Beplantingsplan voor een siergrassenborder
Zelf een beplantingsplan maken kan een hele uitdaging zijn, gelukkig is er genoeg inspiratie te vinden. Zoals dit beplantingsplan voor een siergrassenborder. Dol op wuivende grassen in de wind? Dan is deze border met de mooiste siergrassen perfect voor in de tuin. Bekijk het beplantingsplan en het voorbeeld voor deze border met siergrassen.
Natuurlijke siergrassenborder
Deze border met de mooiste siergrassen is in de nazomer op het mooist, wanneer alle siergrassen in bloei staan. De grijze en groene planten zijn een echte eyecatcher. En ook uitgebloeid heeft deze border sierwaarde, tenzij de prachtige siergrassen geknipt worden voor in huis. Kortom: een border in een natuurlijke en luchtige stijl die makkelijk in onderhoud is.
Tips voor de border met siergrassen aanleggen
Op het moment dat de planten de grond in gaan, zijn de planten nog erg klein. Het duurt ongeveer twee jaar voordat de siergrassen border volgroeid is en eruit ziet als op onderstaande foto. In de winter verdwijnen vaste planten vaak voor een groot deel onder de grond, na de winter zullen ze weer opkomen en goed groeien.
Borderpakket siergrassen kopen
Deze border met siergrassen is voor 2 m2. Meer planten toevoegen is niet aan te raden. Heb je meer vierkante meters nodig, herhaal de plattegrond dan. De volgende planten zijn gebruikt voor dit voorbeeld van een siergrassenborder:
- 2x Bijvoet Artemisia ludoviciana ‘Silver Queen’
- 2x Morgensterzegge Carex grayi
- 2x Kerrieplant Helichrysum italicum
- 1x Lampenpoetsersgras Pennisetum viridescens
- 3x IJzerhard Verbena bonariensis
- 1x Prachtriet Miscanthus sinensis ‘Adagio’
- 1x Prachtriet Miscanthus sinensis ‘Silberfeder’
Beplanting voor de siergrassenborder
1. Bijvoet – Artemisia ludoviciana ‘Silver Queen’
Artemisia ludoviciana ‘Silver Queen’ zon, bloeitijd juli tot september, hoogte 90 cm, mooi grijsgroen blad, vlak voor de bloei tot 20 cm terugknippen
2. Morgensterzegge
Carex grayi bloeitijd juni tot augustus, hoogte 75 cm, meestal wintergroen, met stervormige zaadhoofden
3. Kerrieplant
Helichrysum italicum zon, bloeitijd juli tot augustus, hoogte 25-50 cm, halfheester, kleine gele bloemen die niet erg opvallen, geurt naar kerrie (dit is een alternatief voor de Helichrysym petiolare zoals op de afbeelding)
4. Lampenpoetsersgras
Pennisetum viridescens zon tot schaduw, bloeitijd september tot oktober, zwarte aren, groenblijvend (NB dit is geen ‘Rubrum’, een roodbladige zoals op de afbeelding, ‘Rubrum’ is een eenjarige soort en om die reden vervangen)
5. IJzerhard
Verbena bonariensis zon, bloeitijd juli tot september, hoogte 140 cm, violetkleurige bloemen als schermen, luchtige groeiwijze, trekt vlinders aan
6. Prachtriet
Miscanthus sinensis ‘Adagio’ zon, halfschaduw, bloeitijd september tot oktober, hoogte 150 cm
7. Prachtriet
Miscanthus sinensis ‘Silberfeder’ zon, bloeitijd september tot oktober, hoogte 175 cm