Glasvezelbehang verwijderen? Met dit stappenplan word je een pro

Beeld via Unsplash, productinformatie onbekend Beeld Beeld via Unsplash | fotografie Angelina Bebachka
Beeld Beeld via Unsplash | fotografie Angelina Bebachka

Is het tijd voor nieuw behang of een lik verf op de muur, maar moet je eerst het oude behang op de muur verwijderen? Bij behangpapier of vliesbehang is dat vaak zo gepiept. Het verwijderen van glasvezelbehang is helaas een ander verhaal. Zo lukt het je toch.

Lees verder onder de advertentie

Is het glasweefsel- of glasvliesbehang?

Glasvezelbehang is een verzamelnaam voor verschillende behangsoorten. Dit behang wordt niet van papier gemaakt, maar van kleine glasvezels die met elkaar zijn verweven. Vervolgens worden deze verweven gasvezels samengeperst tot een sterk soort ‘gaas’. Dit maakt glasvezelbehang zeer robuust. Het versterkt de muur, kan goed tegen vocht en is brandvertragend. Glasvezelbehang bestaat als glasweefselbehang of glasvliesbehang.

  • Glasweefselbehang

Glasweefselbehang is structuurbehang. Hierdoor kun je het goed aanbrengen op een beschadigde muur of op een muur met oneffenheden. Door het reliëf of patroon in het behang zijn scheurtjes en deukjes in de muur namelijk nauwelijks zichtbaar.

Lees verder onder de advertentie
  • Glasvliesbehang

Glasvliesbehang is glad van structuur en geeft de muur een superstrakke afwerking die vergelijkbaar is met die van gestucte muren. Omdat glasvliesbehang een stuk voordeliger is dan stuken, wordt het vaak als goedkoop alternatief gebruikt.

LEES OOK
Help ik ga behangen! Dit moet je weten

Lees verder onder de advertentie

Glasvezelbehang verwijderen in 4 stappen

Van alle soorten behang is glasvezelbehang het moeilijkst te verwijderen. Dit omdat deze zeer sterke behangsoort met hoogwaardige lijm op de muur wordt bevestigd. Gelukkig is glasvezelbehang verwijderen niet onmogelijk. Met de juiste voorbereiding en wat geduld lukt het iedereen. Volg onderstaand stappenplan als je zelf glasweefselbehang of glasvliesbehang wilt verwijderen.

  • Stap 1

Perforeer het behang met een behangperforator. Dit handige apparaat maakt met behulp van zelfslijpende, roterende kleine messen duizenden kleine inkepingen in het behang. Zo kan vocht goed in het behang en in de lijm waar het behang mee aan de muur is bevestigd trekken.

Lees verder onder de advertentie
  • Stap 2

Maak het behang nat met een spons. Gebruik een sopje van heet water en afwasmiddel, vloeibaar behangafweekmiddel of Biotex. Zorg ervoor dat het behang goed doorweekt is en laat het water ongeveer een kwartier intrekken.

  • Stap 3
Lees verder onder de advertentie

Trek het behang baan voor baan van de muur.

Krijg je de banen niet van de muur af? Gebruik dan een behangafstomer. Dit apparaat huur je bij de bouwmarkt. Vul de behangafstomer met water, laat hem op temperatuur komen en ga vervolgens langzaam over het behang heen. Laat de stoom een paar uur intrekken en verwijder het behang vervolgens met een behangafsteker. Dit is een soort plamuurmes waarmee je het behang van de muur schraapt.

  • Stap 4
Lees verder onder de advertentie

Is het gelukt om het meeste glasweefsel- of glasvliesbehang te verwijderen? Schraap de laatste resten van de muur met een plastic plamuurmes om beschadigingen van de muur te voorkomen. Schuur kleine oneffenheden glad met grof schuurpapier. Wees voorzichtig en gebruik geen behangafsteker. Ook daarmee beschadig je de muur.

Geverfd glasvezelbehang verwijderen

Wil je geverfd glasvezelbehang verwijderen? Dit is helaas een zeer lastige klus. De verflaag op het glasvezelbehang laat geen vocht door, waardoor een stoomapparaat of behangafweekmiddel geen effect hebben. Het beste is om het geverfde glasvezelbehang niet te verwijderen, maar te camoufleren door er een nieuwe laag pleister over aan te (laten) brengen. Wil je het geverfde glasvezelbehang toch verwijderen? Prik de verflaag extra goed door met een behangperforator of prikroller en volg bovenstaand stappenplan.

LEES OOK
Dit zijn de voor- en nadelen van glasvliesbehang

Lees verder onder de advertentie

Glasvezelbehang verwijderen van een gipsplaat

Omdat gipsplaten gemakkelijk beschadigen is het niet aan te raden om glasvezelbehang te verwijderen van een gipsplaat. Heb je glasvliesbehang op een gipsplaat muur? Dan is het verstandiger om hier nieuw behang op te plakken of eroverheen te schilderen. Heb je glasweefselbehang op de muur? Met plamuurmiddel werk je het patroon of reliëf in dit behang weg en creëer je een strakke, nieuwe ondergrond.

Glasvezelbehang verwijderen voor het stuken

Wil je de muren laten stuken? Glasvezelbehang hoef je niet te verwijderen voor het stuken. Omdat glasvezelbehang zeer strak op de muur is aangebracht vormt het een goede ondergrond voor stukwerk. Zorg dat je een goede hechtprimer op het behang gebruikt voor je gaat stuken, of laat de klus klaren door een professionele stukadoor. Zo krijg je het mooiste resultaat.

Renovlies verwijderen

Een andere sterk type behang is renovliesbehang, ook wel renovatiebehang genoemd. Dit sterke, brandveilige behang is een goed alternatief voor stucwerk en wordt vaak gebruikt voor een naadloze afwerking van nieuwbouwpanden. In tegenstelling tot glasweefsel- en glasvliesbehang wordt renovlies gemaakt van zeer sterk papier. Renovlies verwijderen is daarom vrij gemakkelijk, zelfs van een gipsplaat. Maak het behang vochtig met een spons, laat het vocht ongeveer een kwartier intrekken en trek het behang vervolgens van de muur. Renovlies verwijderen is niet altijd noodzakelijk. Vanwege de gladde structuur is het namelijk gemakkelijk over te verven. Wil je renovlies overschilderen? Met deze verftips krijg je vast en zeker een mooi resultaat.

Lees verder onder de advertentie

Tijd voor nieuw behang?

Bron: Beeld via Unsplash | fotografie Angelina Bebachka