Hoe en wanneer bemesten gedurende het jaar?

beeld vtwonen Beeld

Meststoffen zorgen voor sterke, energieke planten met een rijke en lange bloei. Maar wanneer kun je aan de slag met de tuin bemesten? Wij leggen uit wanneer bemesten in alle seizoenen nodig is en hoe het werkt.

Lees verder onder de advertentie

In welke maand bemesten

Het is handig om per seizoen te weten welke planten meststoffen nodig hebben. Omdat ze hun groei- en bloei energie uit de bodem halen, voorkom je tegelijkertijd dat de grond arm wordt. Raadpleeg deze bemestingskalender en bekijk wanneer je welk gedeelte van de tuin kunt bemesten.

Tuin bemesten in het voorjaar

 • Bomen, struiken en hagen: Breng een gemengde mest voor de siertuin aan. Voor buxus kun je buxusmest gebruiken. Ook voor rododendron, hortensia, coniferen en hagen zijn er speciale mestsoorten.
 • Rozen: Werk beendermeel of gemengde organische mest licht in de grond.
 • Gazon: Strooi in april een gemengde organische mest en bemest het gazon vanaf eind april (tot eind augustus) maandelijks met KAS of een andere meststof die veel stikstof bevat. Je kunt ook beginnen met een speciale gazonmest volgens een stappenplan. Lees meer bij gazon bemesten.
 • Borderplanten: Bemest de siertuin in het vroege voorjaar met gemengde organische mest. Ook bloembollen kun je hiermee bemesten.
 • Eenjarigen, potplanten en kuipplanten: Bemest vanaf april met speciale mest voor terras- of kuipplanten. Of gebruik langwerkende meststoffen voor potten en bakken.
 • Moestuin: Werk een paar dagen voor het zaaien of planten biologische voeding voor de moestuin door de bovenlaag van de grond. Lees meer bij moestuin bemesten.

Tuin bemesten in de zomer

 • Rozen: Bemest rozen in juli met snelwerkende rozenmest.
 • Borderplanten: Voor een rijke groei en bloei kun je de borderplanten bijmesten met een gemengde mest voor de siertuin.
 • Eenjarigen, potplanten en kuipplanten: Voeg elke week (of om de twee weken) tot half augustus vloeibare mest toe aan het gietwater. Er bestaan tegenwoordig ook langwerkende meststoffen voor potten en bakken, dan hoef je niet om de twee weken te bemesten.
 • Moestuin: Om voor voldoende stikstof te zorgen kun je bijmesten met snelwerkende mest, zoals bloedmeel of kunstmest. Ook kun je groenbemesters, zoals bladrammenas (tot eind augustus) en gele mosterd (tot in september), zaaien voor voldoende organische stof in de bodem en een betere bodemstructuur.
Lees verder onder de advertentie

Tuin bemesten in herfst en winter

 • Bomen, struiken en hagen: Gebruik vanaf oktober (kleigrond) tot maart (zandgrond) een mulchlaag van compost om de planten te bemesten.
 • Rozen: Bemest met een mulchlaag van compost en vanaf november kun je de grond rondom ophogen (aanaarden).
 • Gazon: Voeg, het liefst al eind januari of begin februari, kalk toe aan de grond zodat de kalk opgelost is voordat je gaat bemesten. Kalk en mest werken elkaar namelijk tegen. Lees meer bij gazon bemesten.
 • Moestuin: Bemest met een mulchlaag van compost vanaf oktober (kleigrond) tot maart (zandgrond), ook bij fruit. Aan het eind van de winter kun je bemesten met een gemengde organische mest voor de moestuin. Ook kun je groenbemesters zaaien.

Alles over tuin bemesten

Wil je weten welke verschillende soorten meststoffen er zijn en welk soort geschikt is voor welk gebruik? Kijk dan in het artikel tuin bemesten.

Met goed gereedschap de tuin in…

De smaak te pakken? In onze shop vind je een groot aantal uiteenlopende tuinartikelen.

Lees verder onder de advertentie

Bron: Beeld: Canva