Houten pergola maken

beeld vtwonen Beeld

Een rijk begroeide houten pergola is een prachtige aanvulling op de tuin. Naast een houten pergola kun je ook een pergola van steigerbuizen maken.

Lees verder onder de advertentie

Terrasoverkapping of tuinkamer

Met een pergola kun allerlei ruimtelijke effecten creëren en eindeloos variëren. Zo kan hij dienen als overdekte parkeerplaats of het tuinpad accentueren. Of gebruik hem als terrasoverkapping en maak van je terras een romantische buitenkamer waar je heerlijk kunt tafelen of je in alle rust kunt terugtrekken.

Benodigdheden

 • Grondboor
 • Waterpas
 • Houten hamer
 • Rondhouten palen voor de verticale constructie. Houd met de lengte rekening met de hoogte van de pergola. Een hoogte van twee meter is gebruikelijk. Let er ook op dat een derde van de palen onder de grond verdwijnt
 • Rondhouten palen die de korte zijden met elkaar verbinden. Lengte afhankelijk van de grootte van de pergola
 • Rondhouten palen die het dak vormen en links en rechts een stuk uitsteken, lengte afhankelijk van de grootte van de pergola
 • Boormachine
 • Verbindingsmaterialen als draadeinden en moeren. Gebruik RVS of messing verbindingsmaterialen om roestvlekken in het hout te voorkomen
 • Draadeinden zijn tot een lengte van drie meter verkrijgbaar bij bouwmarkten en ijzerwarenzaken
 • Steeksleutel

Zo maak je een pergola

 1. Bepaal de plaats en omtrek van de pergola. Check of er geen leidingen of kabels liggen die door de grondboor en de pergolapalen geraakt kunnen worden. Bepaal waar de palen de grond in gaan en boor met een grondboor gaten in de grond. Let erop dat de boor loodrecht de grond in gaat. Zorg ervoor dat de doorsnee van de gaten kleiner is dan de doorsnee van de palen, zodat je ze steviger in de grond kunt slaan.
 2. Zet met een stift een lijntje op de paal tot waar hij de grond in gaat. Sla de pergolapalen vervolgens loodrecht in de grond. Check dit met een waterpas. Als alle palen op hun plaats staan, leg je een lat met een waterpas over de palen om te controleren of ze allemaal even hoog zijn. Zaag ze indien nodig op lengte.
 3. Doorboor de horizontale palen daar waar ze met de verticale worden verbonden. Maak de palen met draadeinden aan elkaar vast. Nu kun je het dak van palen aanbrengen. Verbind ook deze tuinpalen met de draadeinden aan de verticale palen.
Lees verder onder de advertentie

Met vierkantpalen

Een pergola van rondhouten palen geeft een tuin een romantische en landelijke uitstraling. Wil je liever een strakke, moderne tuin, dan kun je beter vierkantpalen gebruiken. Daarbij komt nog dat een pergola van vierkantpalen makkelijker te installeren is. Vierkante palen kunnen met verzinkte metpalen in de grond worden geplaatst. Dat gaat als volgt:

 1. Bepaal de plaats van de pergola en sla de metpalen in de grond op de plek waar de palen moeten komen.
 2. Zet nu de vierkantpalen vast in de metpalen.
 3. Verder maak je de pergola zoals hierboven is beschreven. Verbind de vierkantpalen met metalen hoekverbindingen aan elkaar.

Aankleden

Nu de houten overkapping klaar is, kan je hem aankleden. Plant snelgroeiende klimplanten, die langs de palen kunnen groeien, zoals een Clematis. Zo ontstaat een groene overkapping. Lees meer bij pergola klimplanten.

Lees verder onder de advertentie

Naast planten kun je langs het dak kleine lampjes of lichtsnoeren hangen. Langs de grenzen van de pergola kun je borders met hoge planten aanleggen, zoals Perovskia en Toorts (Verbascum). Deze zorgen niet alleen voor een kleurige omlijsting van de ruimte onder de pergola, ze creëren ook intimiteit zonder dat het zicht op de tuin wordt belemmerd.