Lampenpoetsergras Little Bunny

beeld vtwonen Beeld
beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

Hoe hoog wordt de Pennisetum alopecuroides ‘Little Bunny’?

Het lampenpoetsergras Pennisetum alopecuroides ‘Little Bunny’ is een dwergvorm, de kleinste van zijn soort. Daarom is de Pennisetum alopecuroides ‘Little Bunny’ uitermate geschikt om op een terras of balkon te plaatsen.

Waar plant ik de Pennisetum alopecuroides ‘Little Bunny’?

De Nederlandse naam lampenpoetsergras spreekt tot de verbeelding, maar ook de Latijnse soortnaam Pennisetum alopecuroides duidt op de aren. Pennisetum komt van de woorden penna en seta, die respectievelijk veer en stoppel betekenen. Alopecuroides betekent letterlijk ‘lijkend op een vossenstaart’. Door de verkleuring van het blad in de herfst en de mooie compacte vorm voor de bloei, heb je het hele jaar een plant waar je met plezier naar kijkt. Op zijn mooist is hij na een warme zomer. Lampenpoetsergras kan worden geplant in een pot, in grote aantallen bij elkaar, in een border of als alleenstaande plant.

Is lampenpoetsersgras een siergras?

Pennisetum is een sieraad voor uw tuin. Dit heeft hij te danken aan de platte bladschijven en bovenal de langwerpig ronde, pluimvormige bloei. De sierlijk overhangende aren zijn hét kenmerk van lampenpoestergras. De pluim werd vroeger wel als rager voor de cilindervormige glazen kap van de olielamp gebruikt. Daar heeft het zijn naam dan ook aan te danken. Tegenwoordig zien we de pluimen ook steeds vaker terug in droogboeketten.

Lees verder onder de advertentie

Lampenpoetsergras komt van nature voor in tropische, subtropische en gematigde streken en bestaat uit meer dan tachtig soorten en daarbinnen bestaan weer vele variëteiten (cultivars). De belangrijkste soort van lampenpoetsersgras is Pennisetum alopecuroides. Deze grassoort heeft prachtige namen gekregen die hij dankt aan de opvallende aren die in de herfst boven de plant uitsteken.

Hoe onderhoud ik de Pennisetum alopecuroides ‘Little Bunny’?

Pennisetum alopecuroides ‘Little Bunny’ is niet helemaal winterhard en kan daarom het best op een zonnige beschutte plek staan. Het verlangt een licht humeuze grond of grond, die goed water doorlatend is en permanent licht vochtig blijft. Deze grassoort groeit uitstekend op een plaats in de zon tot halfschaduw. Het kan als eenling (solitair) worden gebruikt, maar veel meer komt het tot zijn recht in een grote groep.

Moet ik lampenpoetsersgras bijknippen?

Knip het blad pas af na de winter, wanneer het nieuwe gras zich begint te ontwikkelen. Anders kijk je de hele winter tegen een miezerig stompje met afgeknipte stengels aan in plaats van een mooie volle bos met bruin gekleurd gras. Breng in het najaar een mulchlaag aan. Op onze site vind je een handige video over mulchen. Omdat lampenpoetsergras niet honderd procent winterhard is, helpt deze laag tegen het bevriezen van de wortels. Daarnaast zorgt de mulchlaag ervoor dat onkruid minder snel tot ontwikkeling kan komen. Je hoeft daardoor in het voorjaar minder te wieden.

Lees verder onder de advertentie

Bij langdurige droogte kun je het beste deze plant extra water geven, anders kleuren de bladeren al erg vroeg bruin. Meer weten over het bewateren van planten? Neem dan een kijkje bij het artikel water geven.

Bestel de plant direct.

Kenmerken:

Benaming

Naam

blad verkleurt bruin

Latijnse naam

Pennisetum 'Little Bunny'

Cult

'Little Bunny'

Familie

lampenpoetsergras

Latijnse familie

alopecuroides

Lees verder onder de advertentie

Onderhoud

Verzorging

Bij hete zomers begieten.

Snoeien

Afknippen in het voorjaar.

Bemesting

Een mulchlaag in het najaar.

Winterhard

matig

Bodem

neutraal

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zonnig

Hoogte

Minimaal

40

Maximaal

40

Beschrijving

40 centimeter

Lees verder onder de advertentie

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

bruine aartjes

Bloeitijd

Begin

September

Eind

Oktober