vtwonen

Hagen soorten

Er bestaan vele soorten hagen. Wil je een bladverliezende of een bladhoudende haag, een los of een strak exemplaar, een groene of een bloeiende, een hoge of liever een lager model? Hier vind je de meest voorkomende soorten hagen.

Tip: in onze shop vind je allerlei gereedschap waarmee je je haag perfect kunt onderhouden.

Hagen

Hagen soorten

Hoge, wintergroene hagen zorgen voor privacy, lage haagjes geven de lijnen aan en brede, losse hagen passen in grote, informele tuinen. Er zijn zoveel verschillende haagplanten, voor elk doel is wel een geschikte soort te vinden. De mooiste hagen kun je bekijken in de video.

Bladverliezende hagen

Je kunt kiezen voor een groenblijvende of een bladverliezende haag. Bladverliezende hagen verliezen in de winter het blad. Het dorre bruine blad van de beukenhaag blijft echter wel inde winter aan de haag zitten. Hieronder vind je een selectie van bladverliezende hagen.
Losse, groene hagen

 • Dwergmispel Cotoneaster dielsianus: volle zon, halfschaduw / H 2 m na 10 jaar / B 7 / Een opgaande heester met helderrode vruchten en een rode herfstkleur, prima tot een losse haag te knippen.
 • Sneeuwbes Symphoricarpos albus: volle zon, halfschaduw, schaduw / H tot 175 cm / B 7-8 / Een sterke, bladverliezende struik met in de nazomer witte of roze bessen. De sneeuwbes kan op vrijwel alle gronden groeien.

Losse, bloeiende hagen

 • Bellenplant Fuchsia magellanica: volle zon / H 75-125 cm / B 7-9 / Kleine, slanke bloemen die na bevruchting mooie ronde, zwarte vruchten geven. Voor een zonnige, beschutte standplaats, liefst humusrijke en zure grond.
 • Kolkwitzia amabilis: volle zon / H tot 3 m / B 6-8 / Een sierlijke struik met sterk overhangende takken, in het voorjaar rijkelijk bezet met bloemen. Na de bloei terug snoeien.
 • Heesterganzerik Potentilla fruticosa: volle zon / H 50-75 cm / B 5-8 / Een bladverliezend struikje met roze bloemen die in de volle zon langzaam naar wit verkleuren.
 • Grootbloemige weigela Weigela ‘Boskoop Glory’: volle zon / H tot 250 cm / B 5-6 / Een rijkbloeiende struik met overhangende takken. Oude takken kunnen na de bloei tot onder in de struik weggeknipt worden. Stelt weinig eisen aan de bodem.

Strakke hagen, hoger dan 125 cm

 • Veldesdoorn Acer campestre: volle zon / halfschaduw / H tot 3 m / B 4-5 / De inheemse esdoorn met gelobd blad. In het voorjaar loopt het blad rood uit en in de herfst verkleurt het geel.
 • Haagbeuk Carpinus betulus: volle zon, halfschaduw / H tot 3 m / B 6 / Het blad lijkt op de beuk, maar is meer geplooid en valt in de herfst helemaal af. Haagbeuk vormt sneller een mooie haag dan beuk.
 • Meidoorn Crataegus: volle zon / tot 6 m / De meidoor bloeit met witte bloemen en heeft scherpe doorns. Een meidoorn is daarom prima geschikt als beschermende heg.

Strakke hagen tussen de 75 en 125 cm

 • Beuk Fagus sylvatica: volle zon, halfschaduw / H tot 3 m / B 4-5. Het bruine blad blijft de hele winter aan de takken zitten. Beuken lopen pas vrij laat in het voorjaar weer uit met frisgroen blad.

Strakke hagen tot 75 cm

 • Zuurbes Berberis thunbergii: volle zon / H tot 150 cm / B 5-6 / Opgaande groeiwijze met fijne doornen. In het voorjaar lichtgele bloemen en later rode bessen en een oranjerode herfstkleur.

