Rozen planten in de tuin? Dit is het moment!
De roos is misschien wel de populairste tuinplant. Waarschijnlijk vanwege de geur en de fantastisch mooie bloemknoppen. Er zijn veel verschillende soorten rozen, dus de keuze is reuze. Maar, hoe en wanneer kun je het best een roos planten? Wij hebben het voor je uitgezocht.
Rozen planten: van oktober tot maart
Meestal zit een roos in een pot als je hem koopt. Rozen in een pot met een kluit kun je het hele jaar door planten. In de wintermaanden kun je ook rozen zonder kluit, dus met kale wortels, planten. De beste planttijd voor rozen met kale wortels is nu, namelijk van oktober tot maart. Maar let op: plant alleen rozen als het niet vriest.
Rozen in pot planten in de tuin
Rozen houden van een ruim plantgat, wind door de takken, ruimte om te groeien, veel zon én goede grond. Zoek daarom een plek in de tuin die aan al deze eisen voldoet. Zorg er bij het planten van rozenstruiken voor dat ze in groepjes geplant worden. Drie, vier of vijf per vierkante meter is perfect. Een klimroos plant je het beste dicht bij de muur, in een extra ruim plantgat gevuld met goede aarde en mest.
Met deze stappen plant je op de juiste manier je rozen:
- Zoek een goede plek waar de rozen zon, wind door de takken, ruimte om te groeien én goede grond krijgen.
- Maak een flink plantgat van minimaal 50×50 centimeter groot.
- Verbeter de grond met een flinke hoeveelheid speciale rozengrond. Zo blijft de grond rond de wortels vers en behoudt het een actief bodemleven.
- Zet de roos in de grond. Zorg dat de kluit bij het planten zoveel mogelijk intact blijft.
- Geef de roos vooral de eerste tijd na het planten voldoende water.
Rozen met kale wortels planten in de tuin
Plant rozen met kale wortels zo snel mogelijk na aanschaf, bij voorkeur van oktober tot maart. Houd daarbij rekening met de volgende stappen:
- Zet de rozen eerst een nacht in een emmer met lauw water.
- Zoek een goede plek waar de rozen zon, wind door de takken, ruimte om te groeien én goede grond krijgen.
- Maak een flink plantgat van minimaal 50×50 centimeter groot.
- Verbeter de grond met een flinke hoeveelheid speciale rozengrond zoals DCM Vivimus voor rozen. Deze organische meststof kun je gebruiken bij het planten én bij het jaarlijks bemesten.
- Nu ga je de rozen planten. Spreid de wortels goed uit en plaats de struik op de juiste diepte. Hierbij moet het vorstgevoelige oculatiepunt (de verdikking waaruit de takken ontspringen) zo’n vier tot vijf centimeter onder de grond komen.
- Vul het plantgat met de verbeterde aarde, druk goed aan en geef ruim water.
Voeding voor rozen in de tuin
Omdat rozen zo ontzettend hard groeien, hebben ze veel voeding nodig. Geef de roos in het vroege voorjaar koemestkorrels of speciale rozenmest. Dat maakt de roos weerbaar tegen ziekten en plagen. Herhaal de mestgift in juni. Ook kun je wat rozengrond rond de plant aanbrengen. Op arme zandgrond zal meer voeding nodig zijn dan op een rijke kleigrond. Ontdek welke grond jij in de tuin hebt. Geef de rozen ook jaarlijks een bekalking met DMC Groen-Kalk. Deze oplosbare korrelkalk is rijk aan magnesium en verhoogt op een veilige manier de pH-waarde van de bodem.
Handige tips voor rozen in de tuin
- Snoeien: pas eens in de vijf tot acht jaar gedurende de winter een verjongingssnoei toe. Dat betekent dat je de struik tot op zo’n 30 cm boven de grond terugsnoeit. Ontdek hier alles over rozen snoeien.
- Laat de uitgebloeide bloemen aan de rozenstruik zitten, om verzekerd te zijn van rozenbottels. Dit is prachtig om te zien en vogels zijn er dol op. Win-win dus.
- Soms wordt de rozenplant belaagd door zwarte luis. Wees er tijdig bij, anders raken struik en vruchten overdekt met een kleverige stof en een zwarte, roetachtige stof.
- Ook rozengallen (geelrode sponsachtige balletjes) komen op botanische rozen voor. Knip de tak met de gal af en gooi hem weg (niet op de composthoop om verspreiding te voorkomen).
Rozen planten kopen
Meteen rozen planten in de tuin? Bestel snel jouw favoriete klimroos, rozenstruik of andere roos.
Bron: beeld: Canva