Dit zijn de gemiddelde kosten van zonnepanelen

beeld vtwonen Beeld Illustratie: Josselin Bijl
Beeld Illustratie: Josselin Bijl

De energiekosten rijzen de pan uit en daarom gaan steeds meer mensen op zoek naar een manier om hier geld op te besparen. Zonnepanelen kunnen dan een goede optie zijn. Lees hier alles over de plaatsing ervan, hoeveel geld zonnepanelen gemiddeld kosten en wat het je uiteindelijk oplevert.

Lees verder onder de advertentie

Dit zijn de voordelen van zonnepanelen

Met zonnepanelen bespaar je uiteindelijk niet alleen op de kosten van je energierekening, je draagt ook nog eens een steentje bij aan een beter milieu. Dankzij zonnepanelen wek je namelijk groene energie op, waardoor je de ecologische voetprint van jouw huis verlaagt. Bovendien regel je op deze manier je eigen energietoevoer, waardoor je minder tot niet meer afhankelijk bent van externe energieleveranciers. En ook voor een latere verkoop van je huis hebben zonnepanelen voordelen: ze verbeteren namelijk het energielabel van je huis, waardoor je woning in waarde stijgt.

LEES OOK
Duurzaam wonen in 4 stappen: zo pak je dat aan

Kunnen zonnepanelen op ieder dak?

De vraag of zonnepanelen op elk soort dak kunnen, is een ingewikkelde. In principe is het antwoord ja, omdat het niet uitmaakt of je een plat of schuin dak hebt. Ook op vrijwel alle materialen kunnen zonnepanelen geplaatst worden. Maar er is één belangrijk kenmerk van je dak dat bepaalt of er panelen opgeplaatst kunnen worden of niet, en dat is de grootte. Daarnaast kun je alleen zonnepanelen plaatsen wanneer je eigenaar van het huis bent. In een huurhuis bepaalt de huurbaas.

Lees verder onder de advertentie

Naast de vraag of het kán, moet je ook nagaan of het plaatsen van zonnepanelen rendabel is. Woon je in een straat met grote bomen waardoor je dak weinig zon vangt, dan zijn zonnepanelen misschien niet de beste optie voor jouw huis.

Dit zijn de kosten van zonnepanelen (inclusief installatie)

Voor het aanleggen van zonnepanelen, kun je het beste een bedrijf inschakelen. Het vergt namelijk behoorlijk wat kennis, die de juiste vakmensen met zich meebrengen. Je betaalt dus niet alleen voor de zonnepanelen zelf, maar ook voor de installatie ervan. Gemiddeld kost één paneel rond de 500 euro, met uitschieters naar boven en beneden.

Als je ervan uitgaat dat de meeste mensen minstens 6 panelen leggen, kom je uit op een prijs van zo’n 3000 euro. Voor tien panelen kun je dus tussen de 4000 en 6000 euro rekenen, afhankelijk van de prijs per stuk. Veel bedrijven werken met aanbiedingen per aantal panelen. Hoe groter je dak en hoe meer panelen je kwijt kunt, hoe lager de prijs per paneel dan wordt. Deze prijzen zijn inclusief montage en uurprijs van de vakman.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Energie besparen, wat moet je weten?

Waar bestaan de kosten van zonnepanelen uit?

Die 4000 tot 6000 euro voor tien zonnepanelen betaal je uiteraard niet alleen voor de panelen zelf. Ook voor de montagekosten moet je in de buidel tasten. Gemiddeld betaal je zo’n 70% voor de materialen en 30% voor het arbeid om de panelen te plaatsen. De kosten voor materialen zijn vervolgens weer onderverdeeld in kleine partjes. Naast de panelen zelf betaal je bijvoorbeeld voor:

  • optimizers
  • kabelwerk
  • aanpassingen in je meterkast
  • gereedschap om de panelen te monteren
Lees verder onder de advertentie

Rendement en zonnepanelen terugverdienen

Die duizenden euro’s geef je niet voor niks uit: uiteindelijk is het natuurlijk de bedoeling dat je het aankoopbedrag terugverdient dankzij een lagere energierekening. Hoe snel dat lukt, is afhankelijk van meerdere factoren. Bijvoorbeeld van je energiegebruik, het aantal panelen dat je hebt gelegd en hoeveel zon de panelen vangen op je dak.

Gemiddeld kun je ervan uitgaan dat je het volledige aankoopbedrag binnen zes jaar hebt terugverdiend. Dit levert in de jaren daarna dus een besparing van honderden euro’s op je energierekening op.

BTW-teruggave over de kosten van zonnepanelen

De overheid moedigt duurzame keuzes graag aan, en daarom krijg je een deel van het aankoopbedrag van zonnepanelen van ze terug. De 21% BTW die je erover betaalt, kun je namelijk terugvragen. Op de website van Milieu Centraal lees je stap voor stap hoe je dat doet.

Lees verder onder de advertentie

Zo lang heb je profijt van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn niet zomaar een aankoop, maar gelukkig heb je er ook lange tijd profijt van. De gemiddelde zonnepanelen gaan ruim 25 jaar mee. Bereken je de kosten over deze jaren, dan valt dat bedrag opeens wel mee. Zéker als je het rendement, eventuele subsidie en de BTW-teruggave ervan aftrekt. De moeite waard, dus!

Bron: Illustratie: Josselin Bijl