Japanse tuin ontwerpen en aanleggen

beeld vtwonen Beeld

Hoe creëer je een Japanse tuin? De Japanse tuin heeft altijd drie elementen in zich: water, planten en stenen.

Lees verder onder de advertentie

Japanse tuin

De Japanse tuin heeft drie elementen in zich: water, dat staat voor leven; planten, die staan voor de natuur; en stenen, die staan voor rust.

Water

Water is op een hele eenvoudige manier in een tuin te verwerken, bijvoorbeeld een kleine of grote vijver, beekje of een waterelement. Heb je een wat grotere waterpartij of beek, dan zou een bruggetje ook niet misstaan!

Lees verder onder de advertentie

Planten

Planten maken een oosterse of Japanse sfeer compleet. Bij planten voor een Japanse tuin kun je denken aan grassen als bamboes, zwart gras Ophiopogon ‘Nigrum’, Carex morrowii ‘Variegata’. Heesters zoals Rhododendrons, Azalea’s of groenblijvende heesters, ook coniferen, die je kunt snoeien en zo bonsai-vormen suggereren. De esdoorn (Acer) is een boom die prima past in een oosterse tuin. Bloesems kunnen niet ontbreken in een Japanse tuin, vooral de Japanse sierkers (Prunus) is populair, maar vergeet ook de blauweregen(Wisteria) niet.

Grind en split

In de Japanse tuin vind je vaak grind of split. Hier worden slingerpaadjes mee aangelegd en het grind kan in mooie patronen geharkt worden. Grind en split is in verschillende kleuren verkrijgbaar.

Je kunt ook een wat grovere soort kiezen. Stenen kun je ook in korven doen, waarmee je een lage of hoge afscheiding creëert. En wat je veel ziet in Japanse tuinen is hele grove keien of rotsen die liggen als eilanden in de zee.

Lees verder onder de advertentie

Terras

Natuurlijk kan een terras niet ontbreken in je tuin. Er zijn veel verschillende soorten natuurstenen tegels en stenen die je hiervoor kunt gebruiken. Bijvoorbeeld de Siam Blue een klein steentje van 5 bij 20 cm van Chinees hardsteen, alleen dan wel wat gladder. Je hebt leisteentegels de Mustang en bijvoorbeeld de Multicolor. Die hebben al een soort van een natuurlijke stroefheid. Of kies voor donkere tegels als de Cobra Senso Black, Wavestone of de Nevada. Bijzonder van kleur is de California Green, deze tegel heeft een grof oppervlak en heeft een waanzinnige groene kleur. En niet te vergeten als je van terras naar terras wilt, kun je in het grind bijvoorbeeld Flagstones neerleggen, zo worden het stapstenen met een natuurlijke uitstraling.

Zorg voor een goede balans tussen de beplanting, het water en de stenen, gebruik oosterse accessoires en je waant je altijd in Japan.