Hoe en wanneer kun je coniferen snoeien?
Coniferen groeien gemiddeld 30 centimeter per jaar en kunnen dus enorm de hoogte in schieten. Wil je de groei van de plant een beetje indammen omdat hij ook de tuin van de buren overneemt of er een strakke haag van maken? Dan lees je hier hoe en wanneer je het best coniferen kunt snoeien.
Soorten coniferen
De conifeer is een ideale plant voor de tuin omdat hij wintergroen is en daardoor het hele jaar zorgt voor beschutting en privacy. Hij komt dan ook vaak voor als haag, maar losstaand wordt de conifeer door zijn mooie vorm ineens een echte blikvanger. De plant is ook nog eens lief voor zijn omgeving, want de geschubde bladeren prikken niet en zijn niet giftig voor huisdieren of kleine kinderen. Een van de populairste soorten coniferen is de Thuja.
De beste tijd om coniferen te snoeien
De beste snoeitijd van een coniferenhaag is eind mei of begin juni, in ieder geval vóór 21 juni, oftewel de langste dag van het jaar. Om een coniferenhaag netjes de winter in te laten gaan, snoei je hem in augustus nogmaals. Snoei een coniferenhaag nooit na september, de kans op schade door vorst wordt dan groter. Houd je van een loeistrakke haag, dan mag je ook vaker snoeien. Lees hier meer over snoeimomenten.
Snoeien op een bewolkte dag
Het snoeien van coniferen kan het beste op een bewolkte of regenachtige dag. Voor jou minder leuk, maar als het zonnetje schijnt verbanden pas gesnoeide takken snel en dat zie je meteen terug bij de conifeer. Na september snoeien is ook niet aan te raden vanwege vorstschade. Gebruik altijd goed en schoon gereedschap.
Hoe werkt een coniferenhaag snoeien?
- De conifeer is een populaire broed- en schuilplek voor vogels, controleer voor het snoeien eerst of je een nestje ziet.
- Knip de conifeer niet, maar ‘scheer’ hem door met schuine bewegingen langs de boom te maken.
- Snoei alleen de jonge groene scheuten aan de buitenkant en haal er niet meer dan 10 centimeter vanaf per snoeibeurt.
- Snoei het oude hout nooit te diep terug en zorg dat er altijd wat groene takken blijven zitten, anders loopt de plan niet meer uit.
- Knip de conifeer altijd in een puntvorm: houd hem van onderen breder dan van boven. Zo valt er overal voldoende zonlicht op en groeit hij gelijkmatig op.
- Geef de plant na het snoeien wat mest en een emmer water.
- Andere haagconiferen met dezelfde snoeimethode zijn: Thuja plicata ‘Atrovirens’ en Thuja occidentalis ‘Smaragd’.
Snelgroeiende conifeer snoeien
Snoei bij de snelgroeiende Leylandii conifeer (Cupressocyparis leylandii) ook regelmatig enkele dikkere takken dieper in de plant weg. Doe dit net boven een naar binnen wijzende tak, de nieuwe groei zal dan niet naar buiten groeien. Zo zakt de conifeer niet uit. Andere coniferen met dezelfde snoeimethode zijn Chamaecyparis ‘Lane’ en Chamaecyparis ’Columnaris’.
Pinus soorten en naaldconiferen snoeien
zijn de vorm behouden en het remmen van de groei de belangrijkste redenen om te snoeien. Laat ook hier groene naalden zitten, dennen en sparren lopen niet meer uit op het kale hout. Pinussoorten, zoals de den, snoei je in september. Knip takken met een snoeischaar weg, net boven een frisgroene takkenkrans. In het voorjaar loopt de den hierboven weer uit.
Een verfijnde snoeimethode is het uitbreken van de kaarsen. De jonge uitlopers van dennen staan in mei als kaarsen op de takken. Breek bij snelgroeiende dennen als de Pinus sylvestris de bovenste of breedst uitgroeiende kaarsen af. De boom stopt met zijn lengtegroei en maakt in plaats daarvan veel korte zijscheuten. Zo blijft de boom zijn natuurlijke vorm houden en wordt niet kaal binnenin. Deze snoeimethode werkt ook goed bij Pinus parviflora ‘Glauca’.
Gereedschap voor coniferen snoeien
Gebruik bij het snoeien een scherpe heggenschaar of een elektrische heggenschaar. Kijk voor een demonstratie van snoeigereedschap naar de video en wist je dat je ook een elektrische heggenschaar kunt kopen in onze shop?
Bron: Beeld: Canva