Laurierkers Rotundifolia

beeld vtwonen Beeld

De gewone laurierkers Prunus laurocerasus ‘Rotundifolia’ is een van de grootste varianten met een lengte en breedte tot wel 4 meter. De bladeren zijn wat lichter, ronder en getand.

Lees verder onder de advertentie

Wat voor vruchten behoren tot het geslacht Prunus?

Het geslacht Prunus is enorm groot. De kers hoort erbij, maar ook de sierkers en de pruim, de sleedoorn, de wintergroene laurierkers, de bospest of vogelkers, abrikozen en perziken. Wat ze gemeen hebben is de steenvrucht, de vrucht met meestal één harde kern. Veel soorten zijn hier wel winterhard, maar kunnen te lijden hebben van late vorst in het voorjaar, wat de vaak schitterende bloei kan ruïneren.

Wat voor bloemen krijgt de Laurierkers?

De hangende takken en de prachtige bloemen in de lente zorgen voor een idyllische aanblik. De laurierkers is een dichte, wintergroene struik die meestal snel groeit en bijzonder sterk is. Het aardige van deze struik is dat zijn sterkte wordt gecombineerd met een aantrekkelijk uiterlijk. De laurierkers wordt vaak toegepast in plantsoenen. In particuliere tuinen wordt hij ingezet als haag of als solitair. In januari kunnen zich al witte bloemen vormen. Zij openen pas in de lente en groeien in sierlijke rechtopstaande trossen. De bloemen van de laurierkers geuren heerlijk. Later in het jaar kunnen zich nog een keer bloemen ontwikkelen. Vanaf augustus verschijnen de vruchten van ongeveer een centimeter groot. Ze zijn bijna zwart van kleur en giftig. Er zijn door kruisingen veel varianten ontstaan.

Wat voor grond is geschikt voor de Prunus laurocerasus ‘Rotundifolia’?

Prunus is niet erg kritisch wat betreft de grondsoort, een normale goed verbeterde tuingrond is voldoende.

Lees verder onder de advertentie

Kan ik de Laurierkers snoeien?

Over het algemeen is er niet veel snoei nodig. Als u wilt snoeien, doet u dat het best na de bloei. Eigenlijk kunt u volstaan met de boom in zijn mooie vorm te houden. De snelle groei en sterkte van de laurierkers kunnen ervoor zorgen dat deze struik snel de juiste grootte bereikt of juist te groot wordt. Door regelmatig flink te snoeien houdt u de laurierkers binnen de perken. De snoei past u aan de twee groeiperioden aan. In maart kunt u de laurierkers prima sterk terugsnoeien. Dit kan zelfs tot op het oude hout, wat de voorkeur verdient na vorstschade. Een rigoureuze snoei kunt u beter over twee tot drie jaar verdelen, maar dit is niet noodzakelijk. Hagen kunt u in vorm houden door te snoeien in juni na de eerste groeiperiode en in september na de tweede groeiperiode.

Met welke ziektes kan de Prunus laurocerasus te maken krijgen?

Er zijn verschillende ziekten waar deze boom last van zou kunnen krijgen, maar in de praktijk treden ze zelden op.

Bestel de plant direct.

Lees verder onder de advertentie

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijnse naam

Prunus 'Rotundifolia'

Cult

'Rotundifolia'

Familie

gewone laurierkers

Latijnse familie

laurocerasus

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Eventueel in maart en hagen begin zomer en begin herfst.

Bemesting

Organische mest in maart.

Winterhard

redelijk goed

Bodem

neutraal tot zuur en bij voorkeu

Vochtigheid

matig tot vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw, Schaduw

Beschrijving

volle zon tot in de schaduw

Lees verder onder de advertentie

Hoogte

Maximaal

400

Beschrijving

tot 4 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Mei

Lees verder onder de advertentie