Klimrozen

In een piepklein geveltuintje kunnen klimrozen het verrassend goed doen. Of laat klimrozen groeien over een pergola of rozenboog. Deze bloemenpracht fleurt de hele omgeving direct op.

Klimrozen

Soorten klimrozen

Klimrozen zijn rozen die lange slappe takken maken die goed langs muren, schuttingen en pergola’s kunnen klimmen. Klimrozen klimmen echter niet uit zichzelf en moeten in hun weg omhoog wel wat geholpen worden. Ze kunnen worden aangebonden tegen speciale rekjes, pergola’s of rozenbogen. Er zijn klimrozen die éénmaal in het seizoen bloeien, van circa half juni tot half juli. Vaak krijgen deze zomerbloeiende soorten later mooie rozenbottels. Ook zijn er doorbloeiende klimrozen die vanaf juni tot ver in het najaar bloeien. Er bestaan ook klimrozen op stam, waarbij de ranken naar beneden vallen, ook wel treurrozen genoemd. Een overzicht van soorten klimrozen kun je vinden in de plantenindex.

Lees ook meer over de andere soorten rozen.

Ramblers

De ramblers vormen een aparte groep klimrozen. Deze rozen, die meestal maar één keer per seizoen bloeien, zijn over het algemeen snelle groeiers die soms zelfs acht meter hoog kunnen worden. Ze maken enorme lange takken, bloeien kort, maar vormen mooie rozenbottels. Deze rozen kunnen ook prima in bomen klimmen.

Rozen langs de gevel

Het is natuurlijk prachtig om rozen langs de gevel te laten groeien. Heb je geen voortuin en wil je een roos tegen de gevel planten, dan is het weghalen van een paar stoeptegels een makkelijke oplossing. In sommige gemeenten zijn hier speciale regels voor en moet je toestemming vragen. Ook zijn er steden waar de aanleg van geveltuintjes juist gestimuleerd wordt.

Of maak zelf een pergola en laat ze daartegen groeien.

Klimrozen planten

Wil je ook een fleurige gevel? Dan kun je met onderstaand stappenplan gemakkelijk klimrozen langs de gevel planten. Plant niet te dicht tegen de gevel, want een roos is gebaat bij luchtcirculatie en voldoende regenwater. Een uitstekende dakgoot kan dat laatste voorkomen en bovendien onttrekt een stenen muur vocht aan de grond. Geef daarom regelmatig water. Rozen in pot kun je het hele jaar door planten, meer hierover lees je bij rozen planten.

 1. Verwijder één of twee rijen stoeptegels en ook de grond daaronder zo veel mogelijk.
 2. Vul de aarde aan met speciale rozengrond.
 3. Maak de aarde in de pot van de roos goed nat.
 4. Haal de roos er zo voorzichtig mogelijk uit en zorg dat de wortelkluit intact blijft.
 5. Plant de roos net zo diep als hij in de pot stond.
 6. Druk de aarde voorzichtig aan.
 7. Geef flink water.

Klimrozen begeleiden

Een klimroos is eigenlijk geen echte klimplant. De roos groeit wel omhoog, maar heeft altijd een steuntje nodig. Dat kan onder andere met:

 • Een houten of stalen klimrek (draadscherm/trellis). Bij draadscherm plaatsen kun je een handige instructievideo bekijken over het plaatsen van een draadscherm in de schutting.
 • Breng ogen aan in de gevelstenen.
 • Een ijzeren rozenstok.

Om de takken aan te binden kun je speciaal buisband, foamdraad of draadclips gebruiken. Kijk voor meer informatie en een handige video bij klimplanten begeleiden.

Klimrozen verzorgen

Heb je klimrozen geplant, dan moet je ze vervolgens natuurlijk ook verzorgen.

 • Bemest de roos in maart en in juli (als de eerste bloei achter de rug is) met speciale rozenvoeding. Lees meer bij rozen bemesten.
 • Geef bij warm en droog weer extra water.
 • Knip bij doorbloeiende rozen steeds de uitgebloeide bloemen af.
 • Maart is de tijd om doorbloeiende rozen te snoeien. Snoei om de paar jaar een oude tak tot op de grond weg. Zo ontstaan nieuwe takken en voorkomt u dat een roos alleen maar in de top gaat bloeien. Eenmalig bloeiende klimrozen en ramblers snoei je na de bloei terug. Bekijk de video en lees meer bij klimrozen snoeien.

