Een koof in de keuken: dé oplossing voor het stijlvol verbergen van snoeren, leidingen en buizen
Wil je leidingen, snoeren en buizen in de keuken wegwerken? Dan kan een koof weleens de oplossing zijn. Dit is een deels verlaagd plafond, waarmee je graag ongeziene elementen verstopt. Een koof is niet alleen een praktische ‘verstopper’, je geeft met het hoogteverschil de ruimte een opvallende speelse knusheid en een luxe touch. Bijvoorbeeld als je er verlichting in verwerkt. Ontdek de mogelijkheden van een koof in de keuken, doe inspiratie op en leer waar je op moet letten als je er zelf een wilt plaatsen.
Dit kun je met een koof in de keuken
Een koof is vaak een geraamte in de vorm van een doos, meestal gemaakt van metaal of hout, dat je op het plafond en tegen de muur plaatst. Op deze constructie plaats je vervolgens houten of kunststof tegels. Een koof in de keuken gebruik je om dingen achter te verstoppen die je liever niet ziet zoals leidingen, elektriciteitskabels en afvoerpijpen. Maar in een koof kun je ook isolatie, verwarming en verlichting plaatsen en keukenapparatuur op slimme manier verbergen. Zeker als je de kleuren van de koof matcht met de kleur van het apparaat. Denk aan een zwarte koof met donkere afzuigkap in het plafond, waarmee je de kooklucht de keuken uit voert.
Een koof in de keuken met verlichting
Met een koof in de keuken combineer je praktisch met een moderne en luxe twist. Hoe dat eruitziet? Met zo’n verlaagd plafond kun je op het gebied van verlichting alle kanten op. Een koof met sfeervolle verlichting die perfect aansluit bij de rest van de keukenverlichting maakt een kookplek een stuk sfeervoller. Maak bijvoorbeeld een koof met mooie ledspotjes in de keuken die direct boven het eiland hangen. Of kies voor een koof waar de lichtbron is verborgen achter een opstaande rand. Zo creëer je een zachte gloed op de wand voor een stijlvol geheel.
De materialen voor een koof in de keuken
Een koof in de keuken is stijlvol, mits je goed let op welk materiaal je gebruikt en of het past bij de rest van de woonstijl. De volgende materialen kun je goed voor de koof gebruiken:
- Hout
Hout is perfect voor een stoere landelijke keuken. In deze woonstijl spelen natuurlijke materialen namelijk een belangrijke rol. Met hout creëer je een warm gevoel dat zorgt voor een nog knussere sfeer. In de keuken ga je het beste voor eiken, vuren- of grenenhout. Gebruik geen cederhout, dat heeft een vreemde geur. Iets wat je zeker niet wilt hebben in de keuken.
- Kurk
Ook kurk is een goede keuze voor een koof in de keuken. Dit duurzame materiaal isoleert niet alleen goed, het maakt van de keuken ook een natuurlijk geheel. Kurk is verkrijgbaar in aparte kurktegels die je makkelijk op de koofconstructie plaatst. Daarnaast kun je kiezen uit verschillende kleuren, texturen en prints, zoals lichtbeige kurk tegels met een rechthoekenprint bijvoorbeeld.
- Houtvezelplaten
Houtvezelplaten zijn platen met houtvezels die onder hoge druk zijn samengeperst. Denk aan de typische mdf-platen, maar ook spaan- en multiplexplaten. Omdat ze geluid dempen en goed tegen warmte en kou kunnen, zijn ze perfect als vals plafond in de keuken. Houtvezelplaten schilder je makkelijk in een kleur die bij de keuken past. Ook Trespa®-platen vallen onder deze categorie. Het is een productnaam maar het gaat om High Pressure Laminate (HPL). Dit is een combinatie van houtvezels en papierlagen die onder hoge druk zijn samengeperst tot een harde plaat. Dit materiaal is in vele kleuren en structuren verkrijgbaar, maar je kunt Trespa® ook makkelijk zelf schilderen.
- Pvc-platen
Word je warm van het gemak en de stevige eigenschappen van kunststof? Dan ga je meestal voor pvc. Dit veelzijdige materiaal is in een scala aan kleuren, vormen en structuren te krijgen. Het is makkelijk op maat te maken en te schroeven, lijmen of nieten op de constructie van de koof. Ook plaats je er prima verlichting in, al moet je er goed op letten dat het plafond niet oververhit raakt. Gebruik ledverlichting, kijk goed naar de wattage en houd genoeg ruimte tussen de lamp en de constructie.
- Vezelcementplaten
Vezelcementplaten isoleren goed en zijn waterdicht, maar hebben ook ademende eigenschappen. Ze zijn geluidswerend, kunnen tegen een stootje en zijn brandwerend. Extra handig én veilig voor de koof in de keuken dus. Door de vezelcementweefsels blijven ze stevig maar toch flexibel. Ook deze platen zijn verkrijgbaar in tal van kleuren, patronen en structuren.
Zelf een koof maken in de keuken
Als je zelf een koof wilt maken – bijvoorbeeld boven het kookeiland – moet je op een paar zaken letten.
- Je begint met een geraamte van hout. Dit moet duurzaam en stevig zijn, maar ook niet te zwaar. Kies dus voor licht hout zoals eiken- of dennenhout.
- Zorg daarnaast dat je het geraamte stevig in het plafond schroeft met slagpluggen en schroeven.
- Kies het materiaal voor op de koof. Ga je voor natuurlijk? Kies dan hout of kurk. Liever kunststof, ga dan voor pvc.
- Heb je al goed nagedacht over het lichtplan? Met dimbare ledspots in de keuken heb je de sfeer volledig zelf in de hand. Of kies voor stijlvol indirect licht en ga voor een ledslinger langs de hele rand van de koof.
- Vergeet bij een inbouw afzuigkap ook niet goed naar de afmetingen te kijken: zowel van de kap zelf als de afvoer.
Heb je na het plaatsen van een koof in de keuken het licht gezien en zoek je meer inspiratie? Ontdek hoe handig, sfeervol en duurzaam spotjes in de keuken zijn.
Moois voor in de keuken…
Bron: vtwonen weer verliefd op je huis | seizoen 11 aflevering 3 | styling Fietje Bruijn | fotografie Barbara Kieboom