Zo leg je de basis voor jouw moestuin

beeld vtwonen Beeld

In de komende blogs komen allerlei tips voorbij, die handig zijn als je in de achtertuin een eigen moestuin wilt beginnen, net zoals ik. Van het bewerken van de grond tot advies over wanneer je wat het beste kunt zaaien, zodat er lekker veel te oogsten valt in de zomer. Het is niet alleen ontspannend, maar een ander pluspunt van een moestuin is het eten uit eigen tuin.

Moestuin aan huis

Zelf heb ik een moestuin aan huis en ik vind dit ideaal. Deze hoeft helemaal niet groot te zijn, want zelfs met een kleine tuin kun je op een slimme manier heel lang vers oogsten. Doordat je niet naar de volkstuin hoeft, maar enkel vanuit huis naar buiten hoeft te lopen, kook je veel sneller met verse producten. Dat merk ik dan ook echt in de zomer. Ook heb je veel beter in de gaten wat er eigenlijk allemaal gebeurt, hoe snel iets groeit en of sommige planten misschien wel wat extra water nodig hebben, want je zit er natuurlijk bovenop. Al deze punten zijn voor veel mensen die net starten nog niet duidelijk, maar oefening baart kunst. Ieder jaar leer je weer wat bij en zo zie je dat het ieder jaar alleen maar beter zal gaan. Dit had ik zelf ook het eerste jaar, maar zelfs na 4 jaar heb ik aan het einde van het seizoen weer wat geleerd.

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

Voordat je aan de slag gaat

Als je een moestuin wilt starten, is het belangrijk om jezelf eerst de volgende dingen af te vragen; heb ik er überhaupt tijd voor? Kun je hier het antwoord ‘nee’ op geven, begin dan ook niet. Het kost vrij veel tijd en dat moet passen in jouw stijl van leven en eten. In het begin moet je wat tijd vrij maken, maar later kun je je niet eens meer voorstellen hoe het is om geen moestuin te hebben. Heb ik een tuin met veel zon? Als jouw tuin op het zuiden ligt dan heb je een ideale tuin te pakken. Heb je maar 3 uurtjes zon per dag, dan kun je het houden bij het verbouwen van wat rucola en kroppen sla. Als je de twee bovenstaande vragen met ‘ja’ hebt kunnen beantwoorden, is de basis er al: de tijd en het zonlicht. Het eerste jaar had ik dit onderschat en ging ik aan de slag op een plek met te weinig zonlicht. Dat merk je helaas snel genoeg; ik had bijna geen oogst.

beeld vtwonen Beeld

Grondtype

Naast zonlicht, tijd en doorzettingsvermogen, is het ook belangrijk om te bekijken wat de samenstelling van jouw grond is. Is dit klei, zand of veengrond? Er zijn namelijk veel gewassen die niet groeien op zand of het minder doen op klei. Test dit dus vooraf. Zelf heb ik een moestuin op zandgrond. Zand heeft als groot voordeel dat je bergen met wortels kan oogsten in september/oktober. Je hebt natuurlijk ook veel alternatieven om een moestuin te starten als je niet de hele grond om wil ploegen en wil voorzien van moestuingrond. Dit alternatief kunnen verhoogde moestuinbakken zijn. Zelf heb ik en ben ik voorstander van een moestuin in de volle grond, omdat er zo minder water gegeven hoeft te worden en je dichter staat bij het echte moestuinieren.

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld
beeld vtwonen Beeld

Wat eet je graag?

Naast al deze punten is het goed om na te denken wat je lekker vindt en graag eet. Heel veel andijvie zaaien terwijl je het eigenlijk niet lekker vindt, is natuurlijk niet slim. Zelf heb ik geen bleekselderij, aardperen en te veel sperziebonen in de tuin. Dit eet ik, niet dus waarom zou je het dan ook kweken? Op deze plek hadden dan bijvoorbeeld heerlijke tomaten kunnen groeien. Schrijf dus goed voor jezelf op wat je graag in de moestuin wilt hebben. Met deze informatie kun je dan beginnen met het maken van een indeling of moestuinplan.

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

Moestuinplan maken

Een moestuinplan maak je om goed te zien of alles past op de plek die je voor ogen hebt, maar ook om het je het hele jaar door lekker makkelijk te maken. Ik hou van overzicht en structuur in de moestuin, dat is dan ook zeker terug te zien in mijn moestuinplan. Door alles op papier te zetten, hoef je gedurende het hele seizoen alleen nog maar het papiertje te volgen (en je gevoel) en kun je de rest van de tijd optimaal genieten.

Alle groenten die je graag wilt zaaien, zitten in een zakje met daarop alle informatie. Denk hierbij aan; wanneer te zaaien, wanneer te oogsten, plantafstand (ezelsbruggetje; hoe groot wordt de groentesoort als je hem oogst, houd dan ook deze tussenruimte tot de volgende rij). Aan de hand hiervan kun je een tekening maken met daarbij een zaai- en oogstkalender. Mijn moestuinplan met zaai- en oogstkalender kan je bekijken op mijn blog ter inspiratie.

Lees verder onder de advertentie

Floors Moestuin

beeld vtwonen Beeld

Floor heeft een passie voor moestuinieren. Twee keer per maand neemt ze je mee haar moestuin in, waar ze groente en fruit kweekt. Ze deelt handige tips en laat je zien hoe makkelijk het is om in je eigen achtertuin een moestuin te starten. Wat is er fijner dan supervers koken met eigen groenten uit de tuin? Je kunt haar ook volgen op haar eigen blog Floors Moestuin voor nog veel meer inspiratie, recepten, tips en leuke verhalen.

Bron: tekst en fotografie Floor Korte.