Klimrozen kopen

Wil je rozen kopen? Ga dan het liefst naar een kweker. Hieronder vind je een aantal adressen van goede rozenkwekers.

nog meer: tuinieren

Reacties:

Anoniem op 23 april 2013 om 11:21

Ik zie altijd mooie foto’s met prachtige rozenbogen vol met bloemen. Ik heb diverse bogen met klimrozen, maar krijg altijd maar enkele rozen er in.
Waar kan dit aan liggen?

op 24 april 2013 om 11:55

Beste Anneke, rozen houden van zon, staan ze zonnig genoeg? Heb je ze al gesnoeid? Geef ze meteen na het snoeien mest. Als je kiest voor doorbloeiende soorten moet je tot in oktober bloemen krijgen. Je vraag is beantwoord tijdens het tuinieren spreekuur, bekijk via Facebook alle reacties op jouw vraag. Succes!

Anoniem op 16 juni 2013 om 10:45

Mijn zwager heeft tot mijn groot verdriet, afgelopen week 10 juni, 2 doorbloeiende Klimrozen tot op 10 cm van de grond afgeknipt. Is er nog enige hoop dat deze rozen (14 jaar gekoesterd), terugkomen? En zo ja, op wat voor termijn?

Anoniem op 18 juni 2013 om 13:32

ik ben bang van niet. mijn dochter heeft dit ook eens met mijn rozen gedaan en er is niets weer terug gekomen! sterkte! maar er is een voordeel: nu kun je een nieuwe roos aanschaffen!

op 24 juni 2013 om 17:42

De hoop is gericht op de onderstam van de roos: met een beetje geluk gaat hij weer uitschieten. Maar dit jaar kun je de rozen wel vergeten, vrezen we. Je vraag is beantwoord tijdens ons spreekuur, bekijk hier alle reacties.

Anoniem op 11 juli 2013 om 00:09

In mei heb ik 3 klimrozen geplant met de naam Habanera. deze zaten vol bloemen.
Vervolgens verloor ze al haar blad en kreeg geen nieuwe bloemen meer wel weer nieuw blad.Ze hebben alleen ochtend zon. Ik heb de aanwijzingen van het kaartje gevolgt en de roos zou moeten bloeien t/m oktober. Kan ik nog rozen verwachten
dit jaar?

op 18 juli 2013 om 10:07

Beste Liliy, na dit koude voorjaar groeien de rozen anders dan normaal. Ze moeten na de eerste bloei een 2e bloei aanmaken. Deze knoppen zitten bij het 1e vijfblad onder de oude bloem. Dat de roos blad maakt is een goed teken. Heb je al mest gegeven? Het eerste jaar na de aanplant zijn planten ook druk met het maken van wortels. Ze maken dan minder bloemen.

Anoniem op 18 juli 2013 om 15:42

Onze klimrozen :Climbing Schneewittchen enZephirine Drouhin hebben prachtig gebloeid maar hebben geen bloemen meer,ze zouden tot en met september moeten bloeien. De laatste verliest ook haar blad, waar allemaal bruine stippen op komen. Wat is er met de rozen aan de hand?

op 25 juli 2013 om 15:52

Het lijkt erop dat de rozen zijn besmet met sterroetdauw. Vooral de Zéphirine Drouhin is hier erg vatbaar voor en de schimmel verspreid zich snel. Verwijder al het aangetaste blad van de roos en ook het afgevallen blad om verdere verspreiding tegen te gaan. Om te voorkomen dat de schimmel volgend jaar terugkomt, kan de roos vanaf mei ingespoten worden met een weerstandverhogend middel (bijvoorbeeld Vital van ECOstyle). Ook helpt het om de plant in het voorjaar en het najaar te bemesten met organische mest en hem in juli extra te voeden met rozenmest. De reden van de korte bloei zou kunnen zijn dat de rozenplanten door de sterroetdauw verzwakt zijn en zo minder energie hebben voor de bloei. Door de plant volgend jaar goed preventief te behandelen, zullen de rozen mogelijk ook langer bloeien.

