Kruiden kweken

Kruiden Kweken Rozemarijn Beeld Kruiden Kweken - Rozemarijn
Beeld Kruiden Kweken - Rozemarijn

Wat is er nou leuker dan kruiden kweken in je eigen kruidentuin. En óók nog eens erg handig, want je hebt je favoriete tuinkruiden altijd bij de hand. Nog meer reden nodig? Begin zelf met kruiden kweken en laat de heerlijke geuren in je tuin de doorslag geven!

Lees verder onder de advertentie

Wat is een kruid?

Een kruid is een plant waarvan bepaalde delen (bladeren, stengels, wortels, bloemen en/of vruchten) worden gebruikt voor voedsel, smaak, geur en/of medicijnen. Bekende soorten zijn bijvoorbeeld rozemarijn, munt, salie en tijm. Lees meer over kruiden soorten.

Kruiden zaaien en kweken

De meeste kruiden vragen na het zaaien een warme plek om te kunnen kiemen. Er zijn speciale kweekkasjes met bodemverwarming te koop, maar er zijn ook leuke alternatieven voor binnen zoals de plastic bakjes van afhaalrestaurants, champignonbakjes of een houten fruitkistje bekleed met krantenpapier. Ook kun je met volgroeide planten een kruidentuin aanleggen.

Kruiden verzorgen

De meeste tuinkruiden groeien het best in een pot. Als de kruiden in een pot staan is het vooral belangrijk om te zorgen voor voldoende water. In de plantenindex kun je van de meest voorkomende kruiden lezen hoe je ze moet verzorgen. Sommige daarvan kun je ook heel goed binnen kweken, daarvoor zijn allerlei leuke kruidenpotjes te koop. Ideaal is bijvoorbeeld de Eva Solo kruidenpot met bewateringssysteem, daarmee blijven je kruiden vast en zeker in leven!

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

Kruiden oogsten

Je kunt kruiden het best oogsten op een droge dag. Het lekkerst zijn de blaadjes die in het voorjaar zijn geplukt of in de nazomer. Als het aroma het belangrijkste is (zoals bij rozemarijn, salie en citroenmelisse) kun je ze het best rond het middaguur plukken, omdat ze dan de meeste olie bevatten. Bloemen (zoals lavendel) pluk je ’s ochtends, wanneer de dauw van de bloemen weg is, maar de planten nog niet zijn uitgedroogd door de zon. Zaden oogst je in de late namiddag of vroege avond, wanneer de plant zo droog mogelijk is.

Kruiden bewaren

Toch een beetje te veel kruiden geknipt? Haal de onderste blaadjes van de stelen en zet het boeketje in een glaasje met een laagje water. Doe er een plastic zakje overheen, bind dicht en zet het glaasje in de koelkast. Zo blijven de kruiden lang knapperig en vers. Voor een grotere oogst is invriezen aan te raden. Spoel de kruiden na het plukken onder de koude kraan af en schud ze droog zonder de bladeren te kneuzen. Doe kleine bosjes in plastic zakjes en bind die dicht.

Lees verder onder de advertentie

Zaden voor kruiden kopen

Je kunt volgroeide kruidenplanten kopen in tuincentra en zelfs in supermarkten. Maar je kunt ook zaden kopen bij één van onderstaande adressen en ze zelf zaaien. Handige potjes en complete kweeksetjes kun je bestellen in onze webshop.

Leestip: ‘Jekka’s Complete Kruidenboek’ door Jekka McVicar. Beschrijft meer dan 150 kruiden met volksnaam, geschiedenis, kweekwijze, vermeerdering, oogsten, en wat ze te bieden hebben op medicinaal en culinair gebied.

Lees verder onder de advertentie