Onkruid bestrijden en voorkomen in de tuin

beeld vtwonen Beeld

Onkruid in de tuin kan een vervelende plaag vormen en andere mooie planten uit de tuin overwoekeren. Daarnaast ziet veel onkruid er ook niet per se mooi uit en ben je het liever kwijt dan rijk. Gelukkig kun je onkruid bestrijden – of zelfs nog beter: onkruid voorkomen in de tuin.

Lees verder onder de advertentie

Soorten onkruid herkennen

We maken onderscheid in eenjarig onkruid en vast onkruid, die beiden op een andere manier bestreden moeten worden. In het artikel onkruid herkennen kun je per soort onkruid precies vinden hoe je het kunt herkennen en bestrijden.

Eenjarig onkruid bestrijden

Eenjarig onkruid verspreidt zich via zaad en is daardoor vrij makkelijk te bestrijden. Dit onkruid kan je meestal gewoon verwijderen met de hand of met een schoffel. Zorg wel dat je hier op tijd mee begint, want zodra er meer zaad op de grond valt, heb je nog meer plantjes te verwijderen. Gooi planten met zaadjes niet op de composthoop, want dan verspreidt het onkruid zich alsnog.

Vast onkruid bestrijden

Vast onkruid breidt zich meestal uit via de wortels. Als je dit onkruid bestrijden gaat is het dus belangrijk dat alle wortels verwijderd worden. Ga hierbij rigoureus te werk, want ook kleine, afgebroken stukjes wortel kunnen weer uitlopen. Bij sommig hardnekkige onkruid soorten moet je er op tijd bij zijn, omdat de wortels zich anders door je hele tuin kunnen verspreiden en het onkruid bestrijden dan een lastige klus wordt.

Lees verder onder de advertentie

Onkruid voorkomen in de tuin

Je kunt verschillende maatregelen nemen om de groei van onkruid in je tuin zoveel mogelijk te voorkomen. Je kunt bij aanleg van een nieuwe tuin de grond bedekken met zwarte folie, waardoor het al aanwezige onkruid dood gaat. Als je dit minimaal drie maanden doet, voorkom je heel veel onkruid. Een andere optie is om de aarde van de tuin te bedekken zodat onkruid minder kans krijgt om te groeien. Dat kan je doen door een mulchlaag te leggen of een sterke wintergroene bodembedekker, zoals de maagdenpalm (Vinca minor) of Waldsteinia, te laten groeien.

Onkruid verwijderen in de tuin

Om de groei van onkruid zoveel mogelijk te beperken, moet je er vroeg bij zijn. Zodra je onkruidplantjes ziet verschijnen, verwijder ze dan direct. Wied in het voorjaar de border altijd goed door, dat scheelt veel werk in de zomer. Voor de winter begint, kan je het nogmaals de hele tuin wieden, want veel onkruid komt makkelijk de winter door.

Als je eenmaal onkruid in je tuin hebt, dan kan het lastig zijn er weer vanaf te komen. Veel onkruid bestrijd je door het te schoffelen of met de hand het onkruid verwijderen. Bij hardnekkig onkruid zijn soms bestrijdingsmiddelen nodig. Lees ook de tips voor duurzaam onkruid bestrijden.

Lees verder onder de advertentie

Onkruid wieden in de tuin

Veel onkruid kan je met de hand uittrekken. Zorg wel dat je altijd handschoenen draagt, want planten zoals brandnetel en berenklauw kunnen de huid irriteren. Let er bij vast onkruid op dat je goed alle wortels verwijdert. Er bestaan ook handige hulpmiddelen voor het verwijderen van onkruid, bijvoorbeeld een Gardena onkruidsteker.

Onkruid schoffelen of hakken

Vooral eenjarig onkruid verwijder je gemakkelijk met de schoffel. Met een schoffel maak je het onkruid los uit de grond en maak je ook de grond zelf los. Doordat de grond los ligt, kan het onkruid niet wortelen en droogt het uit. Schoffel daarom het liefst bij droog weer, zodat het onkruid snel uitdroogt en afsterft.

Bij zwaardere grondsoorten kan je ook gebruik maken van een hak. Een hak is vergelijkbaar aan een schoffel, alleen je maakt er een hakkende beweging mee. Zorg ervoor dat je schoffel of hak altijd goed scherp is voordat je aan de slag gaat. Dat maakt het werk makkelijker en effectiever.

Lees verder onder de advertentie

Bestrijdingsmiddelen voor onkruid

Bij hardnekkig onkruid kan een bestrijdingsmiddel uitkomst bieden. Dit heeft meestal alleen effect op de korte termijn en zelf schoffelen of wieden is uiteindelijk effectiever. Gebruik het liefst biologisch afbreekbare bestrijdingsmiddelen. Je kunt in een tuincentrum vragen naar het juiste middel.

Onkruid tussen tegels

Onkruid tussen tegels of stenen kan met een tuinmes of krabber worden uitgekrabd. Langs de tegels gaan met kokend water kan ook ervoor zorgen dat veel onkruid dood gaat. Ook kun je onkruid bestrijden tussen tegels door wegbranden of het bespuiten met een speciaal middel. Heb je een wat groter terras dan kun je beter een onkruidborstel huren.

Onkruid in het gazon

Je gazon kan geteisterd worden door onkruid zoals paardenbloemen. Als je het gazon kort maait en veel bemest krijgt onkruid minder kans. Steek vast onkruid helemaal uit en vul het gat met een mengsel van potgrond en graszaad.

Lees verder onder de advertentie

Onkruid bestrijden benodigdheden kopen

Bron: Beeld: Canva