Bewoners
Wie: Liene (30, make-up artist, hairstylist) en William (33, meubelmaker), Sézane (3) en Loewè (1)
Wat: gerenoveerd rijtjeshuis van 150 m²
Waar: Heverlee, België, sinds 2012
Woonsmaak: 'Puur en verrassend, met veel zelfgemaakte spullen'
Bijzonder: de enorm praktische inrichting met veel aandacht voor bergruimte
“Voor ons was de locatie het allerbelangrijkst, de rest wilden we toch zelf fixen”
Eerst thuis voelen, dan verbouwen
Verlangen naar schoonheid en mooie dingen vormt een belangrijke gemene deler in het leven van Liene en William. Zij is make-upartist, hairstylist en schilderes, hij is meubelmaker. Het koppel is al samen sinds hun dertiende en zestiende. 'Onze eerste woning was een huurappartement hier vlakbij', zegt Liene. 'Toen we op een dag van de zondagse markt kwamen, zagen we iemand een affiche met daarop 'te koop' aan het raam van dit huis hangen. We waren al lange tijd op zoek. Voor ons was de locatie het allerbelangrijkst, de rest wilden we toch zelf fixen.' Op aanraden van vrienden en familieleden met veel verbouwervaring veranderden ze het eerste jaar niets. 'We wilden ons huis eerst goed leren kennen, zodat we weloverwogen beslissingen konden nemen', zegt William.
Zelfgemaakte kasten, keuken en meubels
De ramen van enkel glas waren niet naar wens. De trap in het midden van het huis, die elke verdieping opsplitste in twee kleine delen, ook niet. Om het huis naar hun hand te zetten, moest er dus veel veranderen. De meeste binnenmuren gingen eraan, de trap verhuisde naar de zijkant van het huis en met het vele puin wat overbleef, hoogden Liene en William de binnenplaats op. Dat gaf hen de kans om hoge vouwramen te plaatsen. 'Het terras was zeven treden lager dan het huis, nu kunnen we 's zomers het raam openzetten en dan lijkt onze woonkamer twee keer zo groot', zegt William.
Toen hij aan de verbouwingen begon, was William leerkracht wiskunde en natuurkunde. Elke zomer werkte hij voor het timmerbedrijf van Lienes vader en de kennis die hij daar opdeed, kwam hier goed van pas. Alle inbouwkasten, de keuken en ook enkele meubels zijn door hem gemaakt. 'Ik ontdekte dat dit mijn passie is en gaf daarom mijn baan op. Handig, want in ons huis experimenteer ik erop los.' Naast het feit dat het interieur hierdoor honderd procent uniek geworden is, was het natuurlijk ook qua budget een prima keuze.
Woonidee
Met een kast kun je op een slimme manier het slaap- en badkamergedeelte van elkaar scheiden. In deze zit bovendien een kleine wastafel.
“De kunst is om het praktische en het esthetische met elkaar te verenigen”
Imperfecties in gerenoveerd rijtjeshuis
'Een beperkt budget dwingt je om creatief te zijn', zegt Liene. Ze verwijst onder andere naar het leuke oude badkamermeubel waar William nieuwe wastafels en kranen op monteerde. Ook de keuken en de kast op de zolder die hij maakte zijn sterke staaltjes vakmanschap. Elke vierkante meter in huis is slim benut en er is ontzettend veel bergruimte gecreëerd. 'Mijn manier van werken is dat ik materialen nooit wil verdoezelen en dat pas ik ook toe in huis:de muren zijn wit omdat pleisterwerk nou eenmaal wit is, hout moet eruitzien als hout en dat wil ik niet verven. Die zwarte muur? Dat is mdf dat tot in de kern zwart is', somt William op.Daarnaast kiezen hij en Liene ervoor om imperfecties niet weg te moffelen, dat geeft hun woning veel karakter. De twee estheten halen alleen maar spullen in huis die ze mooi vinden. Zelfs de afwasborstels kopen ze niet zomaar tijdens de wekelijkse boodschappen. 'De kunst is het praktische en het esthetische altijd met elkaar te verenigen.'