Tips en tricks bij vorstschade aan tuinplanten

beeld vtwonen Beeld

Na een strenge winter of als tuinplanten niet goed beschermd zijn tegen vorst, kunnen planten vorstschade oplopen. Lees hieronder meer over wat vorstschade precies is, hoe het eruit ziet en wat je eraan kunt doen. 

Lees verder onder de advertentie

Wat is vorstschade?

Vorstschade is schade aan wintergroene tuinplanten. Door erg koude dagen in de winter of later in het jaar, kunnen planten uitdrogen. Dit komt doordat de wortels dan in bevroren grond staan en ze geen water op kunnen nemen. Veel tuinplanten die matig of niet winterhard zijn hebben te weinig ‘antivries’ in het sap binnenin de plant. Dit sap bevriest en de plantencellen knappen uit elkaar.

Hoe ziet het eruit?

De schade bij vaste planten is vaak niet goed te zien, pas wanneer de plant gaat uitlopen is het duidelijk of er schade is of niet. Vanaf maart is de vorstschade vaak duidelijk zichtbaar. Bij wintergroene potplanten is het vaak al eerder te zien, omdat deze – zoals de naam al zegt – in de winter eigenlijk groen zijn. Bij deze wintergroene planten is het blad bruin geworden of zitten er zwarte plekken op het blad. Daarnaast kan het blad flink dof zijn en is de glans verdwenen. Langs de takken laat de bast los en schuift er makkelijk af. Bij de vaste planten zie je vanaf maart soortgelijke schade.

Zijn planten nog te redden van vorstschade?

Krab een stukje van de bast van de tuinplant met vorstschade weg. Wanneer de bast nog groen is, betekent het dat er leven in de tak en de plant zit. De plant is dan nog te redden. Wanneer de bast eronder bruin is, is de tak of de plant dood en is ‘ie helaas niet meer te redden.

Lees verder onder de advertentie

Wat moet je doen na het ontdekken van vorstschade aan tuinplanten?

Het beste is om af te wachten tot de maanden mei en juni. Veel planten kunnen zichzelf wonderbaarlijk herstellen van vorstschade. Het wachten is op nieuwe ogen op de tuinplant waarop ze kunnen uitlopen. Het duurt soms een paar maanden voordat er nieuwe scheuten gemaakt zijn. Na vorstschade lopen planten uit op het laatste beetje vocht wat nog aanwezig is. Het lijkt dan alsof de plant nog leeft, maar na een paar weken kan deze helaas alsnog dood zijn.

Hoe herstel je vorstschade?

  • Snoei duidelijk dode takken weg, tot net boven waar de leven plant nog levendig is. Gebruik daarvoor goed en scherp snoeigereedschap.
  • Wees voorzichtig met mest geven, houd je aan de dosering.

Hoe voorkom je vorstschade?

Vorstschade is nooit helemaal te voorkomen. Wel kun je planten zo goed mogelijk beschermen tegen een strenge winter. Hoe? Zet vorstgevoelige planten op een luwe plek, uit de wind. Zorg dat de grond niet te nat is in de winter en bescherm ze met een rietmat of noppenfolie tegen de koude wind. Mest de planten in het najaar met een kalium met najaarsmest. Zo zijn de planten beter bestand tegen temperatuurswisselingen. En zorg dat de planten goed afgehard zijn als de winter begint, stop dus tijdig met het geven van gewone mest.

Lees verder onder de advertentie

Welke planten zijn gevoelig voor vorstschade?

Welke wintergroene planten zijn vorstgevoelig? Onder andere onderstaande wintergroene planten zijn vorstgevoelig. Wil je weten of een andere plant vorstgevoelig is, zoek hem dan op in de plantenindex.

Handig tuingereedschap…

Lees verder onder de advertentie

Bron: beeld: Unsplash