Buxus ziekte: buxusschimmel bestrijden, voorkomen en alternatieven voor de buxus
Een mooie buxusstruik in de tuin die opeens bruin blad en zwarte takken krijgt? Dan heb je misschien last van de buxusziekte, een soort schimmelziekte. Deze buxus schimmel verspreidt zich heel snel, maar gelukkig zijn er oplossingen voor buxusschimmel bestrijden. Mocht het te laat zijn, bekijk dan goede alternatieven voor een buxus.
Soorten buxus schimmel
Er zijn eigenlijk twee buxusschimmels actief, die de buxusziekte veroorzaken: Cylindrocladium en Volutella.
- Cylindrocladium: deze aantasting begint met zwarte vlekken op het blad. Na enkele dagen vallen de aangetaste bladeren massaal af en er ontstaan zwarte strepen op de jonge twijgen.
- Volutella: deze aantasting begint met bruinverkleuring van de bladeren die daarna verdorren en tijdelijk aan de plant blijven hangen. Onderaan de bladeren ontstaan er bleekroze schimmelsporen.
Heb je last van een kaal gevreten buxus? Dan heb je waarschijnlijk last van de buxusrups of buxusmot.
Buxusschimmel bestrijden
Je hoeft een aangetaste buxus niet meteen uit je tuin te bannen, soms kan de buxusziekte nog opgelost worden. Geef de buxus wat extra aandacht, dan blijven ze misschien wel gezond en zijn ze minder vatbaar voor schimmels.
- Geef de buxus rondom ruimte, zodat zon en wind de kans krijgen de plant te drogen na een regenbui.
- Zorg dat buxus niet telkens nat gesproeid wordt; verplaats eventueel de beregeningssproeiers.
- Snoei aangetaste takken weg, ontsmet de snoeischaar om besmettting te voorkomen. Lees meer bij buxus snoeien.
- Bespuit buxus na het snoeien met een bestrijdingsmiddel. Voorkom dat de schimmelsporen verse snoeiwonden infecteren.
- Behandel bij een beginnende of minimale aantasting ook de gezonde buxus in de buurt met een plantversterkend middel.
Hoe vaak buxusziekte voorkomen
Om de buxus ziekte te voorkomen en te bestrijden kun je de planten in het groeiseizoen (van maart tot en met oktober) elke twee weken bespuiten met een bestrijdingsmiddel.
Alternatieve planten voor buxus
Wil je niet regelmatig spuiten of keert de buxusziekte elke keer terug, kies dan voor een alternatief. Een plant die veel op de populaire buxus lijkt, maar niet gevoelig is voor buxusziektes. Deze buxus alternatieven hebben allemaal de populaire eigenschappen van de buxus.
- wintergroen
- kleinbladig
- goed in vorm te snoeien
- regelmatige groei
- gezond
- op elke grondsoort
- ook in de schaduw
- goed vertakkend
Chinese beshulst
- Ilex crenata ‘Dark Green’ is geschikt voor hagen tot 1,5 meter, bollen en kegelvormen. Deze lijkt het meest op buxus met klein donkergroen blad.
- Ilex crenata ‘Blondie’ is een snelle groeier met lichtgeel uitlopend blad. Maak hier bijvoorbeeld een haagje van rondom een vak met vrouwenmantel Alchemilla of de gele roos Friesia.
- Ilex crenata ‘Convexa’ wordt vaak in bolvorm gesnoeid. De glanzende blaadjes staan bol, plant hier bijvoorbeeld een wolkenhaag van.
Struikkamperfoelie
Lonicera nitida ‘Maigrun’ is een snelle groeier met lichtgroen blad. Groeit na een verkeerde knip of snoeifout snel weer dicht.
Alternatieven buxus snoeien en bemesten
De verzorging van de alternatieven is vrij eenvoudig. Snoei de hagen in juli en eventueel nog een keer eind september. Bollen en kegels snoei je voor een strakke vorm in mei, juni en september. Bemest de planten jaarlijks met buxusmest. Spit voordat je ze in de grond zet, de aarde goed om. Alle buxus alternatieven houden niet van natte voeten. De wortels rotten dan makkelijk weg. In een pot overleven ze een extreem strenge winter niet. Zet ze met pot en al tijdelijk in een schuur als het overdag hard vriest.
Bron: beeld: Canva