Shine on: chroom poetsen en polijsten voor een blinkend resultaat

beeld vtwonen Beeld JA | vtverbouwen meer M2 2022 | styling Danielle Verheul | fotografie Sjoerd Eickmans
Beeld JA | vtverbouwen meer M2 2022 | styling Danielle Verheul | fotografie Sjoerd Eickmans

Chroom zie je overal terug, binnen en buiten. Denk aan de kranen in de badkamer, knoppen en rekjes, maar ook aan het chroom op auto’s, fietsen en motoren. Genoeg chroom om te poetsen dus. En dat loont, want door dof chroom op de juiste manier te poetsen wordt het weer mooi en glanzend. Dat geeft het weer een luxe uitstraling!

Lees verder onder de advertentie

Chroom poetsen met verschillende middelen

Om dof chroom weer mooi glimmend te krijgen kun je verschillende middelen gebruiken. Er zijn verschillende huis-tuin-en-keukenmiddelen om chroom mee te poetsen en te polijsten, maar ook professionele middelen.

1. Chroom poetsen met tandpasta

Ja, je leest het goed: chroom kun je poetsen met tandpasta. Dit bekende middeltje is niet alleen goed voor je tanden, maar ook voor het laten glimmen van chroom. Tandpasta is vooral handig voor de kleinere voorwerpen, zoals kranen en knoppen. Om verweerd chroom te poetsen van bijvoorbeeld de auto of motor zou je namelijk een hele lading aan tandpasta moeten kopen. Het maakt trouwens niet uit welke tandpasta je koopt, dus neem gerust de goedkoopste. Chroom poetsen met tandpasta is heel eenvoudig: doe een beetje tandpasta op het chroom en wrijf dit grondig in met een doek of oude tandenborstel. Als het lastig gaat kun je er een beetje water bij doen. Spoel de tandpasta goed af met water of een natte doek en poets het chroom glanzend droog met een droge doek.

2. Chroom poetsen met azijn

Azijn is een natuurlijk schoonmaakmiddel en werkt als ontkalker. Fijn dus voor chromen onderdelen in de badkamer. Daarnaast pakt azijn ook roest aan, wat weer handig is voor het poetsen van bijvoorbeeld de chromen velgen van de auto. Voordat je chroom gaat poetsen met azijn, maak je de plek schoon met een sopje van water en afwasmiddel. Giet de azijn onverdund over het schone, chromen oppervlak en laat dit een kwartier intrekken. Spoel het grondig af en maak het oppervlak nogmaals schoon met het sop. Dit is erg belangrijk, want als er azijn achterblijft kan dit gaan bijten in het onderliggende metaal. Poets het chroom daarna met een droge zachte doek zodat het gaat glanzen.

Lees verder onder de advertentie

3. Aan de slag met zilverpoets

Ook zilverpoets kan dof chroom weer mooi laten glimmen. Maak het oppervlak wel eerst schoon met een sopje. Doe een beetje zilverpoets op een poetsdoek en wrijf tot het chroom weer glimt en de zilverpoets verdwenen is. Gezien de gemiddelde hoeveelheid zilverpoets in een fles is het vooral geschikt voor kleine chromen onderdelen in huis. De kranen en knoppen zullen de badkamer of keuken weer laten stralen.

4. Chroom poetsen met professionele middelen

Als je meer vertrouwen hebt in professionele middelen om dof chroom mee te poetsen of polijsten, is er ook genoeg keuze. Zoek online op poets- of polijstmiddelen voor chroom of metaal en kijk of het geschikt is voor je schoonmaakklus. Je kunt ook altijd advies vragen bij een expert of bouwmarkt.

beeld vtwonen Beeld Weer verliefd op je huis seizoen 17 aflevering 4 | styling Liza Wassenaar | fotografie Sonja Velda
Beeld Weer verliefd op je huis seizoen 17 aflevering 4 | styling Liza Wassenaar | fotografie Sonja Velda
Lees verder onder de advertentie

Chroom zie je overal terug, binnen of buiten

Verweerd chroom poetsen

Wil je de chromen uitlaat poetsen van de motor? Of de velgen van de auto? Door het vocht en vuil is dit chroom vaak verweerd. Dit herken je aan een bruine aanslag op het chroom. Om verweerd chroom weer blinkend schoon te krijgen is poetsen soms niet voldoende. Chroom polijsten is een betere aanpak. Hierbij haal je een klein laagje van het chroom, waardoor krassen en onzuiverheden verdwijnen. Voor het beste resultaat gebruik je professionele (auto)poetsmiddelen, maar je kunt ook huishoudelijke middelen gebruiken, zoals aluminiumfolie of staalwol.

1. Chroom polijsten met aluminiumfolie

Aluminium reageert op chroom waardoor het vuil en de roest er makkelijk afgaan. Daarnaast is aluminium een zacht metaal waardoor er geen krassen op het chroom of metaal eronder komen. Verweerd chroom van een auto of motor poetsen begint met schoonmaken met een sopje van water en afwasmiddel. Daarna maak je een prop aluminiumfolie nat met water en zout. Door een aantal keer met deze prop over het oppervlak te wrijven en de prop geregeld opnieuw nat te maken polijst je het chroom. Tot slot spoel je het chroom goed af en poets je het goed droog met een droge (microvezel)doek.

Lees verder onder de advertentie

2. Chroom polijsten met staalwol

In plaats van aluminiumfolie kun je het chroom ook polijsten met fijn staalwol. Test wel eerst even op een minder zichtbare plek of het geen krassen maakt. Ook hierbij maak je eerst het chroom schoon met een sopje. Daarna poets je met staalwol in rechte lijnen, want met rondjes heb je een grotere kans op krassen. Gebruik handschoenen om snijwonden aan je handen en armen te voorkomen. Om het chroom te beschermen breng je tot slot een laag harde was aan. Deze was koop je bij autospeciaalzaken.

Schoonmaaktips

Wil je naast het chroom poetsen ook andere dingen in huis aanpakken en opfrissen? Ontdek zeven handige had-ik-het-maar-eerder-geweten schoonmaaktips.

Handig voor tijdens het schoonmaken…

Lees verder onder de advertentie

Bron: Beeld 1: vtverbouwen meer M2 2022 | styling Danielle Verheul | fotografie Sjoerd Eickmans | Beeld 2: Weer verliefd op je huis seizoen 17 aflevering 4 | styling Liza Wassenaar | fotografie Sonja Velda