Het zwarte goud voor planten: zo gebruik je koffiedik in de tuin

Koffiedik Beeld beeld Unsplash | fotografie Tyler Nix
Beeld beeld Unsplash | fotografie Tyler Nix

De overgebleven prut nadat je een kopje koffie heb gezet lijkt misschien nutteloos, maar niets is minder waar. Koffiedik is niet alleen een veelzijdig en duurzaam product om de tuin mee te verrijken, het is ook goed voor het milieu en de portemonnee. Het zit namelijk boordevol voedingsstoffen waar planten dol op zijn.

Lees verder onder de advertentie

Gooi koffiedik niet weg

Een kopje koffie is niet alleen voor ons, maar ook voor planten of moestuin een bron van energie. Niet de koffie zelf uiteraard, maar het koffiedik afkomstig uit filterkoffie, gemalen koffiebonen of koffiepads. Misschien gooi je deze automatisch bij het groene afval, maar eigenlijk is dat zonde. Koffiedik is namelijk rijk aan waardevolle stoffen zoals stikstof, kalium, koper en fosfor. Dit maakt het een uitstekende bron voor de bodemstructuur van de tuin.

Koffiedik in de tuin

Bakkie leut gezet? Vang het koffiedik dan op en strooi dit over het gazon of tuingrond. Zie het als een soort bemesting voor de buitenplanten. Bovendien zijn wormen er dol op. Ze gaan ermee aan de haal en mengen de koffie door de aarde van de planten. Erg gunstig voor de luchtigheid van de bodem.

Mengen met aarde

Maar hoe gebruik je koffiedik nu precies in de tuin? De makkelijkste manier is door een kleine laag op de aarde te strooien. Ook kun je het ook gebruiken tijdens het planten. Meng een beetje koffiedik met aarde en stort dit in het gat.

Lees verder onder de advertentie

Tip: gebruik koffiedik niet te vaak. Te veel kan namelijk schimmelgroei veroorzaken. Een keer per week is meestal voldoende. Bewaar koffiedik ook niet te lang, het schimmelt vrij snel.

Zuurminnende planten

Belangrijk om te weten is dat koffiedik aan de zure kant is. Sommige planten houden daar erg van, zoals hortensia’s, azalea’s en rododendrons. Ook het gras en de moestuin weten er wel raad mee. Weet je niet zeker of jouw planten van een zuurminnende grond houden? Test dit dan met een pH-meter (verkrijgbaar bij tuincentra).

Koffieprut voor binnenplanten?

Nu vraag je je misschien af of koffiedik ook geschikt is voor binnenplanten. Dat antwoord ligt iets ingewikkelder. Soms kan het wel, maar de meeste binnenplanten gedijen niet zozeer op een (te) zure grond. Ook kan een te grote hoeveelheid koffiedik op de aarde van een binnenplant zorgen voor schimmel, een te vochtige grond of gele bladeren. Een beter idee is om de koffieprut eerst te composteren.

Lees verder onder de advertentie

Voor op de composthoop

Zelf composteren kan op verschillende manieren: maak een composthoop in de tuin of gebruik een compostbak of compostvat. Lees meer over hoe zelf composteren werkt. Het koffiedik is zeer geschikt om op de composthoop te gooien.

Koffiedik als natuurlijke bestrijder

Slakken kunnen helaas veel schade aanrichten in de tuin. Ze eten graag aan de bladeren van mooie planten. Zoek je een milieuvriendelijke manier om slakken te verjagen? Dan is koffiedik gebruiken een idee. Slakken houden niet van de cafeïne in koffiedik. Nadeel is dat de concentratie cafeïne vaak niet hoog genoeg is, waardoor de slakken soms alsnog vrolijk over de prut heen schuifelen. Meer tips tegen slakken in de tuin lees je hier.

Naast tegen slakken, zou koffiedik ook helpen tegen katten in de tuin. Ze houden niet van de geur en de korrels die tussen hun teentjes blijven zitten.

Lees verder onder de advertentie

Zelf paddenstoelen kweken

Wist je dat je koffiedik ook kunt gebruiken om eigen champignons of oesterzwammen op te kweken? Koffiedik is namelijk de ideale leefomgeving voor schimmels en dus ook voor paddenstoelen. Neem een lege, afsluitbare emmer van minimaal 1 liter. Spoel de emmer goed af met kokend heet water. Maak in de zijkant en de deksel van de emmer twee gaten met een diameter van ongeveer 1,5 centimeter. Plak de gaten af met schilderstape. Doe vervolgens verse koffiedik en oesterzwammenbroed in de emmer. Laat de deksel erop zitten, houd de koffiedik vochtig en kijk hoe de paddenstoelen groeien. Leuk voor in de tuin!

Koffiedik in huis

Tenslotte is koffiedik niet alleen in de tuin een wondermiddel. Binnenshuis kun je het inzetten als geurverdrijver, schuurmiddel voor aangekoekte pannen en als scrub voor de huid.

Voor je groene vrienden...

Lees verder onder de advertentie