Klimrozen snoeien: dit moet je weten voordat je naar de snoeischaar grijpt
Als er één plant zorgt voor romantiek in de tuin, dan is het de klimroos wel. Behalve dat de bloemen prachtig zijn, verspreiden ze ook een heerlijke geur. Heb je er één in de tuin? Dan is de klimroos snoeien is een belangrijk deel van het onderhoud. Ontdek hoe en wanneer je klimrozen moet snoeien.
Klimrozen in de tuin
Klimrozen hebben lange ranken: een slap soort takken waarmee ze muren, schuttingen en pergola’s kunnen bekleden. Ze klimmen alleen niet uit zichzelf en moeten in hun weg omhoog geholpen worden met speciale rekken, stellages of rozenbogen. Bind de takken losjes vast, want ze groeien ook in dikte. Of gebruik elastisch bindbuis. Als je dit doet, slingeren de takken van klimrozen – afhankelijk van de soort – tussen de twee en acht meter omhoog.
Bij het planten van een klimroos is het belangrijk dat je een flink gat graaft. Doe hier verse potgrond in om een voedingsrijke bodem voor de plant te creëren. Klimrozen zijn vrij makkelijke planten. Ze zijn niet wintergroen, wat wil zeggen dat ze in de winter blad verliezen. Maar ze zijn wél winterhard: de bladeren groeien in het voorjaar gewoon weer aan. De klimroos snoeien is hierbij een belangrijk onderdeel.
De bloeiperiode van de klimroos
Voordat je een klimroos gaat snoeien is het belangrijk om te weten met welke soort je te maken hebt. Er zijn twee types klimrozen: een eenmalig bloeiende en een doorbloeiende soort. De eenmalig bloeiende klimroos bloeit heel uitbundig, maar alleen in juni en juli. De doorbloeiende variant produceert van begin juni tot ver in september steeds nieuwe bloemen. Zet de klimroos niet te dicht bij andere planten, zodat er genoeg licht en lucht bij kan komen en planten voluit kunnen bloeien. Eens per jaar geef je klimrozen wat speciale voeding, zodat ze nog meer kracht ontwikkelen om mooie bloemen te dragen. Zorg dat ze op een zonnige of gedeeltelijk beschaduwde plek staan en geef ze een extra scheut water op écht warme dagen. Lees hier meer over de verzorging van klimrozen.
Ramblers, speciale klimrozen
Een aparte groep klimrozen zijn de ramblers. Deze eenmalig bloeiende klimroos groeit snel en wordt tussen de vijf en acht meter hoog. Hun lange takken maakt ze geschikt voor verwildering over schuren of in bomen. Ramblers bloeien maar kort en maken veel bottels. Deze zijn eetbaar en enorm rijk aan vitamine C. Een bottelroos is dan ook een perfecte aanwinst voor de moestuin. Van de bottels kun je bijvoorbeeld jam, thee of siroop maken.
Wanneer moet je de klimroos snoeien: voorjaar of najaar?
Wanneer je de klimroos moet snoeien hangt af van het soort. De beste tijd voor het snoeien van alle doorbloeiende rozen is wanneer ze in rust zijn, tussen december en maart. Door ze in de winter te snoeien spoor je de klimroos aan om nieuwe takken te produceren, met sterke, nieuwe scheuten vanuit naar buiten gerichte knoppen, laag aan de plant. Bij eenmalig bloeiende klimrozen verschijnen de knoppen op de takken van het vorige jaar. Snoeien doe je bij dit type dus pas na de bloei, in juni.
Hoe moet je de klimroos snoeien?
Klimrozen hebben vaak flinke stekels. Trek daarom dikke tuinhandschoenen aan voordat je aan deze klus begint. Gebruik voor het snoeien van de klimroos een schone, scherpe snoeischaar.
- Haal bij het snoeien van klimrozen altijd eerst de dode en beschadigde takken weg. Kijk ook eens hier hoe je rozen moet snoeien.
- Zorg dat je al het snoeiafval opraapt en afvoert, zodat niemand zich aan een rondslingernde rozentak met doornen kan bezeren. Gooi het snoeiafval niet op de composthoop.
- Bij het snoeien van een klimroos kun je het best knippen boven een oog dat aan de buitenkant van de tak zit. Het is geen ramp als je een keer per ongeluk verkeerd knipt, want een klimroos loopt altijd weer prima uit.
Een doorbloeiende klimroos snoeien
Om een doorbloeiende klimroos gedurende het jaar goed te laten groeien, kun je deze ook tijdens het bloeiseizoen snoeien. Laat hierbij de hoofdtakken die omhoog groeien met rust. Alle zijtakken knip je tot op zo’n drie tot vijf centimeter af. Na het hoogtepunt van de klimroos, ongeveer eind juli, kun je de klimroos nogmaals snoeien. Hierbij verwijder je de uitgebloeide bloemen vanaf het begin van de tak. Uit de okselscheur zullen nieuwe twijgen ontstaan die met een beetje geluk nog nieuwe rozen vormen vóór het najaar.
Een verwaarloosde klimroos snoeien
Heb je de klimroos een tijd lang z’n eigen gang laten gaan? Door de verwaarloosde klimroos te snoeien zorg je ervoor dat hij weer de parel van de tuin wordt. Snoei ’m eerst sterk terug tot ongeveer een derde van hoe hij was. Verwijder vervolgens de dode of beschadigde takken. Controleer of er lichtgroen schors en kleinere bladeren (scheuten) aan de onderstam zijn ontstaan. Dit noem je wildopslag. Wildopslag kan ervoor zorgen dat de klimroos te weinig voedsel binnenkrijgt. Controleer daarom bij het snoeien van alle soorten klimrozen of er sprake is van wildgroei en haal het weg. Geef de plant vervolgens speciale voeding voor rozenstruiken en wat water.
Na het snoeien van de klimroos geniet je extra lang van een tuin vol heerlijke geurende klimrozen in bloei. De klimroos is niet de enige plant die voor romantiek zorgt in de tuin. Lees alles over romantische bloemen.