Alles over de Roos ‘New Dawn’

beeld vtwonen Beeld

Rosa New Dawn is in 1930 op de markt gebracht en is een van de eerste rozen waarop een patent is verleend. Het is een klimroos met alle goede eigenschappen van verschillende rozen gecombineerd. Rosa New Dawn is uiterst sterk en heeft zelden ziektes.

Lees verder onder de advertentie

Wanneer bloeit de Rosa New Dawn?

De roos ‘New Dawn’ bloeit bijzonder lang vanaf de zomer en bij goed weer zelfs tot in oktober. De klimroos bloeit extra uitbundig als de uitgebloeide bloemen regelmatig worden weggeknipt. De kleur van de bloemen is lichtroze en ze geuren zoet en ‘rozig’.

Hoe hoog groeit de Rosa New Dawn?

Klimrozen maken lange scheuten die makkelijk ergens tegenaan of omheen geleid kunnen worden, als ze goed geleid worden kunnen ze een hoogte van vier meter bereiken. Dat geldt vooral voor de grootbloemige klimrozen.

Op welke plek in de tuin groeit de Roos ‘New Dawn’ goed?

De klimroos ‘New Dawn’ kan goed groeien op bijna elke plek in de tuin, want in zowel de zon als de schaduw doet deze roos het goed. De Rosa New Dawn heeft wel een voorkeur voor volle zon. De klimroos heeft wel een plek nodig om tegenaan te groeien.

Lees verder onder de advertentie

Zo kun je de klimroos ‘New Dawn’ snoeien

In de eerste twee jaar worden klimrozen niet gesnoeid. Daarna is snoeien wel nodig, want anders zullen takken verhouten waardoor de onderkant van de plant kaal wordt. Spaar alle scheuten van vorig jaar, want daarop zullen in het nieuwe jaar het best bloemen gaan groeien. Ze zijn te herkennen aan hun groene kleur en hebben nog geen zijscheuten. Van oude takken knip je de zijscheuten af tot op 1 of 2 centimeter. Snoei tenslotte de slechte of sterk houtachtig geworden takken terug tot de grond.

Uitgebloeide rozen wegknippen voor meer bloei

Verwijder tijdens het groeiseizoen de uitgebloeide bloemen door de rozen te knippen tot op het eerste 5-tallige blad. Wild opschot, te herkennen aan zijn oorsprong aan de voet van de roos en aan zijn afwijkende uiterlijk, dient direct zo dicht mogelijk bij de oorsprong verwijderd te worden.

Tips voor Rosa ‘New Dawn’ verzorgen en onderhouden

Goed mesten zodat er uit de basis nieuwe krachtige scheuten ontstaan die volgend jaar zorgen voor de mooiste bloei. Deze scheuten zijn in het begin breekbaar en dienen voorzichtig opgebonden te worden. Het enige waar ‘New Dawn’ wel eens last van heeft, zijn bladvlekken. Daar is helaas weinig aan te doen.

Lees verder onder de advertentie

Rosa ‘New Dawn’ bestellen

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Rosa 'New Dawn'

Cult

'New Dawn'

Familie

roos

Onderhoud

Detail

In de eerste twee jaar worden klimrozen niet gesnoeid. Laat je het daarna ook achterwege, dan zullen takken verhouten waardoor de onderkant kaal wordt. Spaar alle scheuten van vorig jaar, want zij bloeien daarom het jaar erop het best. Ze zijn te herkennen aan hun groene kleur en ze hebben nog geen zijscheuten. Van oude takken knip je de zijscheuten af tot op 1 à 2 centimeter. Snoei tenslotte de slechte of sterk houtachtig geworden takken terug tot de grond. Goed mesten zodat er uit de basis nieuwe krachtige scheuten ontstaan die volgend jaar zorgen voor de mooiste bloei. Deze scheuten zijn in het begin breekbaar en dienen voorzichtig opgebonden te worden.

Verzorging

Bind rozen op.

Snoeien

Snoei in maart. Verwijder uitgebloeide bloemen en opschot.

Bemesting

Geef rozenmest of organische mest.

Winterhard

goed

Bodem

neutraal tot kalkhoudend

Vochtigheid

matig vochtig

Lees verder onder de advertentie

Licht

Type

Zon

Beschrijving

volle zon

Hoogte

Minimaal

400

Maximaal

400

Beschrijving

4 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

lichtroze

Lees verder onder de advertentie

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

Oktober