Zo bepalend is een badkamerplafond voor de ruimte
Het badkamerplafond is vast niet het eerste waar je aan denkt bij het restylen van een badkamer. Breng daar maar snel verandering in, want het badkamerplafond heeft een flinke vinger in de pap bij het bepalen van de sfeer van de ruimte. En er zijn nogal wat opties: denk aan een verlaagd plafond, verschillende materialen zoals kunststof en mdf, plafondplaten met ruimte voor spots en andere oplossingen. Lees hoe je met een badkamerplafond voor verschillende looks zorgt.
Badkamerplafonds zijn er in verschillende soorten en maten. Het liefst wil je dat het plafond past bij de rest van de badkamer, zeker als je bijzondere badkamertegels hebt. Belangrijker nog: een goed badkamerplafond helpt tegen condens en voorkomt nare schimmel. Beter voor je gezondheid en voor de badkamer zelf. Maar welk plafond is ideaal voor de badkamer? Tegenwoordig heb je verschillende opties om van de badkamer een ware oase te maken. Daarbij moet je rekening houden met leidingen en verlichting, je bestaande plafond en hoeveel kosten je wilt maken.
Badkamerplafonds voor een strakke uitstraling: een spanplafond
Strakker kan haast niet met een spanplafond. Dit is een doek dat wordt gespannen tussen de muren van de badkamer, onder het bestaande plafond. Omdat het uit één oppervlak bestaat zie je geen naden en is het door een aannemer zeer makkelijk te plaatsen. Het kan zelfs al binnen één dag geplaatst worden. Een spanplafond is bovendien verkrijgbaar in verschillende kleuren, patronen en motieven. Je kunt er zelf je eigen foto op laten printen. Perfect voor bijvoorbeeld een donkere, chique badkamer. Als je een nieuw plafond wilt, zonder hoge kosten en veel sloopwerk, is een spanplafond een mooie oplossing.
Ga voor een industriële look met een aluminium systeemplafond
Liever een ruiger badkamerplafond? Dan is een aluminium systeemplafond wat voor jou. Dit bestaat uit gesloten metalen lamellen en is perfect voor een stoere look, bijvoorbeeld voor in een industriële badkamer. Kies een kleur of of laat het onbehandeld. Bijkomend voordeel is dat de leidingen er met gemak kunnen worden ingebouwd. Daarnaast is een metalen badkamerplafond vochtbestendig, onderhoudsvriendelijk en gaat het lang mee. Plaats er wat stoere spots in en de authentieke badkamer is af.
Creëer een eigen spa met tegels
Ga je het liefst elke dag in bad en heb je van de badkamer een mini-spa gemaakt? Met bijzondere tegels bijvoorbeeld? Om dit typische wellness-gevoel te behouden kun je diezelfde tegels gewoon gebruiken voor een tegelplafond in de badkamer. Omdat ze waterafstotend zijn is vocht geen probleem. Om het badkamerplafond goed waterdicht te krijgen is het belangrijk om de badkamer goed te kitten. Daarnaast zijn tegels makkelijk met een doekje af te nemen. Extra voordeel is dat ze vaak geluiddempend zijn: zo wordt de badkamer een stille oase waarin je optimaal tot rust komt. Plaats voordat je de tegels bevestigt cementgebonden platen op het plafond. Deze platen zijn ijzersterk en kunnen daarom het gewicht van de tegels goed dragen.
Om een typische wellness-gevoel te behouden kun je bijzondere tegels gewoon gebruiken voor op het plafond
Makkelijk te plaatsen en handig voor verlichting: mdf of gipsplaten
Met mdf of gipsplaten geef je het plafond in de badkamer makkelijk een nieuwe look. Deze plafonds worden namelijk over het bestaande plafond geplaatst, zodat je het oude plafond niet eerst hoeft te slopen. Kies altijd voor groene gipsplaten in de badkamer, die zijn vochtwerend. Hierdoor krijg je niet snel last van schimmels. Daarnaast zijn ze perfect voor verlichting. Je boort er eenvoudig een gat in om bijvoorbeeld inbouwspots in het badkamerplafond te bevestigen. Het nadeel is dat de naden zichtbaar blijven, maar dat is op te lossen met strak stucwerk.
Het gevoel van een sauna aan huis met hout
Hout zorgt bij uitstek voor de look van een Finse sauna. Maar is het ook geschikt voor in de badkamer? Zeker, tegenwoordig bestaan er namelijk genoeg vochtbestendige houtvarianten. Het beste is om te kiezen voor een houtsoort die van nature al goed tegen vocht kan, zoals Iroko of Merbau. Maar ook ‘standaard’ sparrenhout dat met vochtafstotende beits of olie is bewerkt is een goede keuze. Zorgt daarnaast dat de badkamer extra goed wordt doorgelucht, met een goed ventilatiesysteem. Bevestig de dunne houten panelen in rechte banen naast elkaar aan het plafond en haal die gezellige saunalook in huis of zorg je voor een ultieme landelijke indruk in je badkamer.
Hout is bij uitstek dé look van een Finse sauna. Maar is het ook geschikt voor in de badkamer? Zeker
Het belang van verlichting in het badkamerplafond
Goede verlichting maakt de sfeer in een badkamer: het moet rust geven tijdens een ontspannend bad- of douchemoment, maar moet ook functioneel zijn. Bovenstaande opties zijn perfect voor inbouwverlichting in een badkamerplafond. In een verlaagd plafond bouw je bijvoorbeeld eenvoudig inbouwspots of een plafondlamp. Maar je kunt ook werken met speciale ledstrips die in kleur zijn af te stellen. Zorg in ieder geval dat de verlichting minimaal spatwaterdicht (IP44) is. In de badkamer is de luchtvochtigheid hoger dan in andere ruimtes. Boven een douche is volledig waterdichte verlichting (IP65) weer beter. Daar is de kans groter op direct contact met vocht. Hier moet je op letten bij het kiezen van waterdichte badkamerverlichting.
Genoeg over badkamerplafonds. Benieuwd naar tips voor badkamertegels? Lees de vier meestgestelde vragen én antwoorden over badkamertegels.
Moois voor in de badkamer...
Bron: Beeld 1: Beeld via Unsplash | fotografie Ryan Christodoulou. Beeld 2: vtwonen 08-2021 | productie Tanja Saarberg | styling Cleo Scheulderman | fotografie Jeroen van der Spek. Beeld 3: vtwonen 08-2021 | styling Ilona Jongepier | fotografie Dana van Leeuwen