WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Kruidentuin aanleggen

Kook je graag met verse kruiden? Dan kun je een kruidentuin aanleggen. Wij laten zien hoe je een compacte kruidentuin in een overzichtelijk en mooi geometrisch patroon aanlegt.

Kruidentuin aanleggen

"kruidentuin

Je kunt het best een kruidentuin aanleggen in september. Dit is de ideale tijd, omdat de grond nog warm is en de planten alvast kunnen wortelen voordat de groeiperiode start. Voor naar het dossier voor algemenere informatie over het aanleggen van een tuin.

Nodig

Met dit stappenplan leg je een kruidentuin aan met een geometrisch patroon van een buxushaag. Je kunt natuurlijk ook gewoon een hekje om het tuintje zetten, of hem zonder patroon maken. Dit heb je nodig:

 • Stukje grond van 4,50 x 2 meter
 • Compost en biologische mest
 • 100 stuks Buxus sempervirens van 20-30 cm hoog
 • Touw en stokjes voor het uitzetten van de buxushaagjes
 • 7 soorten kruidenplanten, ongeveer 16 planten

Kruiden kiezen

Het is het makkelijkst om voor vaste planten te kiezen. Die verdorren in de winter (salie, rozemarijn, tijm, bonenkruid) of sterven bovengronds helemaal af (bieslook, oregano). Maar ze lopen allemaal het daaropvolgende voorjaar weer uit. Salie is matig winterhard en zal na een strenge winter wel eens vervangen moeten worden. Lees meer over soorten kruiden.

Welke plek?

Natuurlijk is het het handigst om je kruidentuin dicht bij het huis (en de keuken) aan te leggen. Zon is voor kruiden wel een levensvoorwaarde, dus zorg altijd dat ze op een zonnige plek staan. Je kunt ook een kruidentuin aanleggen naast je terras. Bijkomend voordeel is dan dat je vanaf het terras de kruiden ziet en ruikt. En dat, als je na een aperitiefje op de veranda naar binnen gaat om te koken, meteen een bundeltje verse kruiden kunt meenemen. Gebruik het juiste snoeigereedschap voor je kruidentuin,

Kruidentuin aanleggen

Het vak voor de kruidentuin meet 4,50 bij 2 meter en wordt door middel van een buxushaag in een geometrisch patroon onderverdeeld in 7 vakken. In feite bestaat het patroon uit twee iets krommende V’s die elkaar kruisen, waardoor in het midden een soort wiebertje ontstaat.

 1. Bereid de grond eerst goed voor. Verwijder stenen, puin en pollen, meng er biologische mest (koemestkorrels) door en breng een laag compost aan.
 2. Als eerste wordt de buxushaag geplant. Voor de haagjes heb je per krommende V ongeveer 50 buxusplanten nodig.
 3. Zet het patroon uit met touw en stokken, verdeel de planten in potten (of met kale wortels) langs de lijn.
 4. Kijk of het patroon vloeiend is en graaf dan de geul.
 5. Planten erin, water in de plantgeul, even intrekken en dan de geul dichtmaken en goed aanstampen.
 6. Snoei de haag lichtjes aan de bovenkant.
 7. Verdeel de kruidenplanten in hun pot over de zeven vakken (2 en 3) en kijk of de verdeling goed is. Houd een onderlinge afstand aan van ongeveer 30 cm. In elk vak komt één soort kruid.
 8. Zet de planten in de grond en geef royaal water. Lees bij kruiden kweken hoe je de planten het best kunt verzorgen.

Er zijn ook andere soorten kruidentuintjes die je kunt aanleggen, bijvoorbeeld: een hangende kruidentuin, mini-kruidentuin of een kruidentuin in de keuken.

nog meer: tuinieren