Zo kies je de beste erfafscheiding voor de tuin
Het kiezen van een erfafscheiding is nog best ingewikkeld, helemaal omdat je er vaak samen met de buren over moet beslissen. Bovendien vergt de ene erfafscheiding meer onderhoud dan de andere, maar kleeft daar dan ook vaak weer een ander prijskaartje aan. Door alle mogelijkheden op een rijtje te zetten – inclusief onderhoud en aanleg – proberen we de keuze iets eenvoudiger te maken.
Natuurlijke erfafscheiding
In een natuurtuin met veel beplanting wordt meestal gekozen voor een natuurlijke afscheiding door middel van struiken, planten of bomen. Zo’n haag zorgt voor verkoeling in warme periodes, doet het goed bij vogels en insecten en is prettig voor de afwatering in de tuin. Een minpunt is dat het vaak meer onderhoud vergt dan de andere erfafscheidingen. Zo’n haag moet meestal twee keer per jaar gesnoeid worden om het voller te laten worden of juist in toom te houden.
Let bij het kiezen van een natuurlijke afscheiding niet alleen op het snoeiwerk dat erin gaat zitten, maar bijvoorbeeld ook op winterhardheid, de bodemstructuur op de plek van de erfafscheiding en of het een zonnige of juist een schaduwrijke plaats is.
Acht groene aanraders:
- Buxus: deze plant blijft het hele jaar groen, maar is de laatste jaren wat minder populair geworden door de gevreesde buxusrups.
- Laurierkers blijft het hele jaar groen, doet het goed in zon én schaduw en hoeft niet gesnoeid te worden.
- Liguster: er komen veel insecten, vlinders en vogels af op deze plant. De takken groeien dicht op elkaar en dat betekent privacy én luwte. Wel vaak snoeien.
- Hulst groeit niet al te snel, dat houdt het onderhoud van deze haag relatief eenvoudig.
- Bamboe groeit snel en blijft ’s winters groen. Let op dat je niet de woekeraar koopt, maar de soort die op z’n plek blijft. Hoe vaker je snoeit, hoe dichter bamboe wordt. Ofwel: meer beschutting.
- Taxus groeit niet snel, maar gaat wel heel lang mee. Niet voor huishoudens met dieren, vanwege de giftige besjes en naalden.
- Beukenhaag is een snelle groeier, die weinig onderhoud nodig heeft en verkleurt in de winter.
- Witte hortensia: verandert niet van kleur, terwijl de ander varianten afhankelijk van de zuurgraad van de grond nog weleens kunnen verkleuren. Snoeien is niet per se nodig, maar bevordert wel de groei en dichtheid.
Schutting of hekwerk als erfafscheiding
Het meest gezien in de Nederlandse achtertuin is nog altijd de schutting. Het geeft je veel privacy, omdat inkijk in de meeste gevallen wordt belemmerd. Dit is trouwens meteen ook een minpunt, want diezelfde schutting ontneemt ook jouw uitzicht. Schuttingen worden meestal van hout, metaal of kunststof gemaakt, of een combinatie daarvan.
Tip: check hoe de schutting in de grond komt te staan, bijvoorbeeld met houten palen direct in de grond of op een betonanker. Kies je voor houten palen, dan is investeren in hardhout de moeite waard.
Een aantal materialen voor schuttingen:
- Kokos tuinscherm in een verzinkt frame: duurzaam, warme en natuurlijke uitstraling, sterk geluidswerend en klimplanten hechten zich er makkelijk aan.
- Tuinscherm van bamboe en staal: door de bamboestokken in verband te plaatsen in het stalen frame, krijg je een vrijwel dicht tuinscherm. Veel privacy dus. De levensduur is vergelijkbaar met die van hardhout.
- Schanskorf: gemaakt van gegalvaniseerd staal en gevuld met stenen of grind. Het is heel stabiel en duurzaam en je hebt er jarenlang gebruikplezier van. Je kunt ze kant-en-klaar bestellen en ze zijn er zelfs compleet met buitenhaard. Ze zijn wel aan de prijzige kant, maar je hebt er weinig tot geen onderhoud aan.
- Rietmatten: gemaakt van rietstengels die met draad aan elkaar vastgemaakt zijn, van licht tot donker.
- Trellisschermen: voor klimplanten, van houten panelen tot metalen rasterschermen. Opengewerkt, dus ruimtelijk effect. Dit is een low budget-oplossing.
- Gaas met klimop: neemt weinig ruimte in beslag en is relatief goedkoop. Het duurt even voor een hekwerk van 2 meter is dichtgegroeid en je moet minstens twee keer per jaar snoeien. Pas wel op dat de klimop niet je hele tuin overneemt.
- Hout: de grootste en meest betaalbare keus is er in geïmpregneerd grenen- of vurenhout. Dit is door de korte levensduur niet heel milieuvriendelijk. Robina en tamme kastanje gaan onbehandeld 15 tot 20 jaar mee. Tropisch hardhout zelfs 25 jaar, maar dat is relatief duur.
- Schutting van kunststof: heel onderhoudsvriendelijk en gaat lang mee. Kan wel wat verkleuren in de zon.
- Composiet: met deze mix van houtvezel en kunststof heb je ook nog de looks van hout. Goedkoper dan een kunststof schutting.
- Wilgentenen schutting: milieuvriendelijk, maar gaat maar een paar jaar mee. Je kunt ’m zelf vlechten of kant-en-klaar kopen.
- Kastanjehekjes: kant-en-klaar te koop op een rol, in verschillende lengtes, met paaltjes van duurzaam hout uit Nederland en gedraaid draad. Hoef je niet te behandelen.
Wil je de schutting toch een beetje vergroenen? Dan zijn dit fijne klimmers voor een hekwerk: klimop, kamperfoelie, clematis, jasmijn, wilde wingerd en passiebloem.
Stenen muur als tuinafscheiding
Een stenen muurtje als erfafscheiding is een van de veiligste opties, omdat je er ongenode gasten mee buitenhoudt, helemaal in combinatie met het aanbrengen van prikkeldraad of puntkammen. Bovendien is het onderhoudsarm en houdt het geluid goed tegen. Fijn als je bij een drukke weg of spoorweg woont. De kosten zijn nogal afhankelijk van de steensoort, maar ook of je zelf kunt metselen of niet. Moet je deze klus uitbesteden, dan kan het nogal oplopen.
Voor een gemetselde muur heb je een fundering nodig. De diepte en breedte bepalen voor een groot deel de levensduur van de muur, net als de hardheid en kwaliteit van de metselsteen. Wil je snel klaar zijn, kies dan voor grote cellenbetonblokken en laat deze stuken met buitenstuc zodat het waterproof wordt. Deze blokken hebben over het algemeen geen fundering nodig.
Ook handig…
- Erfscheiding plaatsen? Check eerst deze tips
- Schutting plaatsen? Dit zijn de regels, rechten en plichten