Handig! Zo kun je makkelijk behang verwijderen
Waarschijnlijk staat behang verwijderen ook in jouw top 5 van ellendige klussen in huis. Vooral oude behanglagen of – nog erger – meerdere behanglagen kunnen je humeur naar een dieptepunt laten zakken. Maar soms zit er niets anders op en moet je gewoon aan de slag. Lees dan eerst even onze tips voor het makkelijker verwijderen van behang. Wat die zijn er echt!
Dit heb je nodig
Zorg dat je goed bent voorbereid wanneer je de strijd aangaat met die behanglagen. Niets vervelenders als iets vergeten en dan toch weer terug moeten naar de winkel of bouwmarkt. Dit heb je in ieder geval nodig:
- afdekzeil
- vuilniszakken
- keukentrap of ladder
- schroevendraaier
- staalborstel of behangperforator
- spons
- schuurspons
- emmer
- plamuurmes
- een lekker muziekje op de achtergrond
Eventueel:
- afweekmiddel
- afwasmiddel
- stoomapparaat
Aan de slag met behang verwijderen
Schuif eerst al je meubels aan de kant en zorg dat je goed bij de muur kunt. Haal eventuele muurdecoratie weg en verwijder spijkers en schroeven en de wandcontactdozen. Leg het afdekzeil over je vloer en/of meubels, want vooral bij het afstomen van behang kan het een nogal natte boel worden.
Hóe je behang gaat verwijderen, is afhankelijk van de behangsoort die is gebruikt. We maken hieronder het onderscheid tussen 5 soorten behang.
1. Vliesbehang verwijderen
Vliesbehang is makkelijk te plakken én te verwijderen. Je kunt het behang gewoon droog per baan van de muur aftrekken. Pak een hoekje vast of zet er een plamuurmes achter, en trekken maar.
2. Glasweefselbehang verwijderen
Glasweefselbehang is lastiger te verwijderen door de sterke lijm. Maak eerst met een behangperforator of een mesje kleine inkepingen in het behang. Daarna maak je de muur nat met een spons en heet water. Laat het 15 minuten intrekken en verwijder daarna baan voor baan het behang. Je kunt ook kiezen voor afweekmiddel en een afstoomapparaat. Zo’n apparaat kun je huren bij de bouwmarkt.
Behang shoppen…
3. Vinylbehang verwijderen
Ook vinylbehang is moeilijker te verwijderen dan vliesbehang. Maak eerst inkepingen in het behang met een behangperformator of mesje. Smeer daarna afweekmiddel op de muur of gebruik een afstoomapparaat voor grote en lastiger oppervlaktes. Door de gaatjes in het behang kan het middel beter in het behang binnendringen, zodat het plaksel loslaat.
4. Papierbehang of duplexbehang verwijderen
Duplexbehang bestaat uit 2 lagen papier en is daardoor lastiger te verwijderen. Gebruik ook nu een behangperforator, staalborstel of mesje om gaatjes te krijgen in het behang. Maak dan de muur nat met lauwwarm water met was afwasmiddel of speciaal afweekmiddel. Laat het 15 minuten inwerken, hiernu kun je de banen van de muur afhalen met een plamuurmes of spatel. Een afstoomapparaat gebruiken kan ook.
5. Geverfd behang
Is het behang geverfd? De verflaag laat geen vocht door waardoor het stoomapparaat of het afweekmiddel geen effect hebben. De oplossing is de verflaag doorprikken met een perforator of prikroller. Nadat er gaatjes in het behang zijn gemaakt zal deze wel vocht doorlaten. Vervolgens laat je het middel weer intrekken en kun je daarna het behang verwijderen.
Behang weg.. en dan?
styling Bonte boel: een mix van verschillende dessins in huis
binnenkijken Binnenkijken in een kleurrijke woning in Denemarken
styling vtwonen college: start nu met de online basiscursus
Nu het behang verwijderen is gelukt, is het tijd voor nieuwe plannen. Misschien heb je je buik even vol van behang, maar bedenk wel dat de nieuwste soorten behang heel eenvoudig te verwijderen zijn. Er is zelfs behang dat je meerdere keren kunt gebruiken. Wil je de muren gaan verven? Lees dan nog even onze verftips. Zin in nieuwe muurdecoratie? Shop hier de leukste muurdecoratie van vtwonen.
Bron: Foto: styling Danielle Verheul, fotografie Sjoerd Eickmans