Niervaren

beeld vtwonen Beeld

Wordt de Niervaren gebruikt als snijbloem?

Van de niervaren, Polysticum polyblepharum, wordt het groene, glanzende blad graag voor de snij gebruikt. Het is, net als het blad van Polystichum munitum, te vinden in tal van kant-en-klaar-boeketten.

Lees verder onder de advertentie

Is Polysticum winterhard?

Polystichum polyblepharum komt uit Japan en Korea en is bij ons redelijk winterhard. Hij wordt ca. 50 cm hoog en woekert niet. Er zijn overigens ook bij ons inheemse soorten, zoals de al genoemde naaldvaren.

Wat voor bladeren krijgt de Niervaren?

De bladeren van niervarens zijn langwerpig en tweemaal geveerd. De sporen (varens bloeien niet, maar vormen sporen) zitten bij deze soort in ronde groepjes aan de onderzijde van de bladeren. Eigenlijk wordt er bij varens niet van ‘bladeren’, maar van ‘veren’ gesproken, omdat ze zo duidelijk anders zijn dan bij de meeste bloeiende planten.

Wat voor soorten Polysticum zijn er?

Verschillende soorten van het geslacht niervaren hebben weer eigen Nederlandse namen, zoals Polystichum setiferum, die naaldvaren wordt genoemd. Er zijn ook soorten bij die bij ons alleen als kamerplant bruikbaar zijn, bijvoorbeeld Polystichum tsus-simense die zijn naam ontleent aan de Japanse eilandengroep Tsoesjima. Het geslacht is wereldwijd verbreid in de gematigde tot tropische gebieden. De planten groeien vooral als grondbewoners in gebergtebossen.

Lees verder onder de advertentie

Wat voor standplaats is geschikt voor Polysticum polyblepharum?

Deze prachtige, wintergroene varen groeit uit een korte wortelstok en woekert niet. Het hele jaar door kunnen er jonge ‘veren’ verschijnen. Daarom moet hij op een plek groeien die zoveel mogelijk beschut is tegen vorst en afkoelende en uitdrogende wind. Verder zijn het gemakkelijke planten die van lichte tot zelfs diepere schaduw houden en in voedzame, humusrijke grond moeten groeien. Deze moet pH-neutraal tot iets zuur zijn. Zorg dat de grond nooit uitdroogt, dus geef tijdens droge perioden tijdig water. Meer weten over het bewateren van planten? Neem dan een kijkje in het artikel planten water geven. Houd de grond rond de planten het hele jaar door bedekt met een goede organische mulch, bijvoorbeeld compost. Daarin zitten over het algemeen voldoende voedingsstoffen die via de bodem door de planten kunnen worden opgenomen. Geef geen beendermeel, want daarin zit veel kalk.

Bestel de plant direct.

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijnse naam

Polystichum polyblepharum

Familie

niervaren

Latijnse familie

polyblepharum

Lees verder onder de advertentie

Onderhoud

Verzorging

Tijdens droogte extra water geven. Beschermen tegen vrieswind.

Snoeien

Geen snoei.

Bemesting

Mulch in voorjaar en najaar.

Winterhard

goed

Bodem

neutraal tot iets zuur

Vochtigheid

vochtig

Licht

Type

Halfschaduw, Schaduw

Beschrijving

lichte tot diepe schaduw

Hoogte

Minimaal

50

Maximaal

50

Beschrijving

50 centimeter

Lees verder onder de advertentie

Kleuren

Kleurbeschrijving

niet van toepassing

Bloeitijd

Begin

Januari

Eind

Januari