Anoniem op 4 augustus 2013 om 21:14

Vraag: vorig jaar hebben we verschillende klimrozen gezet en die hebben vorig en dit jaar ook al mooi gebloeid. Echter houden ze elke keer na de bloei totaal op te groeien, er komt geen een nieuw blaadje meer bij. Is dat normaal? Ik heb dit jaar al twee keer rozenmest gegeven. Zou ik volgend jaar alle knoppen moeten verwijderen om een langere groeiperiode te garanderen?

op 5 augustus 2013 om 17:45

Dag Barabara. Dat de groei na de bloei stagneert, lijkt ons normaal. Er zijn vast oplossingen om de roos een groeispurt te geven. Of het weghalen van de bloemknoppen de juiste oplossing is, durf ik niet te zeggen. Hiervoor verwijs ik je door naar Rozenkwekerij De Wilde. Zij zijn gespecialiseerd in rozen en kunnen je vast een verfijnde uitleg en wat tips geven. Succes ermee!

Anoniem op 10 maart 2014 om 10:33

Ik heb onlangs twee klimrozen gekocht, maar heb (nog) geen plek om ze te planten. Is het mogelijk ze tijdelijk in een grote pot te planten en ze eventueel volgend jaar om te planten ?
Alvast bedankt voor jullie reactie,
Angela

op 13 maart 2014 om 13:23

Beste Angela. Dat kan hoor, bij het tuincentrum vertoeven ze immers ook voor langere tijd in potten. Neem een ruime pot waar de wortels genoeg ruimte hebben om te kunnen wortelen en geef ze een voedingskegel die langdurig voeding afgeeft. Vergeet niet om op tijd te bewateren. Wil je ze buiten laten staan in de winter? Bekleed de binnenkant van de pot voor de zekerheid met noppenfolie. Volgend jaar kun je ze gewoon op de gewenste plek planten.

Anoniem op 23 maart 2014 om 16:54

kan een klimroos op het Noorden? Zoja welke?
met vriendelijke groeten,
Jaap

op 28 maart 2014 om 13:11

Jazeker, zijn er klimrozen voor op het noorden, ze moeten wel sterker zijn dan de rozen aan de zonnige kant. ‘New Dawn’ is een sterk soort of ‘Parkdirector Riggers’. Kijk in de plantenindex voor meer info over deze soorten `~marie

Anoniem op 16 april 2014 om 17:08

We hebben een prachtige rambler in de tuin, vorig jaar de eerste bloei met ontelbaar veel trosjes witte bloemen, en daarna rode botteltjes. Moeten die nu afgeknipt worden?

op 25 april 2014 om 09:14

Beste Karina , knip de zijtakken terug op de hoofdtak,op 3 tot 5 ogen. Hierop gaat hij bloeien. Na de bloei kun je hem uitdunnen, laat hem voorlopig lekker groeien als het nog een jonge roos is.

Anoniem op 21 juni 2014 om 11:47

Beste Marie,

We hebben 2 muren op het zuiden en zuidwesten waar we graag iets tegenaan zouden willen laten groeien. Ik dacht aan clematis (maar is het misschien niet te warm hiervoor in volle zon?) en eventueel een doorbloeiende klimroos. Zijn er suggesties voor mooie en sterke soorten die u kunt noemen of bestaan er websites waar je dit kunt opzoeken?
En zijn er eventueel nog hele andere klimplanten die het goed doen op het zuiden/zuidwesten?

Bij voorbaat dank!

Met vriendelijke groet
Bart

Anoniem op 21 juni 2014 om 11:53

ps. Kun je een roos goed combineren met clematissen (en welke soorten clematis best)?

