Tegelen in de badkamer: de 4 meestgestelde vragen én antwoorden

beeld vtwonen Beeld vtverbouwen meer m2 2022 | styling Danielle Verheul | fotografie Sjoerd Eickmans
Beeld vtverbouwen meer m2 2022 | styling Danielle Verheul | fotografie Sjoerd Eickmans

Ben je van plan om de badkamer een make-over te geven? Dan kun je vast wel wat tips gebruiken. vtwonen zet de meestgestelde vragen voor je op een rij. Want je weet het: een goede voorbereiding is het halve werk.

Lees verder onder de advertentie

De tegels op de afbeelding hierboven komen uit de vtwonen collectie. Verkoopadressen vind je hier.

1. Kun je tegels zonder voeg tegen elkaar zetten?

Het is leuk voor een tafelblad, maar in de badkamer is dat niet zo’n goed plan. De voegmortel heeft namelijk een functie: die voorkomt dat er water tussen en onder de tegels komt. Smalle voegen dan maar? Omdat smalle voegen van 1,5 tot 2 mm zo gewild zijn, worden veel tegels tegenwoordig ‘gerectificeerd’ geleverd: strak afgezaagd aan de randen. Maar ook hier een kanttekening: dat werkt het best met tegels die in een kamer of hal liggen. Zeker in een badkamer wordt aangeraden om de voeg niet smaller dan 3 of 4 mm te maken. Vind je de look van supersmalle voegen wel prachtig? Onthoud dan: hoe groter de tegel, hoe smaller de voeg lijkt.

LEES OOK
Dit is het effect van legpatronen bij tegels

Lees verder onder de advertentie

2. Tot hoe hoog moet je tegelen in de badkamer?

Dat ligt aan de ruimte. Als je een badkamerwand deels laat of gaat betegelen, dan is 1,60 m gebruikelijk en in de douche 1,80 m. In een aparte wc is tot 1,20 m voldoende. Daarboven kun je verven met speciale latexverf voor natte ruimtes of behangen met badkamerbehang. Vind je eenheid en eenvoud belangrijk of wil je een accentmuur voor een krachtig statement? Dan is tegelen tot aan het plafond van de badkamer mooi.

LEES OOK
Geen tegels in de badkamer? Dit zijn andere opties

3. Hoe bepaal je de kleur van de voegen?

De kleur van de voegen heeft invloed op de sfeer van de badkamer. Witte tegels met witte voegen of grijze tegels met grijze voegen houden het beeld rustig. Wil je dat het spannender is dan dat? Gebruik je donkere voegen bij witte tegels, dan heb je ineens een grafische eyecatcher te pakken. Of ga nog een stap verder en kies voor kleur, bijvoorbeeld rood, blauw of geel. Bij gekleurde tegels kan juist een witte voeg het verschil maken, vooral als de tegels een bijzondere vorm hebben.

Lees verder onder de advertentie

4. Hoeveel tegels moet je bestellen?

Reken uit hoeveel je nodig hebt en bestel 5% extra van dezelfde partij (af te lezen aan de nummercode op de dozen). Beter een doos over die terug kan, dan later moeten bijbestellen en tot de ontdekking komen dat de nieuwe tegels net een tikje anders zijn. Niet zo handig als het badkamerproject al halverwege is.

Moois voor in de badkamer…