Uien zaaien
Uien zijn tweejarige planten en groeien onder de grond. De zaden die je in het ene jaar in de grond stopt groeien uit tot kleine uien, pootuien of plantuien genoemd. Deze pootuien bewaar je droog en koel en plant je na de winter in het volgende voorjaar uit. Daarna groeien ze in één zomer uit tot een stevige, smakelijke bol.
Makkelijk uien kweken met pootuien
Zelf uien zaaien is dus wat bewerkelijk en de kans op slagen is niet altijd even groot. Maak het je daarom makkelijk en koop aan het eind van de winter pootuien, eigenlijk mini-uien dus, om ze daarna uit te planten in de tuin. Je kunt deze pootuien of plantuien planten zodra de bodem begint op te warmen, meestal vanaf eind februari tot half maart. Uien groeien snel in de tuin, ze zijn in juli al te oogsten.
LEES OOK
Het werkt écht: ramen lappen met een ui
De beste grondsoort voor uien
Uien groeien op alle gronden met een losse structuur, wat essentieel is om de wortels voldoende ruimte en zuurstof te geven. Ze hebben een hekel aan natte grond, omdat dit kan leiden tot wortelrot en andere schimmelziekten. Zorg er daarom voor dat de grond goed doorlatend is, eventueel door zand of grit toe te voegen als de grond te kleiig is. Meng alleen goed verteerde compost door de grond om de bodem te verrijken met voedingsstoffen. Verse stalmest of compost is af te raden, omdat dit niet alleen vliegen aantrekt maar ook de kans op schimmels en ongedierte vergroot. Bovendien kunnen de hoge stikstofgehaltes in verse mest de groei van de uien negatief beïnvloeden. Een goed voorbereide bodem is dus de basis voor een gezonde en succesvolle oogst!
LEES OOK
Zelf compost maken? De voordelen & beste aanpak van composteren
Hoe uien planten?
Zoek een plekje uit in de zon, want uien zijn echte zonaanbidders.
Plant de pootuitjes op rijtjes, circa 8 cm uit elkaar.
Zorg dat het bovenste punt van de bol net boven de aarde uitsteekt.
Houd tussen de rijen 30 cm ruimte over.
Geef ze niet veel mest, anders schieten ze door en maken ze veel blad en zelfs bloemen. Je wilt juist dat ze ondergronds gaan groeien en straks mooie, grote uien worden.
Geef de uien regelmatig water, zeker op warme dagen.
Onkruid wied je met de hand rondom de uien weg.
Uien wortelen ondiep, met een schoffel beschadig je de uien snel.
Uien oogsten
Na het zaaien is het vooral een kwestie van geduld hebben. Meer hoef je eigenlijk niet te doen. Als het loof begint uit te drogen en omvalt en het blad wat geler wordt, dan is het tijd om te oogsten. Meestal is het dan half juli. Trek de uien met loof en al uit de grond en leg ze op een rooster te drogen, of hang ze tot een bosje gebonden onder een afdak. Als ze goed droog zijn, kun je ze maanden bewaren. Leg ze droog en donker weg in een oogstkist of een uienmand. Toch hoef je niet per se alle uien te rooien, zegt tuin- en landschapsontwerper Sjors de Kroon: 'Heb je genoeg uien gerooid voor gebruik, laat de ui lekker in de grond zitten, dan gaat hij bloeien en hebben de bijen er ook nog wat aan.' Naast eetbare uien kun je ook sieruien overwegen. 'Je kan ook kiezen voor sieruien, Alliums, deze zijn niet bedoeld om te eten, maar hebben een geweldige bloei!'
LEES OOK
Zelf knoflook kweken in een pot of de volle grond