Mulchen
Door de grond met een laag mulch te bedekken verbeter je de bodemstructuur en neemt het humusgehalte toe. Mulchen is goed voor je grond en fijn voor de planten.
Wat is mulch?
Mulch is een laag organisch materiaal waar je de bodem mee bedekt. Bodemorganismen, zoals wormen en pissebedden, maar ook bacteriën en schimmels gaan hiermee in de weer. Daardoor krijg je door mulchen meer humus in de grond en verbetert de bodemstructuur. Als extra hulp graven wormen gangen die de waterafvoer bevorderen. Zo ontstaat een vochthoudende, luchtige grond.
Mulch maken
Tijdens het groeiseizoen is het natuurlijk met name het gazon dat wordt gemulcht. Sommige grasmaaiers kunnen niet alleen het gras opvangen, maar het ook zo fijn versnipperen dat al het afgemaaide gras tussen de grassprieten invalt en daar weer nieuwe voedingsstoffen gaat vormen. In het najaar is het natuurlijk met name de bladblazer die dienst doet. Al het afgevallen blad blaas je in de border en tijdens de wintermaanden zal het bodemleven het automatisch gaan omzetten tot voedingstoffen.
Voordelen
Mulchen heeft veel voordelen. Door te mulchen kun je tuinafval hergebruiken én de grond verbeteren. Een andere manier om tuinafval te hergebruiken is composteren.
- Plantenvoeding: de humus die vrijkomt wordt opgenomen door de plantenwortels en dient als voeding voor de planten.
- Onkruidwerend: de mulchlaag remt de groei van onkruid af.
- Bescherming: de organische laag vormt een beschermlaag tegen zware regenval, felle zon, temperatuurverschillen en uitdrogende wind.
- Houdt vocht vast: de grond droogt minder snel uit, wat goed is voor je planten.
- Hergebruiken: door tuinafval te hergebruiken hoef je minder weg te gooien.
Grondstoffen om te mulchen
Je kunt niet al je tuinafval gebruiken om te mulchen. De vijf onderstaande grondstoffen zijn het meest geschikt om een mulchlaag mee te creëren.
Boomschors of takken
Takken en boomschors kunnen als mulch dienen, maar er gaan jaren overheen voordat ze worden afgebroken. Stop daarom al het snoeiafval in de hakselaar en bedek de grond met een laag van zo’n tien centimeter, zodat onkruid geen kans krijgt er doorheen te komen. Lees meer over houtsnippers in de tuin en bekijk de video.
Afgestorven planten
Laat in het najaar afstervende planten ter plaatse verteren. Een goed alternatief is gebruik van stro.
Bladeren
Laat bladeren in de herfst liggen en strooi er een dunne laag houtsnippers overheen om te voorkomen dat ze wegwaaien. Verwijder bladeren wel altijd van het gazon.
Tuincompost
Er is enige discussie over de vraag of compost mulchmateriaal is. Maar wel of geen mulch, twee keer per jaar compost aanbrengen is goed voor alle borders. Lees meer over compost bij composteren.
Cacaodoppen
Net als boomschors duurt het bij cacaodoppen even voordat ze worden afgebroken. Ze zijn vooral nuttig als bodembedekker. Cacaodoppen reguleren water, verminderen de groei van onkruid en houden slakken op afstand. Cacaodoppen zijn te koop bij het tuincentrum. Let wel op, want de stof theobromine uit de cacao is giftig voor honden.