Bladhoudende hagen

Bladhoudende hagen blijven in de winter groen. Met deze hagen heb je dus ook in de winter nog kleur in je tuin.
Losse, groene hagen

 • Bamboe Fargesia murieliae: volle zon, halfschaduw / H tot 2 m / Een goed winterharde bamboesoort die grote horsten vormt maar niet woekert. Als de pollen te groot worden, kunt u de buitenste stengels afknippen: deze zullen niet meer uitlopen.
 • Kamperfoelie Lonicera nitida: volle zon, halfschaduw, schaduw / Hoogte tot 150 cm / Bloei 5 / Deze kamperfoelie is geen klimmer, maar een wintergroene struik. Kleine, puntig gevormde, glimmend groene blaadjes en onopvallende witte bloemetjes. Beschut plaatsen.
 • Glansmispel Photinia x fraseri ‘Red Robin’: volle zon / H 250 cm na 10 jaar / B 6 / Een wintergroene struik met opvallend rode jonge scheuten. Het grote blad is ovaal en leerachtig, de bloemen zijn roomwit.

Losse, bloeiende hagen

 • Vuurdoorn Pyracantha coccinea: volle zon, halfschaduw / H tot 3 m / B 5-6 / Een wintergroene, stekelige heester die vaak als leiplant wordt gebruikt. In het voorjaar witte bloemen, later gele of oranje bessen. Kan wat extra steun gebruiken.
 • Rhododendron Catawbiense groep: halfschaduw / H tot 3 m / B 5-6 / Grootbloemige tuinvormen met prachtige, vaak gevlekte bloemen en leerachtig, wintergroen blad. Deze struiken verlangen een zure, humusrijke en steeds voldoende vochtige grond.

Strakke hagen hoger dan 125 cm

Strakke hagen tussen 75 en 125 cm

 • Palmboom Buxus sempervirens: volle zon, halfschaduw / H tot 2 m / B 4-5 / Een bekende groenblijvende struik, zeer geschikt voor haagjes en vormsnoei. Regelmatig snoeien wordt goed verdragen.
 • Bergden Pinus mugo: volle zon / H tot 2 m / B 5-6 / Een groenblijvende naaldboom die weinig eisen stelt aan de bodem. Goed bestand tegen zeewind en droogte.
 • Olijfwilg Elaeagnus x ebbingei: volle zon, halfschaduw / H 250 cm na 10 jaar / B 10-11 / Het dikke, glanzend groene blad is wintergroen en aan de onderkant grijs behaard. De olijfwilg is bestand tegen zout en wind.

Een strakke haag, tot 75 cm

 • Schijnhulst Osmanthus heterophyllus: volle zon / H tot 3 m / B 9-10 / Een groenblijvende struik met leerachtig blad, dat enigszins lijkt op hulst. In het najaar geurende, onopvallende witte bloemen.
 • Gamander Teucrium chamaedrys: volle zon / H 25-50 cm / B 6-8 / Een groenblijvend struikje met kleine, glimmend groene blaadjes en lichtpaarse bloemen. Houdt van een zonnige en droge plaats, mooi als laag haagje in een kruidentuin.

Beukhaag of haagbeuk?

 • Beukhaag (Fagus sylvatica) houdt niet van al te natte grond. Deze haagsoort heeft in de winter dor, bruin blad dat aan de heester blijft hangen.
 • Haagbeuk (Carpinus betulus) kan goed tegen vochtige grond. Deze haagsoort laat in de winter bijna al het blad vallen.

Bekijk ook de video over een haag planten.

Benodigdheden shoppen?

