vtwonen

Kruidentuin aanleggen

Kook je graag met verse kruiden? Dan kun je een kruidentuin aanleggen. Wij laten zien hoe je een compacte kruidentuin in een overzichtelijk en mooi geometrisch patroon aanlegt.

Kruidentuin aanleggen
"kruidentuin

Je kunt het best een kruidentuin aanleggen in september. Dit is de ideale tijd, omdat de grond nog warm is en de planten alvast kunnen wortelen voordat de groeiperiode start. Voor naar het dossier voor algemenere informatie over het aanleggen van een tuin.

Nodig

Met dit stappenplan leg je een kruidentuin aan met een geometrisch patroon van een buxushaag. Je kunt natuurlijk ook gewoon een hekje om het tuintje zetten, of hem zonder patroon maken. Dit heb je nodig:

 • stukje grond van 4,50 x 2 meter
 • compost en biologische mest
 • 100 stuks Buxus sempervirens van 20-30 cm hoog
 • touw en stokjes voor het uitzetten van de buxushaagjes
 • 7 soorten kruidenplanten, ongeveer 16 planten

Kruiden kiezen

Het is het makkelijkst om voor vaste planten te kiezen. Die verdorren in de winter (salie, rozemarijn, tijm, bonenkruid) of sterven bovengronds helemaal af (bieslook, oregano). Maar ze lopen allemaal het daaropvolgende voorjaar weer uit. Salie is matig winterhard en zal na een strenge winter wel eens vervangen moeten worden. Lees meer over soorten kruiden.

Welke plek?

Natuurlijk is het het handigst om je kruidentuin dicht bij het huis (en de keuken) aan te leggen. Zon is voor kruiden wel een levensvoorwaarde, dus zorg altijd dat ze op een zonnige plek staan. Je kunt ook een kruidentuin aanleggen naast je terras. Bijkomend voordeel is dan dat je vanaf het terras de kruiden ziet en ruikt. En dat, als je na een aperitiefje op de veranda naar binnen gaat om te koken, meteen een bundeltje verse kruiden kunt meenemen.

Kruidentuin aanleggen

Het vak voor de kruidentuin meet 4,50 bij 2 meter en wordt door middel van een buxushaag in een geometrisch patroon onderverdeeld in 7 vakken. In feite bestaat het patroon uit twee iets krommende V’s die elkaar kruisen, waardoor in het midden een soort wiebertje ontstaat.

 1. Bereid de grond eerst goed voor. Verwijder stenen, puin en pollen, meng er biologische mest (koemestkorrels) door en breng een laag compost aan.
 2. Als eerste wordt de buxushaag geplant. Voor de haagjes heb je per krommende V ongeveer 50 buxusplanten nodig.
 3. Zet het patroon uit met touw en stokken, verdeel de planten in potten (of met kale wortels) langs de lijn.
 4. Kijk of het patroon vloeiend is en graaf dan de geul.
 5. Planten erin, water in de plantgeul, even intrekken en dan de geul dichtmaken en goed aanstampen.
 6. Snoei de haag lichtjes aan de bovenkant.
 7. Verdeel de kruidenplanten in hun pot over de zeven vakken (2 en 3) en kijk of de verdeling goed is. Houd een onderlinge afstand aan van ongeveer 30 cm. In elk vak komt één soort kruid.
 8. Zet de planten in de grond en geef royaal water. Lees bij kruiden kweken hoe je de planten het best kunt verzorgen.

Er zijn ook andere soorten kruidentuintjes die je kunt aanleggen, bijvoorbeeld: een hangende kruidentuin, mini-kruidentuin of een kruidentuin in de keuken.

Bron: Fotografie Timo Sorber | Idee detuinvantrix.nl

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Kristel (tuinieren.nl) op 12 maart 2015 om 14:00

Leuk dat je zelf aan de slag wilt met een kruidentuintje. Zoals je hierboven kunt lezen, zou je ervoor kunnen kiezen om 16 soorten kruiden op dit stuk aan te planten. Natuurlijk kun je nog veel meer planten kwijt, maar hier is rekening gehouden met de groei van de planten. Je zult zien namelijk; na verloop van jaren groeit rozemarijn uit tot een echte struik en ook de bieslook neemt steeds meer in omvang toe. Wil je de eerste jaren minder onkruid, dan kun je beter wat meer kruidenplanten in je tuintje zetten zodat de grond goed bedekt blijft en je minder hoeft te wieden. Een leuk soort hiervoor is kruiptijm. Een bodembedekker die je niet vanwege zijn smaak aanplant, maar wel vanwege de heerlijke geur en groeiwijze (kruipend over de grond). Als je ziet dat je tuintje wel erg vol wordt, kun je de meeste http://www.tuinieren.nl/a/planten-kweken/planten-delen" rel="nofollow">kruiden gemakkelijk delen. Voor welke soorten je kiest maakt niet zoveel uit; ga naar het tuincentrum of een kweker en ruik en proef wat je lekker vindt. Let wel even op of de kruiden winterhard zijn; je tuintje vol zetten met basilicum en koriander is leuk, maar volgend jaar na de winter zie je ze niet meer terug. Winterharde soorten zijn bijvoorbeeld http://www.tuinieren.nl/plant/salie-salvia-greggii" title="Salie" rel="nofollow">salie, http://www.tuinieren.nl/plant/rozemarijn-rosmarinus" title="Rozemarijn" rel="nofollow">rozemarijn, http://www.tuinieren.nl/plant/keukentijm-thymus" title="Keukentijm" rel="nofollow">tijm, http://www.tuinieren.nl/plant/hysop-hyssopus" title="Hysop" rel="nofollow">bonenkruid, http://www.tuinieren.nl/plant/maggiplant-levisticum" title="Maggiplant" rel="nofollow">maggiplant (Lavas), http://www.tuinieren.nl/plant/bieslook-allium-uien" title="Bieslook" rel="nofollow">bieslook, oregano en http://www.tuinieren.nl/plant/pepermunt-mentha" title="Pepermunt" rel="nofollow">munt (plant deze wel met pot en al in de grond, anders woekert hij alle kanten op).

>

peter verbeek op 9 maart 2015 om 17:25

Fijne tips allemaal!
Kun je ook advies geven hoeveel van welke soort je zou moeten planten/zaaien in een kruidentuin van 2x4,5 meter?

>

Ivon Derckx op 6 maart 2015 om 12:19

Heb belangstelling voor kruiden

>

Kristel (tuinieren.nl) op 8 januari 2014 om 13:48

Over het algemeen houden kruiden er helemaal niet van om zwaar bemest te worden. Maak het jezelf niet te moeilijk door elk plantje afzonderlijk een aparte dosis mest te geven, dat is ook helemaal niet nodig. Geef ze liever regelmatig wat zelfgemaakte compost of oude stalmest (koemestkorrels) waarvan de grond humusrijker en luchtiger wordt. Kunstmest is geen goed idee, omdat de kruidenplanten hiervan juist een groeispurt krijgen en dit komt niet ten goede aan de smaak (en daarbij eet je dan zelf ook de kunstmest!).

>

Verhuyck Chris op 28 december 2013 om 21:18

Bedankt voor de praktische tips !

Ik heb reeds een kruidentuintje en vraag me wel af of ik dit elk jaar moet bemesten (compost & dierlijk mest) . Er zijn vast kruiden die van mest houden en andere niet. Graag wat info hierover !

Shop suggesties

Inspiratie suggesties