Rozen bemesten

beeld vtwonen Beeld

Het is alweer maart: even op een rij hoe het ook alweer zat met die rozen. Snoeien en ergens deze maand de rozen bemesten. Liefst met organische mest, zegt kweker Hans van Hage van De Bierkreek.

Lees verder onder de advertentie

Schrijf je nu in voor de vtwonen nieuwsbrief en ontvang 10 euro shoptegoed!

Hans weet raad

Ik sprak net Hans van Hage van biologische rozenkwekerij De Bierkreek in het Zeeuwse IJzendijke. Hij is een boeiende verteller, een wandelende rozenencyclopedie. En hij zette nog eens voor me uiteen hoe het zit met de rozen in maart.

Rozen bemesten doe je zo

Bemesten doe je twee keer per jaar, ergens in maart en honderd dagen daarna (juni). De rozen die alleen wat verjongings- en fatsoeneringssnoei nodig hebben (grofweg de klimmers, de heesterrozen en de historische rozen) geef je in september ook nog wat mest. Zij vormen dan de knoppen voor het volgende jaar en kunnen dus nog wat energie gebruiken.

Lees verder onder de advertentie

Organische mest

Gebruik alleen organische mest, drukte Hans me op het hart. ‘Niet omdat ik die verkoop, wel omdat die mest ook sporenelementen bevat. Onmisbaar voor rozen.’

Ook bij het planten

Plant je een roos, dan stort je in het plantgat een zak organisch bemeste tuinaarde leeg. Hoe armer de grond, hoe meer zakken. Goed planten is het halve werk, begrijp ik. Ik heb meteen een bezoek aan de kwekerij gepland. Hans vertelde hoeveel nieuwe soorten inmiddels goed bestand zijn tegen de wat droge en armoedige zandgrond rond mijn huis.

Lees meer bij rozen planten, rozen stekken en rozen snoeien.

Lees verder onder de advertentie