Voorbeeld en tips voor een bostuin
Lekker dwalen in een eigen bostuin, met een beetje tuin kan het echt! Wim van Dijk van Van Dijk Tuinen ontwierp deze natuurlijke tuin vol schaduwplanten en bekijk alle tips voor zelf een bostuin aanleggen.
Paspoort bostuin
Omschrijving van deze bostuin – Langgerekte tuin met een klein bos van inheemse bomen en bodembedekkende schaduwplanten. Verder een verhoogd terras, een gazon en een beekloopje. Maak de tuin af met de mooiste accessoires.
Oppervlakte van de tuin – 360 m2 (14 x 25 m)
Ontwerp van de bostuin – Wim van Dijk
Aanleg van de bostuin – Van Dijk Tuinen
Jaar van aanleg – 2010
Grondsoort in de tuin – zand
Ligging van de tuin – op het westen
Locatie van de tuin – Bilthoven
Eigenaren van deze bostuin – middelbaar echtpaar
Pad van boomschors in de bostuin
Een pad van sierbestrating of kiezels hoort simpelweg niet thuis in een bostuin. Daarom kun je in de bostuin kiezen voor een natuurgetrouw bospad, voorzien van een flinke laag boomschors. Breng een klein cunet aan van vijf centimeter diep en stort het schors los over de grond. Breng zeker geen worteldoek aan onder het schors, want het schors kan hierdoor ‘papperig’ worden bij nat weer. Op de duur verpulvert het schors en is het tijd voor een nieuwe laag. Vul de paden eens in de drie jaar aan met een nieuwe boomschorslaag. Een goede soort boomschors is Franse boomschors, een eerste kwaliteit schors met een harde, vaste structuur, waardoor het ca. vijf jaar meegaat.
Bostuin beplanting: schaduwplanten
De meeste planten die in de bostuin groeien zijn planten voor de halfschaduw. Dat wil zeggen dat ze wel een sprankje licht vragen, maar ook een gedeelte van de dag in de schaduw kunnen staan. Deze bostuin is niet heel dicht begroeid, omdat er flink wat bomen gerooid zijn. Wim: “Maar eigenlijk moeten bijna alle tuinplanten uitgezocht worden op standplaats halfschaduw. Planten die in de volle zon kunnen staan, moeten de hele dag, dus zowel ’s morgens als ’s middags direct zonlicht krijgen. Achter een huis is dit bijna onmogelijk; er is altijd wel een schutting of muur die een gedeelte van het zonlicht wegneemt.” Kies daarom liever voor halfschaduwplanten of schaduwplanten. Er is keuze genoeg, want veel populaire planten vallen in deze categorie, denk aan hortensia’s, blauweregen, viooltjes en de meeste bodembedekkers.
- Klokjesbloem Campanula lactiflora ‘Prichard’s Variety’. Standplaats: zon/ halfschaduw. Hoogte: 75 cm. Bloeitijd: 6-8. Mede door de hoogte is de lactiflora-familie de mooiste klokjesbloem voor de border. Staat op lange, stevige stengels. ‘Prichard’s Variety’ heeft violetblauwe bloemen.
- Duizendblad Achillea millefolium ‘Lilac Beauty’. Standplaats: zon/ halfschaduw. Hoogte: 50- 75 cm. Bloeitijd: 6-8. Groep met veel pastelkleurige rassen die lichter verkleuren naarmate ze ouder worden. ‘Lilac Beauty’ is lichtpaars van kleur en bloeit rijk.
- Niervaren (Polystichum polyblepharum). Standplaats: halfschaduw/ schaduw. Hoogte: 50 cm. Wintergroene varen met langwerpig, glanzend, gevederd blad. Maakt het hele jaar door nieuwe jonge bladeren en groeit het liefste op een beschutte plek uit de wind.
- Vingerhoedskruid Digitalis purpurea ‘Gloxiniiflora’. Standplaats: zon/ halfschaduw. Hoogte: 100- 150 cm. Bloeitijd: 6-8. Selectie van grootbloemige rassen met verschillende bloemkleuren. Zaait zich veelvuldig uit en is daarom een geschikte plant om te laten verwilderen tussen bomen en heesters.
Bron: Fotografie: Van Dijk Tuinen