Hoe moet je een druif snoeien?

beeld vtwonen Beeld

Wil je een goede oogst van je druif? Dan moet je aan de slag met de druivenplant snoeien. En ook nog even aan de slag in augustus: krenten, toppen en blad wegknippen. Zodat je later van sappige druiven kunt genieten. Lees alles over de zomer- en wintersnoei van druiven hier. 

Lees verder onder de advertentie

Tip: wist je dat je in onze shop allerlei snoeigereedschap kunt vinden?


Hoe werkt druif snoeien

Net als bijna alle heesters en bomen, moet je een druif snoeien. Dat gaat in etappes verdeeld over een aantal jaren. Druiven snoeien doe je vroeg in de winter, zodat er geen sap uit de snijwonden komt. Alleen als het overdag niet vriest en het droog is. Een druif kan gaan bloeden als hij te laat (april) gesnoeid wordt. Dit bloeden houdt op zodra de eerste bladeren verschijnen. Snoei de twijgen op zo’n 5-7 centimeter.

Lees verder onder de advertentie

In welk jaar, wat snoeien bij de druif

Druiven snoeien: jaar 1

Nadat je in de winter of het voorjaar de druif hebt geplant, kun je de druif snoeien tot op drie ogen/knoppen boven de grond. Rond mei zal de plant gaan uitlopen. Het best is om de bovenste scheut te laten doorgroeien en de overige scheuten weg te halen. De scheut die je laat doorgroeien (de hoofdstam) moet je goed aanbinden, zodat hij niet beschadigd.

Druiven snoeien: jaar 2

Het jaar daarop komen er uit de jonge stok verschillende ogen. De sterkste scheuten groeien vanuit de top en deze moeten weer goed worden aangebonden. Zijscheuten die in de oksels van de bladeren groeien, de dieven, kun je tot op het eerste blad terugsnoeien. Alle scheuten die onder uit de stam groeien, moet je direct verwijderen.

Lees verder onder de advertentie

In de winter snoei je de dat jaar gegroeide takken terug tot één meter. Eén daarvan bevestig je als horizontale legger als verlenging van de stam aan de draden. Staat de plant tegen een pergola, dan is het de bedoeling dat deze daar overheen gaat groeien. Laat dan in de zomer slechts één tak over, die in de winter tot één meter wordt teruggesnoeid.

Druiven snoeien: jaar 3

Dit jaar zie je waarschijnlijk de eerste bloementrossen. Het is verstandig om de meeste van die trossen te verwijderen, zodat de druiventrossen beter groeien.

Als je een plant met meerdere ‘etages’ wilt, dan kun je in dit jaar het tweede paar leggers gaan vormen. Van de uitgelopen ogen houdt je er drie aan, die je opzij leidt.

Lees verder onder de advertentie

Druivenstruik dieven

Net als bij tomatenplant moet je naast druiven snoeien óók elk jaar dieven, dat doe je in de maand mei.

  1. Knip de scheuten die onderaan de twijgen zitten tot op twee bladeren terug.
  2. Verwijder de overige okselscheuten als ze tien centimeter lang zijn. Doe dit niet bij allemaal tegelijk, maar om en om. Anders valt de groei stil.

Druif krenten voor sappige, grote druiven

Wil je sappige, grote druiven kunnen plukken? Dan moet je in augustus krenten (uitdunnen).

Lees verder onder de advertentie
  1. Knip met een gewone snoeischaar de kleinste en naar binnen groeiende bessen weg als ze zo groot zijn als een erwt.
  2. Zorg ervoor dat de overgebleven bessen lekker los hangen en ze elkaar nergens raken.
  3. Let erop dat je het steeltje van de bes helemaal weghaalt, zo voorkom je dat er rot optreedt.
  4. Voorkom dat de bessen in contact komen met je haar of bezwete vingers. Anders bestaat de kans dat de vruchtschil gaat verkurken.

Bladeren verwijderen bij de druif

Druiven hebben veel zon nodig om te kunnen rijpen. In augustus worden de bladeren groter en kunnen over de trossen gaan hangen. Knip deze bladeren daarom weg met een gewone snoeischaar.

Scheuten toppen van de druivenstruik

In augustus moet je ook de scheuten toppen.

Lees verder onder de advertentie
  1. Eerste jaar: de hoofdscheut wordt bovenaan met drie bladeren getopt. De zijscheuten op maximaal drie bladeren inkorten.
  2. Tweede jaar: de hoofdscheut op 250 cm toppen. Zijscheuten tot op maximaal drie bladeren inkorten.
  3. Derde jaar: rond half augustus de hoofdscheut weer op 250 cm toppen. Kort de trosdragende scheuten in tot vijf bladeren voorbij de laatste druiventros.

Schoon snoeien

Let er bij het snoeien van fruitsoorten op dat je schoon gereedschap gebruikt zodat er geen overdracht van bacteriën en schimmels plaatsvindt. Maak de snoeischaar na elke snoeibeurt schoon met bijvoorbeeld een reiniginsgspray.

Lees verder onder de advertentie