Groetjes!

op 26 juni 2014 om 13:31

Beste Bart, een muur op het zuiden is geweldig voor rozen. Clematis heeft graag wat koelte op de wortels, ze kunnen goed gecombineerd worden met rozen. In het tijdschrift Tuinieren laten we ook regelmatig mooie combinaties zien.Kies eerst een roos in de geur en kleur die je bevalt, ze bloeien deze maand volop. En combineer deze met een clematis in een contrasterende kleur bezoek een tuincentrum en laat je adviseren: http://www.tuinieren.nl/d/winkels/tuincentrum_coppelmans
Ook een mooie combinatie, wintergroen, geurend voor in de zon, Toscaanse jasmijn met grootbloemige clematis. Ken je plantenindex al?: http://www.tuinieren.nl/plant/clematis-clematis-etoile-violette

Anoniem op 8 maart 2015 om 08:31

Hallo, ik ben van plan een klimroos te planten , die ik laat klimmen tegen een pergola.Hij krijgt straks volop zon.
Het liefst een snelgroeiende in de kleur wit, die lang bloeit.
Welke roos is hier voor het meeste geschikt?
Voorbaat dank en de vriendelijke groeten Els

anneleenpeeters op 12 maart 2015 om 13:55

Hoi Els, mag hij ook een zweempje roze hebben? De roos ‘Clair Matin’ heeft alles wat jij vraagt, hij is alleen niet zuiver wit. De zuiver witte krijgen vaak vlekken als het regent, en dat is vaak in Nederland! In de plantenindex vind je nog meer rozen. ~Marie

Anoniem op 12 maart 2015 om 15:18

Zelf hebben we enkele jaren geleden een witte rambler geplant, om over het dak van de schuur te laten groeien. Prachtig!
Groeit meter per jaar, en heeft na de bloei (witte trosroosjes) trossen kleine rode rozebottels.

Anoniem op 15 juni 2015 om 20:23

Beste ,
Kan ik 2 soorten klimrozen bij elkaar planten in een plantgat bijv. De rosa new dawn en de hollanda .
Mvg Jan Frijters

anneleenpeeters op 19 juni 2015 om 16:06

Beste Jan, alles kan, maar het wordt er niet mooier op. Als je de rozen gemengd wil laten groeien, moet je ze toch allebei een eigen plantgat geven. Liefst iets uit elkaar zodat de wortels elkaar niet raken. ~Marie

Anoniem op 20 juni 2015 om 09:57

Beste,

Ik heb op 2 plaatsen aan mijn terras (ongeveer 6m uit elkaar) een klimroos geplant dit voorjaar : Crimson Glory (rood) en Friesia (geel). Op dit ogenblik bloeien ze wel, maar er worden geen doorgroeiende takken gevormd waardoor het meer struikrozen lijken.
Wat kan de oorzaak hiervan zijn ?

anneleenpeeters op 29 juni 2015 om 11:21

Hoi Marc, goed dat je de namen weet. De Friesia is een struikroos, die zal nooit omhoog klimmen. De rode Crimson glory is wel een klimmer. Snoei van beide rozen de uitgebloeide rozen weg, dan bloeien ze nog een keer. (En vaak nog een keer). De lange scheuten die aan het eind van de zomer groeien, zijn de klimtakken, bindt deze aan een rek. ~Marie

Anoniem op 1 augustus 2015 om 10:58

Hallo, ik heb eind vorige zomer 2 klimrozen gekocht in een zaak die nu niet meer bestaat. Hoe kan ik te weten komen welke soorten het zijn en of het eenmalige bloeiers zijn of meermalige? Ik heb van ongeveer half mei tot half juni prachtige, grote bloemen gehad. Komen die dit jaar nog terug? Bedankt voor de reactie!

anneleenpeeters op 6 augustus 2015 om 11:15

Hoi Elke, de meeste klimrozen bloeien door, tenminste als je de moeite neemt om de uitgebloeide bloemen meteen na de bloei weg te knippen. Zo stimuleer je de roos om door te bloeien. Dat kan je nu ook nog doen, als het een warme nazomer wordt, blijft de roos knoppen maken. Kijk eens op de site bij: de http://www.tuinieren.nl/planten/plantenindex of je jouw roos hier herkent. ~Marie

Anoniem op 17 maart 2017 om 11:37

Moet ik nu de rozen die volop uit geschoten zijn toch snoeien….kleine struiken…

Beste Leny, je kunt nog gerust doorbloeiende rozen, die nu al flink zijn uitgelopen, terugsnoeien. Met een doorbloeiende roos wordt een roos bedoelt die de hele zomer en zelfs in het najaar nog bloeit.