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Anoniem op 9 augustus 2015 om 15:29

Wij hebben nu een buxushaagje om de voortuin. Nu is deze na terugkomst van onze vakantie zo aangetast door de buxusmotrups dat we iets nieuws willen hebben. We willen graag een groenblijvende haagje van 30 tot 40 cm hoog en ca 25 cm breed.
Hoeft niet perse strak of heel dicht te zijn.
Ik zou graag jullie advies willen alvast bedankt
Groeten Jenny

>

Anoniem op 30 juli 2015 om 14:56

Beste P. de Vries. Je stelt wel flink wat eisen hoor! Het eerste waar ik zo aan denk is een wintergroene haag van bijvoorbeeld coniferen, taxus, Portugese laurier of liguster. Deze vallen niet uit in de winter, maar of ze ook voldoende geluid dempen? Daar is een haag in eerste instantie natuurlijk niet bedoeld. Als je geen bladeren wilt en voor geluidsdemping gaat, kun je beter voor een schutting kiezen die speciaal hiervoor bedoeld zijn, zoals deze kokosschutting: http://www.tuinieren.nl/a/schuttingen/geluidswerende-schutting . Deze kun je ook laten begroeien met wintergroene klimplanten zoals klimop of Clematis, zodat je toch een groene wand ziet. Succes met kiezen!

>

Anoniem op 25 juli 2015 om 17:17

ik wil een heg (haag) planten maar deze moet zo dicht mogelijk zijn om geluidsoverlast uit de tuin van de buren tegen te gaan.

Verder wil ik graag het volgende van deze heg (haag)

A Liefst geen of weinig bladeren, dus zo weinig mogelijk rommel
.
B (heg) haag moet groen blijven in de winter.

C Liefst zo hoog mogelijk en ook een volle (heg) haag in de breedte dus zo veel mogelijk geluiddempend (zoals gezegd vanwege lawaai van de buren)

Bij voorbaat hartelijk dank voor Uw reaktie.

Met vriendelijke groeten,

P. de Vries

>

Anoniem op 28 mei 2015 om 08:36

Hoi, je geeft het zelf al aan. Als de bollen echt de hele dag in wind staan en misschien ook nog op kleigrond, dan hebben ze het zwaar! Taxus is wel taai, maak een windscherm van windgaas en kijk of de bollen weer herstellen. ~Marie

>

Anoniem op 28 mei 2015 om 08:31

Hoi Titia, spannende opdracht heb je. Vraag het eens na bij Dierenpark Amersfoort of Artis. Hier hebben ze een groenafdeling die veel ervaring heeft dierenverblijven te begroenen..

>

Anoniem op 26 mei 2015 om 18:57

2 jaar geleden heb ik 2 grote taxusbollen laten plaatsen en beide lijken aan 1 kant helemaal dood te gaan. Maar alleen aan die ene kant. Dat is ook de windkant. Het lijkt dus op uitdroging door de wind. Komt dat vaak voor bij Taxus? Ik vind dit nergens op internet bevestigd.

>

Anoniem op 24 mei 2015 om 14:09

Goedenmiddag,

Erg nuttige en mooie site!

Ik ben bezig met het inrichten van de buitenverblijven van bepaalde grote katachtigen (leeuwen, panters, tijgers). Nu wil ik ze her en der beschutting geven die zeer weinig onderhoud vereist (je kan namelijk niet even makkelijk het verblijf in), groenblijvend is en die grotendeels in de volle zon zal kunnen staan. Het is natuurlijk ook cruciaal dat er geen giftige vruchten aan komen voor deze dieren, net als dat het niet te veel bijen mag aantrekken waar ze naar kunnen happen en zichzelf kunnen verwonden.

Alvast bedankt voor het meedenken!

Groeten,

Titia

>

Anoniem op 24 april 2015 om 10:23

Hoi, je hebt het zelf al gemerkt, de thuja is niet zo sterk in de wind. Leylandii kan inderdaad beter tegen de wind. Ze groeien ook niet ideaal als het een natte slootkant is. Probeer hier eerst iets aan te doen, met drainage bijvoorbeeld. Plant daarna een nieuwe haag. ~Marie

>

Anoniem op 17 april 2015 om 17:25

onze coniferen (thuja brabant) staan aan het water pal op de wind. Ze groeiem niet mooi dicht en zonder te snoeien zijnze dus helaas erg doorzichtig. Zijn er betere ciniferen (Lellandyi?) of is er een betere optie voor een dichte haag aan het water in de wind (2 mtr hoog), bijv Bamboe?

Shop suggesties

Inspiratie suggesties