillende financiële regelingen voor. Lees meer over de subsidie voor zonnepanelen. Ben je benieuwd naar de specifieke voor- en nadelen van zonnepanelen op een plat dak? Je vindt ze hieronder:

Voordelen van zonnepanelen op plat dak:

  • Je bepaalt zelf de richting. Bij een plat dak ben je niet gebonden aan de helling van het dak. Je bepaalt dus zelf hoe je de panelen naar de zon richt. Wat de beste richting precies is, lees je verderop in dit artikel.
  • Je verdient de aanschafkosten sneller terug. Omdat je de zonnepanelen op een plat dak in de ideale stand kunt plaatsen, heb je het meeste rendement en verdien je ze dus sneller terug dan zonnepanelen op een minder ideaal dak.
  • Aangezicht van het huis blijft hetzelfde. Op een plat dak liggen de zonnepanelen minder in het zicht. Zo blijft de uitstraling van het huis hetzelfde.
  • Makkelijker zelf te plaatsen. Je hoeft voor het plaatsen van de zonnepanelen op een plat dak niet op een schuin dak te staan en geen (of minder) gevaarlijke capriolen uit te halen.
  • Makkelijker schoon te houden. Als je toegang tot het dak hebt, is het schoonmaken van de zonnepanelen zo gedaan.

De nadelen van zonnepanelen op plat dak:

  • Iets duurder om te installeren. Om de zonnepanelen op een plat dak in de juiste hellingshoek te plaatsen heb je kantelmontageapparatuur nodig. Dit maakt de installatie in totaal zo’n € 200 duurder dan bij zonnepanelen op een schuin dak.
  • Meer schaduwruimte. Omdat je bij een plat dak rekening moet houden met de schaduwruimte kun je hier minder panelen op kwijt dan op een schuin dak met dezelfde oppervlakte.
  • Moeten verzwaard worden. Omdat je zonnepanelen op een plat dak in de ideale hellingshoek plaatst, steken ze een beetje omhoog en vangen ze meer wind dan panelen die dicht op het dak worden bevestigd. Om te voorkomen dat de zonnepanelen wegwaaien moeten ze met ballast verzwaard worden. Een dak heeft een maximaal draagvermogen. Gemiddeld weegt een zonnepaneel inclusief ballast zo’n 45 kilogram ten opzichte van 20 kilogram voor een zonnepaneel zonder ballast. Om schade aan het dak te voorkomen is het verstandig om een constructeur te benaderen die kan bepalen hoeveel zonnepanelen jouw dak kan dragen.
Lees verder onder de advertentie

De beste opstelling voor zonnepanelen op een plat dak bepalen

Wanneer je kiest voor zonnepanelen, wil je maximaal rendement. De manier waarop je ze op het dak plaatst heeft hier veel invloed op. Houd rekening met onderstaande punten bij het bepalen van de beste opstelling voor zonnepanelen op een plat dak:

  • De schaduwvorming

Om optimaal van de zonnepanelen te profiteren is het belangrijk dat er zo min mogelijk schaduw op het dak valt. Grote bomen en andere (hoge) gebouwen zorgen voor schaduw op het dak, maar ook een schoorsteen, dakkapel of lichtkoepel blokkeert zonlicht. Is er een stuk dak waar het zonlicht nooit komt? Dan hoef je daar ook geen zonnepanelen te plaatsen.

Lees verder onder de advertentie
  • De richting

Hoe meer zonlicht, hoe meer rendement. Je weet misschien wel dat je in een tuin op het zuiden het meest van de zon geniet. Voor zonnepanelen geldt dit net zo. Wanneer je de zonnepanelen op een plat dak richting het zuiden plaatst, vangen ze het meeste zonlicht op.

  • De hellingshoek
Lees verder onder de advertentie

De ideale hoek waarin je zonnepanelen op een (plat) dak plaatst is 35 graden. Zo nemen de panelen het meest zonlicht op. Houd er wel rekening mee dat er bij deze hellingshoek ook meer schaduw op het stuk dak erachter valt. Je moet voor de volgende rij zonnepanelen dus meer afstand bewaren. Hoe lager de hellingshoek, hoe minder schaduw er op het platte dak valt en hoe dichter je de zonnepanelen op elkaar kunt plaatsen. Houd bij de ideale hoek rekening met een afstand van 60 à 70 centimeter tussen de panelen zelf.

  • De opstelling

Bij het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak kun je verschillende opstellingen hanteren. Een veelgekozen variant is de oost-westopstelling. Hierbij zet je twee rijen zonnepanelen naast elkaar. De ene rij is op het oosten gericht en de andere op het westen, waardoor je minder schaduwvorming hebt en je meer panelen kwijt kunt. Daarnaast is de opbrengst constanter, omdat de energieopbrengst beter verdeeld wordt. Een andere populaire optie is de schansopstelling. Zonnepanelen worden hierbij op een metalen frame boven elkaar geplaatst waarmee de ideale hellingshoek voor de zonnepanelen op het platte dak wordt bereikt. Vooral voor kleinere daken is dit de meest efficiënte opstelling. Wist je dat je ook zonnepanelen op het dak van een (woon)boot, tuinhuis of camper kunt plaatsen? Lees meer over kleine zonnepanelen.

Lees verder onder de advertentie

Aan de hand van bovenstaande punten maak je een legplan voor de zonnepanelen op het platte dak. Zo weet je precies hoeveel panelen je kunt bestellen én waar ze moeten komen.

Zonnepanelen (zelf) plaatsen op een plat dak

Het is mogelijk om zonnepanelen zelf te plaatsen op een plat dak. Zelfs als je geen technische kennis hebt. Je kunt hierbij kiezen voor een kant-en-klare set of een doe-het-zelfvariant. Ga je voor kant-en-klare zonnepanelen? Plaats de zonnepanelen op het dak, vul de ballasttanks met water om ze windvast te maken, steek de stekker in het stopcontact en klaar is Kees. Extra handig: bij een verhuizing maak je ze weer los en neem je ze eenvoudig weer mee. Het monteren van doe-het-zelf zonnepanelen heeft wat meer voeten in aarde. Omdat je alle losse onderdelen zelf moet bevestigen, is hiervoor wel technische kennis vereist. Zie je het niet zitten om de zonnepanelen zelf te plaatsen op een plat dak? Vaak kan de partij waar je de panelen koopt dit ook voor je doen.

Met zonnepanelen op een plat dak heb je dus voldoende mogelijkheden om je eigen stroom op te wekken. Wil je nog een extra stap nemen in het verduurzamen van je woning? Een warmtepomp is een slim en duurzaam alternatief voor het verwarmen van het huis en het kraanwater. Lees alles over een warmtepomp.

Lees verder onder de advertentie

Bron: Beeld: Gabe on Unsplash